Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

frezja 18:51, 29 sty 2017

Alicja169 napisał(a)
Każdy pomysł do rozważenia, i trzeba się spieszyć, bo przed chwilą wysłuchałam długoterminowej pogody. Ma być luty, marzec, kwiecień z temp. ponad przeciętną.
Czyli - Ogrodomaniacy - wiosna tuż, tuż.

Takie wiadomości cieszą fajnie zakupowo u ciebie.
frezja 18:54, 29 sty 2017

Alicja169 napisał(a)

Piękny ogród zimowy dojrzałam;lato masz w środku zimy
Alicja169 19:32, 29 sty 2017

Witaj Frezja Miło Cię gościć. Czekam na wiosnę jak każdy/każda z nas,

A propos , wsadziłam do ziemi kilka cebul frezji ogrodowej, i mam już 20 cm.zielone liście. Ciekawa jestem czy zakwitnie jeszcze w domu, czy też dopiero jak wysadzę do ogrodu
frezja 20:03, 29 sty 2017

Alicja169 napisał(a)
Witaj Frezja Miło Cię gościć. Czekam na wiosnę jak każdy/każda z nas,

A propos , wsadziłam do ziemi kilka cebul frezji ogrodowej, i mam już 20 cm.zielone liście. Ciekawa jestem czy zakwitnie jeszcze w domu, czy też dopiero jak wysadzę do ogrodu

Frezje, piękne kwiaty ale w ich uprawie nie mam doświadczenia.Powinna w domu zakwitnąć.
AgataBC 10:13, 31 sty 2017

Przerabiałam temat z krążkami i doniczkami torfowymi. Masz w tym doświadczenie? Krążki sprawowały się całkiem nieźle choć maleńkie są i ciężko mi było światło równomiernie zapewnić. Potem wysadzałam je prosto do ziemi bez stresu dla roślinki. Ale co do doniczek torfowych to trzeba pamiętać o dobrym podlewaniu, bo gdy doniczce braknie wody to wypije ją z rośliny i z ziemi. Łatwo wtedy o przesuszenie siewki. Pracochłonne to bo trzeba pilnować wilgotności i ziemi i doniczki. Po wysadzeniu do gruntu też trzeba dbać o wilgotność chyba, że do tego czasu korzenie wyrosną już z doniczki.
No i też zadbaj o ciepło i światło dla doniczek, bo inaczej zgniją lub zaczną pleśnieć. Im zimniej tym mniej wody, im cieplej tym częściej trzeba podlewać. Ciepło, światło i wilgotność= dobre warunki do kiełkowania. Piszesz, że się boisz, że zmarzną.. to gdzie je trzymasz?
AgataBC 10:23, 31 sty 2017

Alicja169 napisał(a)
Chciałabym zostawić:
dobrze rozkrzewioną aktinidię
dwie róże żółte
dwa clematisy
dwie trawy.

Pozostałe - out.

Chciałabym aby ta rabata nie straszyła zimą pustką, a więc jakieś iglaki kuliste.

Proszę pomóżcie to miejsce z sensem zaprojektować

Te dwa powojniki jak chcesz puścić? po ziemi? po aktinidii? ten górski chcesz tam zostawić?-bo to potwór wielki urośnie
A czy zamiast tych iglaków mogą być cisy lub bukszpany? Bo iglaki na wschodniej ścianie będą rachitycznie rosły..
AgataBC 10:27, 31 sty 2017

Juki trzeba głęboko podkopać, bo korzeń ma ogromny.. mi co roku odrastała z kawałka..
AgataBC 10:30, 31 sty 2017

Pnącza, róże, trawy to chyba taki romantyczny kącik wyjdzie w takim stylu planujesz?
Te róże są krzaczaste? pnące? okrywowe?
Alicja169 11:03, 31 sty 2017

Agatko jeśli chodzi o krążki z kokosa to już eksperymentowałam z nimi. Uważam, że w pierwszej fazie dla roślin (nasion) się sprawdzają. Póżniej trzeba przesadzić do ziemi, bo w kokosie nie mają z czego czerpać jedzonka.
Natomiast doniczki torfowe znam tylko z roślin kupowanych w takich doniczkach. Wiem, że jak się nie rozluźni korzeni to czasem roślina zamiera, bo ten torf nie zdążył się rozłożyć. Słusznie zauważasz, że trzeba pilnować podlewania.
Do tych doniczek powsadzałam nasionka berberysa, on wymaga stratyfikacji, więc doniczki powędrowały na taras, gdzie jest temperatura ujemna, taka jak na dworze.
Alicja169 11:12, 31 sty 2017

Agcia napisał(a)

Te dwa powojniki jak chcesz puścić? po ziemi? po aktinidii? ten górski chcesz tam zostawić?-bo to potwór wielki urośnie
A czy zamiast tych iglaków mogą być cisy lub bukszpany? Bo iglaki na wschodniej ścianie będą rachitycznie rosły..

Clematisy tam rosną puszczone po ścianie ogrodu zimowego, sięgają dachu. Uzupełniają w okresie kwitnienia zielone liście przekwitłej w tym czasie aktinidi.
Bukszpany? hmmm mam ich w innych miejscach sporo na obwódkach, trochę mi to się znudziło..cisy z kolei nie wiem czy nie będą kolidowały z rózami, bo przecież się bardzo rozrastają.
Widziałam kiedyś takie krzaczki iglaków, małe mniej więcej 0,5 m, które wyglądały jakby ktoś ściął im górę, takie płaskie..ale nie wiem jak się nazywają?