Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 09:25, 21 cze 2015

Kacha123 napisał(a)
Kusicie z Marzenką różami, aż głowa mała. Pomponella z lawendą miodzio. I co tu wybrać?

Pomponelle z z lawendą
ZielonaAnia75 12:21, 21 cze 2015

Aniu a czy widziałabyś takie połączenie: na tle sporych tujek, po lewej i prawej stronie po jednej Elmshorn a pomiędzy nimi jedna Pomponella i to wszystko utkane trawami może Ml? No i oczywiście róże podsadzone myślę kocimiętką, bo lawendy już mam trochę w ogrodzie. I jak, może być? Jeszcze dodam, że ta rabata nie jest zbyt szeroka, taka wydaje mi się w sam raz na tę kompozycję.
Mala_Mi 13:15, 21 cze 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu a czy widziałabyś takie połączenie: na tle sporych tujek, po lewej i prawej stronie po jednej Elmshorn a pomiędzy nimi jedna Pomponella i to wszystko utkane trawami może Ml? No i oczywiście róże podsadzone myślę kocimiętką, bo lawendy już mam trochę w ogrodzie. I jak, może być? Jeszcze dodam, że ta rabata nie jest zbyt szeroka, taka wydaje mi się w sam raz na tę kompozycję.

Tak .. u mnie Elmshorn też rosną na tle tujek.
Kolor mają zbliżony obydwie róże, ale nie będą się gryzły.. pokrój też podobny, tylko jedna duża, a druga niska.

Pod Elmshorn możesz dać coś wysokiego. Szaławie lub kocimiętki, ale te oomianowe (większe). Pod Pastellę raczej coś niskiego.. fajna byłaby finkowa Szałwia omszona Compacta Deep Blue. U Anity jest całą rzeczka z niego.. wygląda bosko..

Porównanie obydwu z tego samego dnia fotki.. ogólnie Pomponella jest ciemniejsza niż na foto. W paku jest malinowa.

A tu masz link do rzeczki u Anity.... i tam są piękne róże
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=531

Edit.. to szałwia u sąsiadki Foto z telefonu i wieczorem wiec kiepskie.
Milka 15:05, 21 cze 2015

Patrzac na roze, ich wzrost, bogactwo wszystkiego, jestem w szoku! Ale Muminek najcudowniejszy, sliczny chłopczyk
ZielonaAnia75 17:31, 21 cze 2015

Aniu bardzo dziękuję za podpowiedzi. Zrobię tak, jak piszesz.
Ale te róże powalają na kolana!!!
Gocha 18:11, 21 cze 2015

Aniu mam bardzo duże zaległości, przeczytałam ostatnich 50 stron. Róże masz piękne, warzywa w szklarni super, wszystko Ci pięknie rośnie ale pracy w ogrodzie masz napewno też dużo żeby on był tak piękny. Aniu czy Ty choć trochę odpoczywasz?. Ale Muminek najcudowniejszy i każde tło do niego pasuje. Pozdrawiam gorąco
malkul 19:24, 21 cze 2015

czasem Aniu mam wrażenie że u ciebie zamiast ziemi jest kompost!
Anita1978 19:28, 21 cze 2015

Pomponella cudna! Nie mam jej, i nie mam tez dla niej miejsca, bo ona to taka dama do wyeksponowanie, au mnie powoli ścisk.....ale moge popodziwiać u ciebie i Karolina tez ma .....tu moge na żywo nawet ( u caroli) .
P.s. Muminek fajowy!
sylwia_slomc... 23:31, 21 cze 2015

Aniu oglądałam Twój ogród w Mai i się zachwyciłam kwitnącymi oczywiście.
Prośbę mam ogromną, gdybyś sie kiedykolwiek pozbywała siewek jeżówek to ja zawsze chętna, mam tylko jedną taką mocno różową, a Twoje przeurocze wszystkie, i jeszcze jedna prośba o nasionka z katalpy, zakochałam się po prostu.
Wysyłkę oczywiście pokryję jeśli się zdecydujesz.
Mala_Mi 01:26, 22 cze 2015

Sylwia - jeżówki nie powtarzają cech z wyjątkiem białych i różowych, ale tych zwykłych. Dziś pokręciłam się po ogrodzie i jestem załamana ilością... siewek wszelkiego dobra.. To trzeba wypielić bo znów mi się zrobi bałagan. Jednak z wysyłaniem to jest trochę zachodu..ciągle nie mam na nic czasu. Tyły mam wszędzie.. A poszukać pudełek, zapakować by dotarły całe ... jechać na pocztę.. i kilka paczuszek i dzień z głowy I jeszcze wykopać by nie uszkodzić tego co mam do zostawienia. Wpisuję Cię na listę.. ale nie wiem kiedy pobawię się w wykopywanie i pakowanie.. Katalpy muszę poszukać może jaka siewka jeszcze się uchowała. Z nasion super kiełkują, poczytaj tylko jakie nasiona są najlepsze.. tzn z jakiego okresu.
Naprawdę, wolę wysłać rośliny niż wyrzucić.. tylko ten czas..

Firletki u Irenki szaleją, a u mnie dopiero zaczynają.. jest zimno... a niby przyszło lato