Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Olili 09:27, 05 maj 2015

Aniu - odpiszę u Ciebie,żebyś nie latała,bo wiem ,że nieczasowa jesteś

Jeśli to są Twoje nadwyżki i się ich pozbywasz to chcę.Dla części znajdę miejsce docelowe,część ulokuję w przechowalniku i wykozystam za jakis czas, jak obmyślę co gdzie ma być ...
Obmyślanie trudno mi idzie,a przez Ciebie jeszcze bardziej..Zanim weszłam pierwszy raz na forum to o żadnych bylinach nie myślałam ...ot pozasadzać krzaki,iglaki i wsio...Im częściej odwiedzałam Twój wątek tym bardziej mi się to zmieniało. Teraz mam chorobę bylinową !! A wszystkiemu jesteś winna Ty!! ale jak tu żyć bez kwiatków w ogrodzie

A i Aniu z tym odwdzięczaniem to już nie gadaj ...Było ,minęło,cieszę się ,że trochę posłużyło ,ułatwiło funkcjonowanie i już . Teraz ja bedę musiała się odwdzięczać

A Twój skalniak ,jak by tak można się było zakraść w nocy i przenieść sobie do swojego ogrodu to ja bym była pierwsza
Olili 09:37, 05 maj 2015

A runianka od Ciebie ,niektóra pieknie sie podniosła,inne ,te większe leżą sobie...Chyba chcą odpocząć ale myślę ,ze i one puszczą nowe listki
agata19762 09:50, 05 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Aniu, czytam rady u innych, żeby tulipany i inne cebulowe nawozić. Kiedy i czym to robisz? Teraz w czasie kwitnienia, czy po kwitnięciu, by zawiązały mocniejsze cebulki? Jakiego nawozu użyć ?

pozwolę sobie odpowiedzieć za Anię może klapsa nie dostanę,

z tego co czytałam na forum to cebulowe zasilamy azofoską,
w momencie wychodzenia cebulek ...chyba w lutym to robiłam
Mala_Mi 10:48, 05 maj 2015

agata19762 napisał(a)

pozwolę sobie odpowiedzieć za Anię może klapsa nie dostanę,

z tego co czytałam na forum to cebulowe zasilamy azofoską,
w momencie wychodzenia cebulek ...chyba w lutym to robiłam

Ja nie nawożę bo już na to mi zawsze czasu braknie

Prawidłowo nawozi się zaraz po ruszeniu wegetacji, ale temperatura musi być dodatnia, bo jak zimno to i tak rośliny nie skorzystają z nawozu.
Potem jak tworzą się pąki i po przekwitnięciu.

I oczywiście zostawiamy jak najwięcej liści do zaschnięcia (żółknięcia), bo żadne nawożenie nie odżywi cebuli tak dobrze jak liście.

Angeliki drugi sezon kwitną bez nawożenia.. i nawet jest ich sporo..

Mala_Mi 10:58, 05 maj 2015

Olili napisał(a)
A runianka od Ciebie ,niektóra pieknie sie podniosła,inne ,te większe leżą sobie...Chyba chcą odpocząć ale myślę ,ze i one puszczą nowe listki

One maja wzmocnić kłącza, zielone można w większości skrócić.. Z dobrych i rozwiniętych kłączy urosną dorodne runianki.

Wczoraj przesadziłam kilka werben.. wysokie, powyżej kolana, nawet do wysyłki sie nie nadają bo za wysokie. Zapomniałam podlać. i wiszą smętnie.. dziś dostały wody i zobaczymy czy przeżyją .

Pytałaś gdzie mam piwonie, mam je wszędzie. One się komponują dobrze z bylinami, iglakami.. i z powodu piwonii dziś mało nie dostałam zawału!!!

Chciałam z samowyzwalacza zrobić foto piwonii dla BOgdzi jak już wysoka, mi powyżej tyłka...a przy okazji tobie gdzie rośnie..
Ustawiam aparat na skalniaku a tu słyszę syk żmiji obok ucha i oka przy aparacie..
Poderwałam się jak oparzona.. i zobaczyłam ostanie 20 cm ogona zaskrońca. Wygrzewał się na szczycie skalniaka.
Piwonia mi sięga prawie do pasa.. foty dla porównania nie ma z powodu wyżej..

U mnie wszytko się wygrzewa, nie tylko zaskrońce.. wszystkie okoliczne koty też.. były bezczelne, ale jak nie ma Everesta to już wogle bezczelne do granic możliwości.. Nie dość że polują na ptaki, to mi srają w piasku i każda trawka osrana.. a śmierdzi to że szlag.

Mala_Mi 11:01, 05 maj 2015

Bogdzia co to za pipiritek??? Zbiera namiętnie kłosy stipy.
makkasia 11:04, 05 maj 2015

Skalniak miodzio
mocno ściskam
makkasia 11:07, 05 maj 2015

Na jakie trawki Ci srają ?
Mam dwa swoje koty ale one kulturalne som
Mala_Mi 11:32, 05 maj 2015

makkasia napisał(a)
Na jakie trawki Ci srają ?
Mam dwa swoje koty ale one kulturalne som

Na wszystkie bez wyjątku.. codziennie po kilka śmierdzących kup wyrzucam
Ty masz koty domowe, a ja mam dzikie... z 10 różnych .

I rybki zjadające moje roślinki... pora dawać im sałatę.
Mala_Mi 11:39, 05 maj 2015

Jeden szkodnik pojechał do lasu rezerwatu... mąż i wąż w aucie ... brrr ja bym nie pojechała.. jakoś nie lubię żadnych ślizgaczy.

Uratował maż życie naszej ropuszce... jak powiedziałam, że mamy zaskrońca to bacznie obserwował kałużę.. usłyszałam jak mnie woła, wiec aparat w garść i bieg. Znaczy coś się dzieje.. i siedziało.
Ślizgacz zżerał naszą ropuchę!!!!!!

Zaskrońce mają zęby ... widać biały garnitur na foto.. '

Zbój, kłusownik jeden.. moje kumkające ropuszki.....