Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na początku jest chaos

Na początku jest chaos

Syla 20:14, 09 maj 2011

Joku napisał(a)
Derenie bardzo dobrze znoszą przycinanie. Ja mam taki, co roku przycinam go dość nisko. Ostatnio w kulkę. Rośnie bez problemu. Tylko nie wiem czy taka cięta forma tobie będzie pasować do reszty. Aha, tnę parę razu w ciągu sezonu, jak wyłazi poza wyznaczony dla siebie teren. Poza tym młode odrosty ładniej się wybarwiają w przeciwieństwie do tych starszych.

Czyli Jolu , można nad nimi zapanować ???
Syla 20:18, 09 maj 2011

Linka napisał(a)
No kurcze, ale gdzieś widziałam takie połączenie derenia i hortensji, chyba też Danusia mi takie połączenie wcześniej proponowała. Czyli lepiej sąsiedztwo traw?

Wydaje mi się , że trzy rzędy jak zaplanujesz : Thuja, dereń a potem coś niższego to będzie dobrze.
Syla 20:18, 09 maj 2011

A trawy np w sąsiedztwie hortensji ???
Linka 22:46, 09 maj 2011

Syla napisał(a)

Tak chyba Sylwia zrobię tylko jeszcze nie upolowałam tych traw. Nie mniej jednak dereń bardzo mi się podoba i chociaż jeden egzemplarz to usadowię gdzieś Ciekawi mnie tylko czy przed nim z przodu by coś mogło jeszcze rosnąć czy zagłuszy ?/?
monteverde 00:33, 10 maj 2011

Linka na tej rabatce z bukszpanami możesz jeszcze posadzić houtunię- tułacz pstry pozakrywa troszeczkę i nada koloru
Linka 06:46, 10 maj 2011

Aniu zaraz sprawdzę co to jest, bo po nazwie nie kojarzę
Dzięki za uwagi
Syla 07:37, 10 maj 2011

Linka napisał(a)

Tak chyba Sylwia zrobię tylko jeszcze nie upolowałam tych traw. Nie mniej jednak dereń bardzo mi się podoba i chociaż jeden egzemplarz to usadowię gdzieś Ciekawi mnie tylko czy przed nim z przodu by coś mogło jeszcze rosnąć czy zagłuszy ?/?

Możesz podsadzić wrzoścami , mają różne kolory listków i kwiatuszków.
W jednym rzędzie thuje, które już masz posadzone, przed nimi dereń Elegantissima razy 3 lub 5 /nie wiem dlaczego ale lubię liczby w roślinach nieparzyste/ a przed nimi wrzośce które lubią półcień i słońce i mają ładne kolorowe listki i kwiatuszki w okresie kwitnienia /kolory do wyboru do koloru/.
Zobacz sobie na odmianę wrzośca Erica carnea 'Golden Starlet' - Tylko tych również w ilości musiało by być dużo, żeby był efekt dywanu
Syla 07:40, 10 maj 2011

Poza tym możesz sobie w innym miejscu lub w dalszej rozciągłości rabaty zafundować hortensje 3szt lub więcej z wysokimi trawami razy trzy sztuki .
Linka 08:06, 10 maj 2011

Syla napisał(a)
Poza tym możesz sobie w innym miejscu lub w dalszej rozciągłości rabaty zafundować hortensje 3szt lub więcej z wysokimi trawami razy trzy sztuki .

Dzięki Sylwia !
Powiedz mi jeszcze proszę jak te trawy umieścić z hortensjami. Moje hortensje jeszcze mikruski i myślałąm żeby trawy dać na tle tuji a przed nimi hortensje. Będzie?

Wrzosiec znam, nawet go miałam ale wypadł tej zimy, może bardziej już ze starości niż mrozu. Zagości u mnie na bank jeszcze ale dopiero na jesień mam umówiony zakup. Jest naprawdę rewelacyjny,robi świetny kolor nawet jak nie kwitnie
Gardenarium 08:32, 10 maj 2011

Coś takiego

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies