Uwierz mi... nie chciałabyś obrabiać mojej ziemi... może kiedy się przekonasz..
Bez super ostrej łopaty nie podziałasz.. gracek nie używam, bo ich nie wbiję i tak ziemię. Jak podeschnie to są spękane kratery i ziemia wody nie przyjmuje.. robi się skała. Jak namoczy... to człek siew tym topi i ślizga ..a pod butami 3 kg.. Jest to ziemia gdzie łatwo o choroby grzybowe.. jak mokro to wszytko gnije w ziemi bez dostępu powietrza.. Sypię piasek.. ale piasek robi doszłam do wniosku tylko jako dodatek do cementu.. jak sucho to i tak robi się kamień.. ale z piaskiem..
Zaletą jet to, że jest to żyzne i trzyma wodę. nie trzeba podlewać co chwila.. pod warunkiem, że nie jest to płytki system korzeniowy.. bo takie rośliny szlag trafia od razu.
Dlatego nie płaczę jak coś nie chce rosnąc.. tu maja być rośliny co dadzą radę w takich warunkach.. i do takich należą róże Dlatego te kłujki mam.
Lawendzie glina nie przeszkadza.. przeszkadza jej woda.. na skalniku w glinie rośnie jak głupia Dobrze, że wzorem Irenki przyciachałam nisko Jest szansa, że ze skalniaka nie położy się na ziemi po deszczu I taka szczotka jest fajniejsza niż długaśne badyle.
Odpoczywam jak siedzę na forum.. ostatnio eMuś mnie wydziera 2 razy w tygodniu na godzinę na rower. .. ale oponuję, bo mam tyle rzeczy do zrobienia.. i nie tylko ogród.. obiad raz na miesiąc pasuje ugotować.. i pranie poskładać.. na razie 2 tygodnie leży.. ale poprasowałam, tylko nie poskładałam.. Dom leży odłogiem.. zimą będzie czas na dom.. na gotowanie.
Dzięki forum faktycznie odpoczywam, bo jak by nie forum to pobiegłabym robić coś innego, a tak reset umysłowy i odpoczynek fizyczny.
Nie umiem odpoczywać bezczynie.. zawsze muszę coś robić
U Ciebie zaległości mam chyba pół roku A może i więcej..
Cudny ten chiński pełnik dziękuję Pomponellę też bardzo lubię, chyba moja najulubieńsza róża i rzeczywiście długo kwitnie, najwyżej jej blakną kwiatki, ale i tak ładnie wygląda
Coraz bardziej stwierdzam że jestem Twoją kopią
pozdrawiam, Aniu!