Deska ma rozstaw co 30 cm, grubość 3 cm, długość 5 metrów. Klejone wyglądają lepiej, bo masywniej, plus nie widać w nich sęków, które właśnie wylazły u mnie. Minus, są droższe dużo. Deski z tartaku, zaimpregnowane ciśnieniowo i pomalowane olejem
Ensata, brabanty mi się nie podobają, bo brzydko wyglądają z brązowymi szyszkami i chyba nie sposób ich uniknąć. Słyszałam, że niby cięcie i nawożenie i nawadnianie może je od tego powstrzymać - znam ogrody, w których te wszystkie 3 warunki są spełnione a mimo to pełno szyszek na brabancie.
Inne odmiany tuj są mało popularne, bo klient szuka tego co zna najlepiej, czyli szmaragdów i brabantów, stąd punkty ogrodnicze oferują głównie szmaragdy i brabanty, bo na to jest najwięszy popyt.
Tuje plicaty to takie brzydkie kaczątka trochę - jako małe drzewka nie są zbyt atrakcyjne - wyglądają jak chudy patyk z kilkoma przewieszającymi się na bok gałązkami - nie zachęcają do zakupu.
Ja trochę naszukałam się moich atrovirensów, ale warto było. Możesz zobaczyć u mnie zdjęcie moich księżniczek