Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Jagodaa 21:00, 09 gru 2015

ja grupa śląsko-dąbrowska, ale robię chyba nie taką całkiem tradycyjną, zawsze w domu u mnie taka była od babcinego pokolenia

Szatkuje kapustę, gotuję w małej ilości wody z lekkim dodatkiem octu lub cytryny.
Jak jest miękka, odcedzam. Dodaję starte jabłka, nie za dużo i drobno posiekaną cebulkę, też nie super dużo. Doprawiam olejem, cytryną trochę, pieprz, sól, ewentualnie trochę cukru. Przepis na zimno.
nawigatorka 21:01, 09 gru 2015

Magda70 napisał(a)
Ja nie grupa śląska więc zawsze mam problem z modrą kapustą...

może u nich lepsza kapusta po prostu rośnie
lindsay80 21:03, 09 gru 2015

nawigatorka napisał(a)
Dziewczyny drogie.
Pisalam o daniach na cale swieta.wigilia jest postna i wtedy jest grzybowa.barszcz na BN. Tak jak i miesa. Zaraz jak sie ogarne podesle linki do tego co z sieci ok?

U nas goscie w tym roku przez wszystkie dni.i nie ma raczej zwyczaju ze gotuje sie wspolnie wiec jak zawsze bede miala co robic.

Gotuje... tu bede nieskromna -uwazam dobrze. Lubie jesc to i gotuje.

A wy w swieta mies nie jadacie? Same ryby? Trzy dni?

Jadamy, tylko np. barszu wigilijnego nie robimy na mięsie, w pozostałe dni oczywiście miesko jest.

A to się napracujesz, ja jadę na gotowe
AgaeM 21:03, 09 gru 2015

Jagodaa napisał(a)
ja grupa śląsko-dąbrowska, ale robię chyba nie taką całkiem tradycyjną, zawsze w domu u mnie taka była od babcinego pokolenia

Szatkuje kapustę, gotuję w małej ilości wody z lekkim dodatkiem octu lub cytryny.
Jak jest miękka, odcedzam. Dodaję starte jabłka, nie za dużo i drobno posiekaną cebulkę, też nie super dużo. Doprawiam olejem, cytryną trochę, pieprz, sól, ewentualnie trochę cukru. Przepis na zimno.

Dzięki. Zapisano. Będzie robione.
nawigatorka 21:04, 09 gru 2015

aga_podlasie napisał(a)
Czytam Twój wątek od początku, do tej pory się nie ujawniając, kontemplowałam betony, projekty trawiaste, nowy stół ... Ale teraz, po tej gałęzi pod sufitem miarka się przebrała i muszę się przywitać
Masz wszystko tak piękne, tak spójne, że z przyjemnością się to ogląda.

ciesze się zatem, że miarka się przebvrała. witaj i rozgość się Miło słucha się takich słów od Kogoś, kto komplementować nie musi (jak M np) a jednak wychwala. I mimo tego, że robie wszystko dla bliskich i siebie, to niebywale takie słowa cieszą
nawigatorka 21:05, 09 gru 2015

Jagodaa napisał(a)

dziękuję koduję. ale obawiam się, żę zaraz będzie fala dyskusyjnych głosów od "sąsiadek"
Jagodaa 21:05, 09 gru 2015

Co do Wigilii:

1. Barszcz czerwony z uszkami z farszem z grzybów suszonych+pieczarki
2. Grzybowa z suszonych z łazankami
3. Siemieniotka (ciągniemy niezmordowanie tradycję babciną)
4. Pierogi z kapustą i grzybami
5. Kompot z suszu, aktualnie w szklankach, ale tradycją było jedzenie go jako zupy z grubym swojskim makaronem
6. Karp z kapustą z grochem i grzybami w wersji na dwa sposoby kapusta kwaśna i kapusta słodka
7. Makówki, ew od czasu do czasu kutia, ale to nie nasz region
nawigatorka 21:07, 09 gru 2015

lindsay80 napisał(a)

Jadamy, tylko np. barszu wigilijnego nie robimy na mięsie, w pozostałe dni oczywiście miesko jest.

A to się napracujesz, ja jadę na gotowe

dlatego u mnie na wigili je się grzybową. a jak ma się takich gości jak 93 letnia babcia to barszcz bez "ok" by nie przeszedł
ja wole się napracować ale byc u siebie
Jagodaa 21:07, 09 gru 2015

nawigatorka napisał(a)

dziękuję koduję. ale obawiam się, żę zaraz będzie fala dyskusyjnych głosów od "sąsiadek"

na pewno dziołchy się oburzą, bo typowo chyba inaczej się robi sama podpatrzę
nawigatorka 21:08, 09 gru 2015

Jagodaa napisał(a)
Co do Wigilii:

1. Barszcz czerwony z uszkami z farszem z grzybów suszonych+pieczarki
2. Grzybowa z suszonych z łazankami
3. Siemieniotka (ciągniemy niezmordowanie tradycję babciną)
4. Pierogi z kapustą i grzybami
5. Kompot z suszu, aktualnie w szklankach, ale tradycją było jedzenie go jako zupy z grubym swojskim makaronem
6. Karp z kapustą z grochem i grzybami w wersji na dwa sposoby kapusta kwaśna i kapusta słodka
7. Makówki, ew od czasu do czasu kutia, ale to nie nasz region

ja dań na słodko ani maku to niue bardzo. ale co to jest to 3?