Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

elzbieta_g 21:18, 22 sie 2015

buziaki dla Muminka juniora...kofffam takie słodziaki
fajnie , że udało ci się wyrwać na spotkonko...fotki u Kasi już obkukałam
21:23, 22 sie 2015
miło cię było znowu spotkać "speed babcia" ..na trzepaku
ewsyg 21:39, 22 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

Nie próbowałam, bo wszędzie piszą, że tego nie lubią. a ja lubię jak kępa jest duża... po 3 latach się robi i tak mała

Te są wyjątkowe... albo dobra odmiana, albo dobre sadzonki albo dobre stanowisko..

To jest chyba White Double Delight. Ta odmiana tak ma, tysiące kwiatów.

Kochane moje, nauki w sprawie jezówek pobrałam u pani, która zawodowo zajmuje się uprawa jeżówek. To mi o nich powiedziała i dziele się z Wami ta wiedzą

1. Nie wolno sadzić głebko, sadzimy płytko żeby miały siłę przy wschodzeniu.
2. Korzenie nie moga stać w wodzie, wrażliwe sa na choroby grzybowe
3. Wiosną, wczesną wiosna usuwamy wszystkie zaschnięte części rosliny, zwłaszcza badyle po łodygach. W nich najszybciej rozwijaja się choroby grzybowe. Jak jezówka ładnie wychodzi wiosną i nagle pada to jest sprawka choroby grzybowej spowodowanej złym czyszczeniem rośliny
4. Trzeba te odmianowe dzielić co trzy lata bo się wyradzaja i zanikają. Nie bac się dziewczynki, ja dzieliłam i maja się dobrze.
5. Dzielimy wiosną

To tyle ABC uprawy jeżówek

Życzę miłej pracy kochane ogrodniczki

Babciu, gratulacje
Madzenka 22:02, 22 sie 2015

Ja myśłam, źe sie muminkujesz a Ty się szędasz po Krakowie?
22:11, 22 sie 2015
informacje o jeżówkach bardzo przydatne ..ja mam glinę to sadzę je wyżej niż rabata na ....kopczyku ...korzonki mają płytko.

a co do nazwy odmiany .. moja kartka mówi Milkshake ....ale jakie to ma znaczenie? skoro nie posiadam ogrodu kolekcjonerkiego a chcę mieć tylko ładne rabaty

a dziś kupiłam kolejną z serii"cheyenne spirit" kolor kremowy ..i pani mówi ze może z tej kepy wyrosnąć czerwona lub innego koloru.

jeżówka zmienną jest!
monteverde 22:11, 22 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)
Przedstawiam Muminka Juniora i gonie na spotkanie do Kasi....

Ojej jaki śliczny gratulacje rodzicom,dziadkom i małemu Felkowi bo jest już starszym bratem niech się Olaf zdrowo chowa
Agania 22:13, 22 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)
Przedstawiam Muminka Juniora i gonie na spotkanie do Kasi....

Jak fajnie, że się Muminek urodził
Babciu, tak piękna i młoda,życzę Ci cudownych chwil z wnukami
Katkak 22:28, 22 sie 2015

Maleńki Muminek cudowny i ma taką czad babcię .

Ania no i jak tu Cię nie kochać?
To malutki Muminek urodził się wtedy co Iga , 21.08. .
Mala_Mi 22:34, 22 sie 2015

ewsyg napisał(a)

To jest chyba White Double Delight. Ta odmiana tak ma, tysiące kwiatów.

Kochane moje, nauki w sprawie jezówek pobrałam u pani, która zawodowo zajmuje się uprawa jeżówek. To mi o nich powiedziała i dziele się z Wami ta wiedzą

1. Nie wolno sadzić głebko, sadzimy płytko żeby miały siłę przy wschodzeniu.
2. Korzenie nie moga stać w wodzie, wrażliwe sa na choroby grzybowe
3. Wiosną, wczesną wiosna usuwamy wszystkie zaschnięte części rosliny, zwłaszcza badyle po łodygach. W nich najszybciej rozwijaja się choroby grzybowe. Jak jezówka ładnie wychodzi wiosną i nagle pada to jest sprawka choroby grzybowej spowodowanej złym czyszczeniem rośliny
4. Trzeba te odmianowe dzielić co trzy lata bo się wyradzaja i zanikają. Nie bac się dziewczynki, ja dzieliłam i maja się dobrze.
5. Dzielimy wiosną

To tyle ABC uprawy jeżówek

Życzę miłej pracy kochane ogrodniczki

Babciu, gratulacje

U mnie glina.. mają przewalone I nie chodzi o czyszczenie wiosenne tylko o trzymanie w korzeni w wodzie. w mokrym gdzie je szlag trafia. Nawet na podwyższonych rabatach się potrafią wysypać
Ale z dzieleniem trzeba spróbować..

Na foto to jeżówki Merinque

Miałam White Double Delight i wyglądały zupełnie inaczej..foto słabe bo stare. Być może jeszcze gdzieś w buszu rosną, ale wylądowały pomiedzy zwykłymi purpurowymi.. jutro poszukam. Różowe to też Double Delight

chelll 22:35, 22 sie 2015

Jaki duży człowiek! Włosów ma więcej niż mój M Akrobacje trzepakowe godne podziwu, ja zaliczam tylko tę dolną poprzeczkę