To jest chyba White Double Delight. Ta odmiana tak ma, tysiące kwiatów.
Kochane moje, nauki w sprawie jezówek pobrałam u pani, która zawodowo zajmuje się uprawa jeżówek. To mi o nich powiedziała i dziele się z Wami ta wiedzą
1. Nie wolno sadzić głebko, sadzimy płytko żeby miały siłę przy wschodzeniu.
2. Korzenie nie moga stać w wodzie, wrażliwe sa na choroby grzybowe
3. Wiosną, wczesną wiosna usuwamy wszystkie zaschnięte części rosliny, zwłaszcza badyle po łodygach. W nich najszybciej rozwijaja się choroby grzybowe. Jak jezówka ładnie wychodzi wiosną i nagle pada to jest sprawka choroby grzybowej spowodowanej złym czyszczeniem rośliny
4. Trzeba te odmianowe dzielić co trzy lata bo się wyradzaja i zanikają. Nie bac się dziewczynki, ja dzieliłam i maja się dobrze.
5. Dzielimy wiosną
informacje o jeżówkach bardzo przydatne ..ja mam glinę to sadzę je wyżej niż rabata na ....kopczyku ...korzonki mają płytko.
a co do nazwy odmiany .. moja kartka mówi Milkshake ....ale jakie to ma znaczenie? skoro nie posiadam ogrodu kolekcjonerkiego a chcę mieć tylko ładne rabaty
a dziś kupiłam kolejną z serii"cheyenne spirit" kolor kremowy ..i pani mówi ze może z tej kepy wyrosnąć czerwona lub innego koloru.
U mnie glina.. mają przewalone I nie chodzi o czyszczenie wiosenne tylko o trzymanie w korzeni w wodzie. w mokrym gdzie je szlag trafia. Nawet na podwyższonych rabatach się potrafią wysypać
Ale z dzieleniem trzeba spróbować..
Na foto to jeżówki Merinque
Miałam White Double Delight i wyglądały zupełnie inaczej..foto słabe bo stare. Być może jeszcze gdzieś w buszu rosną, ale wylądowały pomiedzy zwykłymi purpurowymi.. jutro poszukam. Różowe to też Double Delight