Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

jankosia 09:42, 21 paź 2015

Ja bym drugiego pasa tych turzyc nie dawała, przynajmniej nie tak po linijkę. Mogą być powtykane przy grabie i wychodzić też gdzieś dalej ale na średnie piętro dałabym coś strzelistego: Naparstnice, trzcinniki właśnie, może przetacznikowce... A może trzęślice? Przepiękne są. Białe kwiaty w formie kłosów generalnie by ci tam pasowały. Białe albo jasnoróżowe, kremowe... Tak mi się widzi.
A co do obaw związanych z późnym startowaniem traw to trzcinniki startują jako pierwsze- równo z większością bylin. Świecznice też są ładne tylko że ciemne liście zginą przy tujkach, musiałyby być takie zwykłe. Jeżówki bym sobie darowała, wydaje mi się że optycznie trzeba ciągnąć w górę
leon60 09:52, 21 paź 2015

Moja pierwsza myśl to były trzcinniki bądź trzęślice właśnie. Jeśli trzcinnik wcale nie musi być KF a trzęślic jest od zatrzęsienia dopasować tylko wysokością i poprzetykać czymś kwitnącym
jankosia 09:57, 21 paź 2015

To już wszystko wymyśliłyśmy, niech teraz Renia kopie
ren133 10:03, 21 paź 2015

frezja napisał(a)

ilu letni ten miskant?? pięknie rośnie..kiedy mój taki będzie??

Te miskanty sadziłam w czerwcu tego roku Też się nimi zachwycam
ren133 10:05, 21 paź 2015

AlKa napisał(a)
A red barona na średnie piętro

Mam już w kilku miejscach red barona
Nie wiem czy w półcieniu będzie się dobrze wybarwiał?
ren133 10:09, 21 paź 2015

polinka napisał(a)
Reniu a może zamiast Variegatusa dać ML? Rośnie wolniej i jest mniejszy.

Możesz pokazać całą tą rabatę?

Dzisiaj nie dam rady zrobić zdjęć ...
Polinko ML mam już sporo u siebie ... chciałam tym razem posadzić coś innego ... jest przecież tyle możliwości A jak przychodzi zrobić coś u siebie to człowiek głupieje
ren133 10:13, 21 paź 2015

Malgosik napisał(a)

Ja bym dała kwiaty. Ale inni lubią trawy z trawami.
Danusia dała Ci kiedyś propozycje kilku gatunków kwiatów do półcienia. Coś bym z nich wybrała.
O kolorowych liściach też pomyślałam, ale nie może być tu dużo gatunków, bo rabata jest dość ascetyczna. Żurawki np Southern Comfort miałyby w półcieniu dobrze. Dadzą kolor cały sezon. A za nimi pionowe kwiaty. 1 gatunek.

Ascetyczna ... dobrze powiedziane
Tylko jakie pionowe kwiaty jeden gatunek?
Czy jezówki dadzą radę w półcieniu?
ren133 10:14, 21 paź 2015

lindsay80 napisał(a)
jeśli półcień, to faktycznie perovskia odpada.
Pytałaś o Ivory Halo, ja je mam na rabacie o szerokości 3 m - pierwszy rząd serby, drugi derenie IH, trzeci cyprysiki groszkowe.
A jaką szerokość ma ta Twoja rabata?

Edytko
Moja rabata ma tylko 1m!
ren133 10:29, 21 paź 2015

Izolda napisał(a)
Reniu, smutna ta rabata Graby i bukszpany zlewają się z tłem. Brakuje koloru i fantazji. Poczytaj rady Danusi z pierwszych stron Twojego wątku, tam masz gotowy przepis na piękny ogród, wykorzystaj go.
Koloru dodać mogą trzmieliny, są zimozielone, poradzą sobie przy tujach, szczepione na pniu, wysokie i niższe, zupełnie niziutkie nadają się na obwódki. Jest ich bardzo duży wybór. Kolorowe tuje Golden Tuffet, Golden Globe, Maria, Platycladus Orientalis Aurea Nana, derenie, hakone, niskie kolorowe berberysy, Picea Pungens Glauca Globosa na pniu, różne wysokości jest tyle możliwości. Planuj z rozmachem, kolory i kształty, kolory, kolory...

Witam Cię u mnie
Masz rację ta rabata jest smutna. Dlatego zwracam się do Was o pomoc w jej ożywieniu A tak w ogóle muszę napisać, że dziękuję bardzo wszystkim za to, że służą radą, poświęcają swój czas, cieszę się, ze tu jesteście i mi pomagacie

Rośliny, które zaproponowałaś fajne są Myślisz, że zmieściłyby się tutaj np derenie? Bo bardzo mi się podobają a jeszcze ich nie mam
Sporo z roślin, które wymieniłaś już są w moim ogrodzie. Wolałąbym posadzić coś czego jeszcze nie mam Dziękuję za rady
ren133 10:30, 21 paź 2015

leon60 napisał(a)

też proponowałam zwiewny i daje dużo koloru