Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie...

Agi2006 22:35, 20 wrz 2021

Asia to miejsce na altanke jest na razie tak mało atrakcyjne ze nie mam w zasadzie żadnych jego zdjęć. Tylko to mam na chwilę obecną i to z daleka .

Altanka typu Johanka ma być na placyku który będzie wzdłuż red baronow. Obok będzie zagajnik brzozowy a przed nim basen.
Tu trochę to widać

I oczywiście nie będzie tej skarpy ze zjeżdżalnią tylko murek.

A tu widać jaki będzie widok z altanki na dom od dołu i oczywiście z dalszej perspektywy.

Johanka77 23:27, 20 wrz 2021

Krawężniki i płyty chodnikowe popieram! Zdecydowanie dobrze wyglądają i nie kosztują fortuny.
Skarpa będzie murkiem! Fajnie!
Twój ogród ma mega potencjał!
Rojodziejowa 01:34, 21 wrz 2021

Niby pisałaś, że murek u Was będzie miał 1,20m, ale dopiero teraz widzę przy rozłożonym basenie, że jest tu spora różnica terenu!

A altanki nie chcecie stylistycznie dopasowanej do tego zadaszenia tarasu?

Agi2006 06:18, 21 wrz 2021

Johanka77 napisał(a)
Krawężniki i płyty chodnikowe popieram! Zdecydowanie dobrze wyglądają i nie kosztują fortuny.
Skarpa będzie murkiem! Fajnie!
Twój ogród ma mega potencjał!

Asia ten potencjał nie jest łatwy. Po pierwsze to nasyp a więc ziemia wątpliwej jakości a po drugie nasypy nie są wypoziomowane.wszędzie są spadki. I teraz musze równać, robić murki a to wszystko są też koszty.I to niemałe.
Agi2006 06:29, 21 wrz 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Niby pisałaś, że murek u Was będzie miał 1,20m, ale dopiero teraz widzę przy rozłożonym basenie, że jest tu spora różnica terenu!

A altanki nie chcecie stylistycznie dopasowanej do tego zadaszenia tarasu?

na oko wychodzi 1.2 do 1.30m.Wszystko wyjdzie w praniu. Trzeba złapać poziom A jeśli chodzi o altanke to pierwsza wersja była oczywiście nawiązaniem do tego co na tarasie ale. ...... Ciągła konserwacja drewna nas od tego odwiodla. Może będzie gdzieś nawiązanie listewkowe ale napewno nie cała drewniana.
Roocika 09:05, 21 wrz 2021

Murki są fajne i bardzo porządkują przestrzeń.
Fajnie, że chcecie je zrobić.
My chyba sobie odpuścimy z uwagi na niechęć do tych prac i koszty. Popodziwiam u Ciebie i Asi

Możesz też zrobić tylko zakończenie skarpy niskim murkiem zamiast wysokimi też by było dobrze a może takich głębokich fundamentów nie trzebaby robić.

Tą niechęć do konserwacji rozumiem. Tyle jest prac, które trzeba wykonać, że czasami warto sobie odjąć pracy

Edit. Bardzo ładną masz tą obudowę tarasu.
Agi2006 16:18, 21 wrz 2021

Asia powiem Ci ze o te murki były już wojny słowne. A w zasadzie rozmowy dalej trwają. Obojgu nam się pododają ale mąż na samą myśl o robotach ziemnych, koparkach itp. ma dość. Natomiast skarpa kojarzy mi się z chwastami i ciągła robotą. Tak więc temat jest trudny ale decyzję czas podjąć.
Wiaan 16:44, 21 wrz 2021

Jak znajdziesz chwilkę zajrzyj do mnie proszę mam dylemat przy tworzeniu rabaty, to co na papierze nie zawsze sprawdza się w realu
Roocika 16:56, 21 wrz 2021

Agi2006 napisał(a)
Asia powiem Ci ze o te murki były już wojny słowne. A w zasadzie rozmowy dalej trwają. Obojgu nam się pododają ale mąż na samą myśl o robotach ziemnych, koparkach itp. ma dość. Natomiast skarpa kojarzy mi się z chwastami i ciągła robotą. Tak więc temat jest trudny ale decyzję czas podjąć.

Agnieszko, całkowicie rozumiem Twojego męża, u nas już oboje mamy uraz a nawet ja chyba większy
Moja mała skarpa ma ok 2 m wysokości, mimo wszystko daję radę na niej pielić, gdybym posadziła gęściej od razu rośliny i pieliła regularnie pewnie bym nie miała tyle problemu
Na pewno dojdziedzie do kompromisu
Edit.
Tak sobie pomyślałam, że możesz rozważyć wstawienie krawężników w pionie. Całkiem fajnie to wygląda
Martka 19:09, 23 wrz 2021

Agi2006 napisał(a)
No i z wczorajszego ponurego dnia. .....Byle takich jak najmniej. ...

Aguś, podziwiam, zachwycam się, miskanty przed domem i Atropurpureum w czerwieni... tu buk, tam kule, trawki, rozchodniki, wszystko masz świetnie poukładane, w odpowiednich proporcjach wobec siebie, cudownie!
Skarpa to wyzwanie, ale rozumiem dobrze, jak niełatwym jest dobrodziejstwem. Potencjał, który ujawni się dopiero przy grubszych inwestycjach. Ale zrobicie raz i będzie po bólu, a potem to już się będziesz tylko cieszyła. Jest wiele inspiracji i takie ogrody zawsze mają to coś, czego płaskich ogrodach na próżno szukać... ten inny wymiar. Trzymam kciuki za dobre plany i dobrą realizację. Faktycznie na zdjęciach widać, że jest spory ten spadek. Czyli... spory ukryty potencjał Pozdrawiam!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies