Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "W kolorze blue"

"W kolorze blue"

Konieczki 15:57, 14 kwi 2016

Milka napisał(a)

Kiedyś miałam, absolutnie więcej nie chcę.

To pozostaje plewnienie??????
jazzy 16:27, 14 kwi 2016

Konieczki napisał(a)
Kurcze woda w brodziku czyściutka, jeszcze stópek panna nie moczyła po robocie w ogrodzie

Kurde ja jeszcze kory nie zdążyłam wysypać, może i nie powinnam, ja to jeszcze ogrodu nie zdążyłam zrobić

Aśka, ja tam kiedyś przyjadę do tego Krakowa!
Kuba 16:36, 14 kwi 2016

Milka napisał(a)

Kiedyś miałam, absolutnie więcej nie chcę.

Dlaczego nie chcesz? Rozumiem alergie- rzecz indywidualna ale jakie są inne powody?
Konieczki 16:39, 14 kwi 2016

jazzy napisał(a)

Aśka, ja tam kiedyś przyjadę do tego Krakowa!

Ty ale ja nie mam brodzika, niby w planach mam jakieś psikadełko z ławki
Zapraszam (a weźmiesz mi kilka buksów z plantacji...)
Milka 19:37, 14 kwi 2016

Konieczki napisał(a)

To pozostaje plewnienie??????

Tak, ale jesli sie sadzi gesto, to tych chwastow nie wiele, ciut na poczatku sezonu, potem rosliny bujne i chwasty nie maja szans. Naprawde plewienia mam niewiele, a ogród duzy, rabay pelno.
Milka 19:45, 14 kwi 2016

Kuba napisał(a)

Dlaczego nie chcesz? Rozumiem alergie- rzecz indywidualna ale jakie są inne powody?

U mnie akurat alergia nie byla przyczyną. Mimo kory, ktora na poczatku jest ladna i wszystko tak fajnie wyglada, potem deszcze wymywaja, chwasty i tak się pleniły, podwojna robota, rozgarnianie, usuwanie chwastow z korzeniem, znowu zgarnianie tej kory i uzupelnianie i tak wkoło. Teraz mam geste nasadzenie, wiec plewienie prawie żadne. Roslinom jest zdecydowanie lepiej, ziemia oddycha, rosliny nie choruja. W Anglii, jak zwiedzalam ogrody, nigdzie nie widzialam kory na rabatach.
Ale oczywiscie kazdy robi, jak mu lepiej, ja juz bez kory, najwyzej mielimy swoje galezie i to rzucam, trociny z pilowania itp.
21:03, 14 kwi 2016
z tą korą to taka sytuacja w mojej ocenie oczywiście ...ktoś wymyślił szmatę ..takie brzydactwo ...to wymyślił korę ....potem nadeszła mądrość (nie dla wszystkich) szmaty niet! ...ale kora jeszcze została.

plewienie jest potrzebne ...zwłaszcza tam gdzie byliny dziabanie i napowietrzanie ziemi konieczne nawet...krzewy nie wymagają dziabania...i widzę ze chwasty siewne pod nimi nie rosną ...chyba ze oset czy mlecz.
tusiawka 22:53, 14 kwi 2016

No właśnie, jak gęste nasadzenia, można z kory zrezygnować. Tam gdzie mi ładnie zarasta też już nie sypię.
Jednak jak mam mieć klepisko wolę korę. Odnośnie placków, to po pewnym czasie kora traci ten intensywny kolor.
lindsay80 23:15, 14 kwi 2016

Gosia, pokazałabyś zbliżenie na tą ściankę, to szare to ten spiek, co to jest? Zainteresowało mnie to bo właśnie teraz widzę, że podobny wzór ścianki sobie zaplanowałam
Ensata 09:43, 17 kwi 2016

Ola, Lindsay, tu macie spiek z bliska
Tusiawka, ale ja mówiłam o takich plackach.

Ja wiem, ze jak zarosnie to jest lepiej. Ale ja mam wyjatkowe szczescie, trawa mi nawet lawendy przerasta i je niszczy. Mam wyjatkowo wredne chwasty.

Miłkowa dobrze mówi, miałam takie same odczucia. Plus ja miałam te drobną. Wiatr zwiewał, chwasty rosły, roboty więcej. Teraz wysypałam bo jakaś pomrocznosc mnie dopadła jasna. Po jednej rabacie się rozmysliłam, ale nie było juz jak