Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:)

lindsay80 20:18, 29 paź 2015

jankosia napisał(a)
Ale ci dobrze! A ja z moją w domu bo chora
I tak co roku te węże od nawadniania trzeba zwijać? Masakra jakaś. Karola, woreczek ziemi liściowej podrzucić do teściowej? Przyda się? Raczej kwaśna, bo głównie z brzozy, trochę dębu i olchy.

Jak się tą ziemię liściową robi?
Opadłe liście do worka, w nim porobić dziury i zostawić do wiosny, taaak?
A do czego potem to wykorzystujesz?
jankosia 20:35, 29 paź 2015

Kiedyś tak robiłam i mówiłam na to kompost Myślałam wtedy że kompost robi się z samych liści Teraz nie robię tylko zbieram. Mam kawał niekoszonej polany między starym lasem i młodnikiem. Tam się zbierają grube warstwy suchych liści każdego roku, najwięcej w suchym rowie. Idę, odsuwam wierzchnią warstwę z nierozłożonych liści i biorę to co niżej - już przekompostowane, pachnące próchnicą, brunatne Jest na youtube filmik z gardeners' world gdzie Monty Don robi taką ziemię - możesz sobie odnaleźć Ja mam głównie kwaśną i dodaję do wszystkich kwasolubów.
W workach robiłam na samym początku jak nie miałam jeszcze kompostownika- teraz bym zbierała osobno ale na pryźmie. Jedna rada: Jak w workach to albo tych grubych (na gruz na przykład) albo tych z ogrodniczego ale z UV. Inne się rozsypują. Dodawałam też do wapnolubnych sasanek mieszając z węglem drzewnym (własnej produkcji) i chyba ph się wyrównało bo rosną ładnie
To jutro Karola spróbuję podjechać, ale kurczę nie obiecuję że się uda bo ta moja znowu na wieczór gorączki dostała. No kurczę blade Może kwiatki nie uschną
popcorn 07:52, 30 paź 2015

mmm, super chcem!
Myślę że bodziszki dają radę... zdrówka dla córci!
Kasya 07:54, 30 paź 2015

Karola, pracusiu, kiedy ty zakonczysz sezon 2015 ?

Zaglądam do ciebie ale nie mam siły pisac...

popcorn 07:58, 30 paź 2015

31.12
lindsay80 08:03, 30 paź 2015

Dzięki Jankosia za szczegółowy opis
popcorn 17:08, 30 paź 2015

Schowałam wąż kroplujący do garażu, bez zwijania.. masakra wiosną ogarnę temat, dobrze że nie teraz

Wycięłam sprzed domu przekwitłe jeżówki, odętkę i zebrałam oklapłe liście rabarbaru. Kopiasta taczka powiększyła kopiasty kompostownik, z ubijaniem dzisiaj

Piątek! jupi! szkoda że ciemno na szczęście jutrzejszy ranek i przedpołudnie wolne i mogę coś pogrzebać Na targ nie ma sensu bo będą same chryzantemy i znicze. Po południu coś tam kupię z w/w asortymentu i skoczymy do Teściów na obiad i po drodze na groby.
yolka 17:27, 30 paź 2015

Ale masz profesjonalnie założoną plantacje truskawej - tyle sztuk to już plantacja. Tak masz gęsto i dorodnie w ogrodzie a jeszcze kolejne sadzonki doniczkują. Zółty ginko piękny. Pozdrawiam
popcorn 17:30, 30 paź 2015

hej, dziękuję, może się dżemu z własnych truskawek doczekam, bo mieliśmy 1/3 tego co posadziłam teraz i nawet na surowo do zjedzenia było mało a to owoce które M chyba najbardziej lubi. A na włókninie nie powinny bardzo dokuczyć Sadzonki w doniczkach na handelek, mam nadzieję przezimują dobrze

pozdrawiam!
Sebek 19:11, 30 paź 2015

A ja się cieszyłem z moich 18 sadzonke truskawek.... Głupi ja