Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na początku jest chaos

Na początku jest chaos

Linka 11:10, 07 maj 2011

monteverde napisał(a)
Linka chciałaś coś niebieskiego na podsadzenie http://allegro.pl/wiosenna-goryczka-gentiana-clusii-rarytas-skalniak-i1531227549.html, ma jeszcze inne goryczki też niziutkie, a to moja) a można jeszcze przylaszczkę siedmiogrodzka na przemian

dziękuję Aniu, śliczne odcienie niebieskiego, goryczka mi się podoba bo dłużej kwitnie tylko czy pod tymi berberysami sobie poradzi?

Może szałwia Nemorosa?
Linka 11:33, 07 maj 2011

Jako że deszcz u mnie postanowiłam wykonać coś czego nie umiem a mianowicie rysunek . Zaznaczyłam zarys tego co jest i co chciałabym.
Pewnie mało czytelne.
1, Rozważam podsadzenie białych azalii mniejszymi hostami (?)
2, co pod trzmielina na pniu bo po lewej ma też łysawe łodygi azalii?( w realu jest więcej miejsca)
berberysy purpurowe a przed nimi Picea pungens "Glauca Globosa",?

I dalej

3. została też dziura na prawo od dereni - może trawy wysokie?
4. przed berberysy żółte coś niebieskiego? płożące iglaki czy szałwia?

No i co dalej na prawo?
KasiaWB 11:40, 07 maj 2011

Linka, wprawdzie zaraz wychodzę, ale jak zobaczyłam rysunki to muszę napisać pochwałę a jednak potrafisz doobrze Zastanawiam się czy takie dzielenie całego szpaleru na różne rabatki jest zamierzone? jest w tym jakiś plan? moim zdaniem wszystko powinno płynnie przechodzić, a na takim długim odcinku można przecież robić powtórzenia. Co o tym sądzisz?
Syla 12:19, 07 maj 2011

Linka napisał(a)
Jako że deszcz u mnie postanowiłam wykonać coś czego nie umiem a mianowicie rysunek . Zaznaczyłam zarys tego co jest i co chciałabym.
Pewnie mało czytelne.
1, Rozważam podsadzenie białych azalii mniejszymi hostami (?)
2, co pod trzmielina na pniu bo po lewej ma też łysawe łodygi azalii?( w realu jest więcej miejsca)
berberysy purpurowe a przed nimi Picea pungens "Glauca Globosa",?

I dalej

3. została też dziura na prawo od dereni - może trawy wysokie?
4. przed berberysy żółte coś niebieskiego? płożące iglaki czy szałwia?

No i co dalej na prawo?

Dereń Elegantissima bo b.duży krzew !!!- osiąga 3m wys i nieco większą szerokość. Myślę , że nawet jak będziesz go trzymać w ryzach to te roślinki przed nim na planie zostaną zagłuszone
Sebek 21:50, 07 maj 2011

A tych hortensji zagłuszać nie wolno bo są za piękne
Linka 22:24, 07 maj 2011

No kurcze, ale gdzieś widziałam takie połączenie derenia i hortensji, chyba też Danusia mi takie połączenie wcześniej proponowała. Czyli lepiej sąsiedztwo traw?
monteverde 00:20, 08 maj 2011

Zebrinusy, miskanty
Joku 11:21, 08 maj 2011

Derenie bardzo dobrze znoszą przycinanie. Ja mam taki, co roku przycinam go dość nisko. Ostatnio w kulkę. Rośnie bez problemu. Tylko nie wiem czy taka cięta forma tobie będzie pasować do reszty. Aha, tnę parę razu w ciągu sezonu, jak wyłazi poza wyznaczony dla siebie teren. Poza tym młode odrosty ładniej się wybarwiają w przeciwieństwie do tych starszych.
Linka 19:24, 09 maj 2011

Nic mi prace nie idą, no jakoś nie mogę garnąc tego ogrodu. dziś zmontowałam zakole bukszpanowe z katalpą w środku. Rosną tam róże, te które odbiły po zimie, tylko że to jeden wielki mix i mam dylemat czy póki co to zostawić czy wymyślić inne obsadzenie
Syla 20:13, 09 maj 2011

Linka napisał(a)

A może tutaj by dać begonie semperflorens?, tylko białe. Mogą być nawet pomieszane z lobeliami - one są niebieskie?

Sylwek o czym Ty mi mówisz nie znam tych roślin ale zaraz sprawdzę sobie

Wiem już nie znałam tej begonii pod taką nazwą

Ale to nie ja pisałam tylko Sebek