Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 08:07, 11 wrz 2015

inag napisał(a)

Dobrze, że nie widziałaś jednej z moich rabat w zeszłym roku! Miała być biało - różowa (tulipany) a wyszły białe pełne i pojedyncze, czerwone i pomarańczowe (!!!), kilka różówych Wkurzyłam się okropnie. Ogólnie to mnóstwo cebul miałam oszukanych kolorystycznie oprócz tych zamawianych w stałym miejscu.

Ja az takich pomylek nie mialam.ale polowa moich exotic okazala sie byc zwyklymi bialymi.
nawigatorka 08:08, 11 wrz 2015

Kuba napisał(a)
Fajnie że o cebulach piszecie bo już chciałam sadzić a tak wiem że trzeba jeszcze czekać
Miłego dnia[/]
nawigatorka 08:09, 11 wrz 2015

Ensata napisał(a)
Zakupy zacne, jak z maja to zawilce maja turbodoladowanie, moze je dołoze do oczkowej, hm

Miesem ich nie karmilam,sama zjadlam
nawigatorka 08:10, 11 wrz 2015

tusiawka napisał(a)
Ja zakupy w Janinie przespałam i były już tylko resztki, za to dzisiaj w Lidku się obkupiłam.
Wykupiłam wszystkie gladiatory, choć cebulki jednak mniejsze niż te z CO.

Fakt sa mniejsze widzialam np po cebulach krokusow.ale tez znacznie tansze.cos za cos.
abiko 11:26, 11 wrz 2015

malkul napisał(a)

nie no nei bawię się z Tobą!!!
jak można zrobić takie cuda!!
moje oczy tego nie udzwigną!!

kaj moja szczęka?!

kurcze super, jak coś takiego się robi.. z rur wiem, jakiś 'przepis'

zaglądam ciechaczem, bo lubię biele, szarości i beton
Magda70 14:08, 11 wrz 2015

a to widzialas??

http://topwnetrza.blogspot.com/2014/03/jak-zrobic-samemu-sciane-z-betonu-efekt.html

nawigatorka 15:29, 11 wrz 2015

abiko napisał(a)

kurcze super, jak coś takiego się robi.. z rur wiem, jakiś 'przepis'

zaglądam ciechaczem, bo lubię biele, szarości i beton

Ciesze sie ze zagladasz ale rob to glosniej bedzie tym milej

przepis podawalam kiedys malkul wiec przekopiuje to nie tajemnica a moze kogos jeszcze zainspiruje bo juz troche zarażonych betonem mam na koncie

1. świczniki duże: Docinam rurę kanalizacyjna PVC na wymyslony wymiar (u mnie 80, 60, 40 cm). ważne by podstawa była rózno ucięta (by świecznik stał prosto). Ustawiam na foli na jakiejś płaskiej podłodze. zalewam gęstym betonem prawie do krawędzi - w środku pionowe zbrojenie - u mnie były to fragmenty ocynkowanego panela ogrodzeniowego-resztki gabionu). Uważać by beton nie wypłynął dołem. Na koniec wcikam wekowy słoik wypełniony piaskiem by nie wypchnął go beton - to będzie zagłębienie na świecę lub szklany klosz. polewam systematycznie wodą. Po tygodniu słoiki trzeba zbić (inaczej raczej nie wyjdą) a rurę rozcinałam wzdłuż brzeszczotem w rękach. trochę to zajęłąo. ale trzeba to robić ostrożnie by nie przeciąć betonu. zdejmujemy rurę i gotowe.

2 małe świeczniki - zamiast rury - słoik, puszka po kawie, ince, papierowa tuba po wódce albo budowlana..., do śodka mniejszy słoik lub plastikowe pudełko po np jakimś serku, które ma ładny kształt.

3. doniczki tak samo

formą może być wszystko: pudełka po lodach, magrarynie, szafka, słoik, wiadro. jajko z dziurką, szkjana kula, tekturowe klocki dziecka... trzeba inaczej tylko spojrzec na codzienne przedmioty. ja mam np nad biurkiem lampę zrobioną z 2 plastikowych butelek - tez pokazywałam.

Zasada jest taka - najgładzszy beton daje szklana forma, później plastik, najbardziej porowaty jest papier. Ja np ostatnio robiłam świeczniki właśnie z takich kartonowych klocków, które wykleiłam od środka folią samoprzylepną by beton wyszedł gładki. A zalewam wszystkim: gotowym, betonem, miesznym z cementu a nawet przeterminowanym klejem do płytek. Wązne tez by nie mieszać różnych materiałów w jednej formie bo może to byc widać po zaschnięci..
nawigatorka 15:31, 11 wrz 2015

Magda70 napisał(a)
a to widzialas??

http://topwnetrza.blogspot.com/2014/03/jak-zrobic-samemu-sciane-z-betonu-efekt.html

Tak widzialam takie realizacje ale dziekuje.za.czujnosc.uzycie tynku tez biore pod uwage, jedynie te "malowane" plyty do mnie nie przemawiaja.
amelia_b 11:00, 12 wrz 2015

Jestem i ja,żeby nie było że cię nie odwiedzam co w ogrodzie działasz? Była już odsłona wgłębnika? czy będzie wielkie boom?
nawigatorka 17:07, 12 wrz 2015

amelia_b napisał(a)
Jestem i ja,żeby nie było że cię nie odwiedzam co w ogrodzie działasz? Była już odsłona wgłębnika? czy będzie wielkie boom?

Tak dzis z M w ogrodzie dawno nie pracowalismy tak łopata w łopatę a bardzo to lubimy.

Wielkie boom to juz byl-meteor spadl mi do ogrodu i zostawil wielka dziure dzis ją dopracowywalismy ręcznie bo wiadomo ciezki sprzet nie jest dosc precyzyjny.wywiezlismy 3 przyczepki samochodowe ziemi.jeszcze nie jest rowno ale na razie nie ma co wiecej udoskonalac bo dalsze wykopki przed nami gdy bedziemy murowac.ale na to trzeba jeszcze poczekac.

Bylo/jest