Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

siakowa 19:58, 09 gru 2015

U mnie zupełnie inne dania mega tradycyjne kaczka to u mnie na Wielkanoc.
AgaeM 19:58, 09 gru 2015

nawigatorka napisał(a)

To mnie zastrzelilas.chyba wszystko standardowo.to Twoje strony slyna ze slodkich dan. A u mnie tak prywatnie to dwie zupy:grzybowa z grzybow swiezych i suszonych i barszcz na wolowinie z pieczonych burakow i suszonych grzybow. Kapusta z zurawina,ryba ale nie karp (w tym roku pewnie losos i dorsz w smietanie i porach),moze kubeczki lososiowe z krewetkami. Mysle nad kaczka bo mam super przepis... troche suchych zakupow juz nawet poczynilam. A z takich specyficznych to puree z grochu.

Gotowac bardzo lubie, wiec z duzym zaintetesowaniem poczytalam o potrawach.
I to, co uwazasz za standard, dla mnie calkowicie nie jest znane. Nigdy nawet nie slyszalam o swietach z barszczem na wolowinie, kapuscie z zurawina, puree z grochu... jedli moge zapytac- ktora to czesc kraju?
anna_t 20:08, 09 gru 2015

ja myślę że Asi chodziło o całe święta a większość z nas świętami nazywa Wigilię, która świętem notabene nie jest najważniejsze jest Boże Narodzenie a ono juz nie jest postne
Asiu czy mogłabyś wrzucic tu link do swojego pina, poszukuję inspiracji różano-trawiastych, może coś masz?
nawigatorka 20:29, 09 gru 2015

Dziewczyny drogie.
Pisalam o daniach na cale swieta.wigilia jest postna i wtedy jest grzybowa.barszcz na BN. Tak jak i miesa. Zaraz jak sie ogarne podesle linki do tego co z sieci ok?

U nas goscie w tym roku przez wszystkie dni.i nie ma raczej zwyczaju ze gotuje sie wspolnie wiec jak zawsze bede miala co robic.

Gotuje... tu bede nieskromna -uwazam dobrze. Lubie jesc to i gotuje.

Co do wad to je mam a jakze.ale sie wstydze wiec nie powiem

Puree robilo sie u rodzicow i dziadkow mojego M.to zwyczajny luskany groch,moczony i gotowany do stadium puree doprawiany czosnkiem i majerankiem.to taki dodatek jak kapusta.

A wy w swieta mies nie jadacie? Same ryby? Trzy dni?

A swoja droga - Baby posprzataly,udekorowaly, gotuja...
nawigatorka 20:30, 09 gru 2015

anna_t napisał(a)
ja myślę że Asi chodziło o całe święta a większość z nas świętami nazywa Wigilię, która świętem notabene nie jest najważniejsze jest Boże Narodzenie a ono juz nie jest postne
Asiu czy mogłabyś wrzucic tu link do swojego pina, poszukuję inspiracji różano-trawiastych, może coś masz?

Dokladnie takie swieta mialam na mysli.

Co do pinow to roz u mnie niewiele... a poza tym ogrodowe piny mam utajone bo pinteresta uzywam do pokazywania wiankow
nawigatorka 20:42, 09 gru 2015

zapomniałam dodać - wielkopolska
nawigatorka 20:50, 09 gru 2015

kapusta z zurawiną - pycha, wcale nie za słodka. polecam

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kapusta_z_grzybami_zurawina/przepis.html

kaczka - tu przepis na udka (METODA II). ale ja porcjuję całą kaczkę i tak piekę. jedyna zmiana jaką wprowadziłam to odkrycie formy na koniec pieczenia.Delikatna, u mnie dzieci uwielbiają. a na zimno mozna mięso wykorzystać np do sałatki.

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/confit_z_kaczki/przepis.html

dorsz w porach- proste, szybkie, super. nie trzeba zawoijać dorsza, moga byc małe kawałki po prostu.

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/roladki_z_dorsza/przepis.html

kubeczki - idealne też do winka z M
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos_z_alaski/kubeczki_z_lososia/przepis.html

może komuś się przyda-barszcz - tylko ja robie nie na warzywach a jeszcze na wołowinie. tak wogóle to polecam pieczenie zamiast gotowania buraków

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/barszcz_wigilijny/przepis.html

ogólnie jak widać bardzo lubię tę stronę (juz to kiedys pisałam) nigdy się nie zawiodłam.

nawigatorka 20:51, 09 gru 2015

chętnie poczytam jakie cuda Wy przygotowujecie.

grupa śląska - przepis na modrą kapustę - ale taka the best by mi się przydał
Magda70 20:54, 09 gru 2015

Ja nie grupa śląska więc zawsze mam problem z modrą kapustą...
aga_podlasie 20:59, 09 gru 2015

Czytam Twój wątek od początku, do tej pory się nie ujawniając, kontemplowałam betony, projekty trawiaste, nowy stół ... Ale teraz, po tej gałęzi pod sufitem miarka się przebrała i muszę się przywitać
Masz wszystko tak piękne, tak spójne, że z przyjemnością się to ogląda.