Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

nawigatorka 15:23, 30 sty 2016

Z berberysami nie pomobe bo nie mam doswiadczenia.

A co do hortek (zakladam ze to bukietowe) to na wiosne zanim rusza musisz wyciac wszystkie drobne i pokladajace sie pedy.
Pozostale powinnas skrócić o 1/3-1/2 najlepiej formujac krzew w polkule tz srodek odrobine wyzszy niz boki.

Ja bym koniecznie dala trawy.zresxta sama mam u siebie limki z trawami i grabami.u mnie to Carex ice dance ale moga to byc np fc,rozplenice,seslerie zalezy co lubisz
nawigatorka 15:24, 30 sty 2016

A trawy mozesz dac albo w nogi drzewom,albo po krawedzi rabaty i cebulowe koniecznie
Dorotka 15:42, 30 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
A trawy mozesz dac albo w nogi drzewom,albo po krawedzi rabaty i cebulowe koniecznie

Asiu cebulowe czyli tulipany czy coś???
Trawy dam carex i po krawędzi chyba...
Dorotka 15:43, 30 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Z berberysami nie pomobe bo nie mam doswiadczenia.

A co do hortek (zakladam ze to bukietowe) to na wiosne zanim rusza musisz wyciac wszystkie drobne i pokladajace sie pedy.
Pozostale powinnas skrócić o 1/3-1/2 najlepiej formujac krzew w polkule tz srodek odrobine wyzszy niz boki.

Ja bym koniecznie dala trawy.zresxta sama mam u siebie limki z trawami i grabami.u mnie to Carex ice dance ale moga to byc np fc,rozplenice,seslerie zalezy co lubisz

Asiu to są Limelight hortensje. Carex in dance super jest!! Zobaczyłam w Necie. A to wieloletnia trawa jest czy jednoroczna??? I w jakiej odległosci się ją sadzi???
iwka 15:52, 30 sty 2016

Dorotka napisał(a)
A teraz mam pytanie.
Na fotkach poniżej mam pokazany kawałek wyłożonego kostką miejsca na ławkę która kiedyś tam stanie /za rok zapewne / Dookoła obsadziłam to miejsce berberysami admiration. Kupiłam 50 sztuk takich patyczków na wiosnę tamtego roku, w lecie miałam już piękne berberysy które się cudnie rozrosły. Widocznie miejsce im pasuje.
Chcę zrobić z tych berberysów taki żywopłocik ma pół metra wysoki. Mam jednak pytanie czy nie posadziłam ich zbyt gęsto, czy nie rozsadzić ich wyjmując co drugą sadzonke??
Chciałbym mieć gęsty i zwarty żywopłot więc może jest OK? Proszę o wskazówkę.

a to na pewno jest admiration, one chyba bardziej kulisty pokrój mają i dorastają tylko do 50 cm a Twoje takie strzeliste. Jeżeli ma być bardzo szczelny to chyba ok bo teraz młody ale z czasem to może być za gęsto.

limki z ice dance to fajny duet, też mam tak posadzone ona rozrasta się odnogami, więc jak tylko dobrze się zadomowi to ma bardzo dużo przyrostów
nawigatorka 15:58, 30 sty 2016

Dorotka napisał(a)

Asiu to są Limelight hortensje. Carex in dance super jest!! Zobaczyłam w Necie. A to wieloletnia trawa jest czy jednoroczna??? I w jakiej odległosci się ją sadzi???

Carex ICE DANCE szybko podejmujesz decyzje
to zimozielona turzuca, wieloletnia. rozrasta się przez rozłogi, wieć z czasem możeszją rozmnażać. ona rośnie dość spora więc rozstawa 60 cm będzie ok.
u mnie na skarpie

Dorotka 15:59, 30 sty 2016

iwka napisał(a)

a to na pewno jest admiration, one chyba bardziej kulisty pokrój mają i dorastają tylko do 50 cm a Twoje takie strzeliste. Jeżeli ma być bardzo szczelny to chyba ok bo teraz młody ale z czasem to może być za gęsto.

limki z ice dance to fajny duet, też mam tak posadzone ona rozrasta się odnogami, więc jak tylko dobrze się zadomowi to ma bardzo dużo przyrostów

No teraz to mi wbiłaś sęka. Qcze juz sama nie wiem czy to admiration. Zaraz sprawdzę bo zgłupiałam.

W takim razie jesli go teraz zostawie to czy w przyszłosci można go rozsadzać???
Dorotka 16:00, 30 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

Carex ICE DANCE szybko podejmujesz decyzje
to zimozielona turzuca, wieloletnia. rozrasta się przez rozłogi, wieć z czasem możeszją rozmnażać. ona rośnie dość spora więc rozstawa 60 cm będzie ok.
u mnie na skarpie

Asiu, to prawda że decyzję podejmuję szybko jeśli mi się coś spodaoba to już nie kombiunuję. Projekt domu wybrałam po godzinie, działkę kupiłam po jednej wizycie na niej. Tylko męża długo wybierałam

A skoro jest zimozielona to jeszcze lepiej bo będzie super na przedogródku!!!
Dorotka 16:43, 30 sty 2016

iwka napisał(a)

Ufff, tak sprawdziłam, to jest admiration. Nie wiem czemu takie strzeliste są. Może dlatego że miejsce im służy poniewaz całe lato były takie piękne czerwone, niemal purpurowe. Czytałam, że tak się dzieje gdy majaodpowiednie stanowiska. A to jest bardzo słoneczne. Może dlatego tak do góry poszły.
Sebek 16:44, 30 sty 2016

Dorotka napisał(a)

No teraz to mi wbiłaś sęka. Qcze juz sama nie wiem czy to admiration. Zaraz sprawdzę bo zgłupiałam.

W takim razie jesli go teraz zostawie to czy w przyszłosci można go rozsadzać???

Admiration to na raczej nie jest On takich batów nie puszcza.
Jeśli chcesz mieć gesty żywopłot to musisz zostawić je jak są, bo rosną szerokie u góry, a na dole zostają wąskie. Przynajmniej tak to wygląda na zzdjęciach.
w przyszłości będziesz mogła je rozsadzić, choć będzie to przykre Uwierz mi, przesadziłem berberysy nie raz