Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 12:15, 18 sty 2017

anna_t napisał(a)

znowu mnie intrygujesz..musze nauczyć się robienia budżetu ogrodowego. ja nawet nie wiem ile wydalam w 2016 ale wiem ze efektu brak masz jakiś system?jak wyliczasz ile roślin Ci będzie potrzebnych, itp? ogólnie wszystkie plany wyliczasz i potem w ciągu roku jak sobei dzielisz te wydatki?

zima piękna! fajnie masz z tym zagajnikiem brzozowych bo z tak dalekiej i zupelnie innej perspektywy patrzysz na dom. podoba mi się to

czasem lepiej nie wiedziec ja wiem dokładnie ile w każdy roku w postatnich 5 latach poszo na ogród M tez wie
Staram się wszystko rozkładać w czasie. juz w lutym jakies krawęzniki może kupimy to już bedzie coś z głowy. rosliny wyliczam dokładnie. mierze powierzchnie ustalam rozstaw i licze. nie kupuje spontanicznie, bez planu. idzie się tego nauczyć. szkółki czasem odwiedzam tylko by popatrzeć dla efektu nie tylko kasa ale i czas potrzebny -wiem bo nam tez go trzeba
zagajnik rośnie. gdy przytyja brzozy dosadzone w zeszlym roku bedzie jeszcze fajniej
Kawa 12:45, 18 sty 2017

super zimowe foty
molinia faktycznie urokliwa w tej szadzi
magnolia 14:06, 18 sty 2017

Nawigatorko, jaki piękny ogród!
Teraz, kiedy jest mniej sczegółów, dobrze wychodzą inne. Np oś widokowa na końcu której jest pergola- jak świetnie to wygląda.
Brzozowy zagajnik jest już całkiem krzepki.
Pole moliniowe.... hm, ja jestem w rozterce. Jest piękne, ale faktycznie kępy liści za niskie troszkę na widok z odległości.
Chyba,żeby dało się gdzieś wymienić na bardziej masywną odmianę. Mnie się tak udało jesienią przehandlować seslerię jesienną na sporobolusa. Ja dałam wielkie kępy do podziału, dostałam małe, ale jestem bardzo zadowolona z tego 'handlu'
leon60 14:12, 18 sty 2017

zimno ale za to jak pięknie !
anna_t 14:29, 18 sty 2017

nawigatorka napisał(a)

czasem lepiej nie wiedziec ja wiem dokładnie ile w każdy roku w postatnich 5 latach poszo na ogród M tez wie
Staram się wszystko rozkładać w czasie. juz w lutym jakies krawęzniki może kupimy to już bedzie coś z głowy. rosliny wyliczam dokładnie. mierze powierzchnie ustalam rozstaw i licze. nie kupuje spontanicznie, bez planu. idzie się tego nauczyć. szkółki czasem odwiedzam tylko by popatrzeć dla efektu nie tylko kasa ale i czas potrzebny -wiem bo nam tez go trzeba
zagajnik rośnie. gdy przytyja brzozy dosadzone w zeszlym roku bedzie jeszcze fajniej

hmm czyli skrupulatność..musze poszukać tej cechy u siebie choć mam wrażenie ze mi uleciała zaraz po ukończeniu studiów
amelia_b 15:36, 18 sty 2017

nawigatorka napisał(a)
oj widze ze nostaligiczne refleksje Ci dopadły....ale takie MMsy to chyba miłe są co? ale sama wiesz najlepiej co dla Was dobre. bedzie dobrze nie martw się
ja się nie martwię powinnam czasami ale tego nie robię, za to uwielbiam zarządzić
Sebek 15:42, 18 sty 2017

Zachwyciły mnie molinie - aż szkoda się ich pozbywać Ogarnęłaś ten trzcinnik pośredni już? Pisałem Ci kiedyś o nim, ale nie wiem na czym stanęło..
nawigatorka 16:09, 18 sty 2017

magnolia napisał(a)
Nawigatorko, jaki piękny ogród!
Teraz, kiedy jest mniej sczegółów, dobrze wychodzą inne. Np oś widokowa na końcu której jest pergola- jak świetnie to wygląda.
Brzozowy zagajnik jest już całkiem krzepki.
Pole moliniowe.... hm, ja jestem w rozterce. Jest piękne, ale faktycznie kępy liści za niskie troszkę na widok z odległości.
Chyba,żeby dało się gdzieś wymienić na bardziej masywną odmianę. Mnie się tak udało jesienią przehandlować seslerię jesienną na sporobolusa. Ja dałam wielkie kępy do podziału, dostałam małe, ale jestem bardzo zadowolona z tego 'handlu'
Oj Marto wiesz jak ciesza mnie takie słowa. ciesze się, ze widać te moją ogrodową typografie ale widzą nielicznie ostatnio się nasłuchałam jak to nie widać byśmy mieli ogrodowa pasję....wrrrr
Myślałam o molini KF ale ona za wysoka i pewnie by leżała. jeszcze jest transparent pośrodku prawda? podpowiesz cos o niej? wyższa jest od mox...coś tam
dzis to juz nawet zapytania o cene trzcinnika wysylałam...
a gdzie ta Twoja nowa trawa zagości? musze się dokształcić
nawigatorka 16:12, 18 sty 2017

leon60 napisał(a)
zimno ale za to jak pięknie !
i trzyma caly czas
nawigatorka 16:12, 18 sty 2017

anna_t napisał(a)

hmm czyli skrupulatność..musze poszukać tej cechy u siebie choć mam wrażenie ze mi uleciała zaraz po ukończeniu studiów
haha nie wierze czasem dzieci ja przytłumiają ale jesli ja miałaś to masz nadal