Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na piasku i z wielkim murem

Ogród na piasku i z wielkim murem

Alicja169 16:57, 20 kwi 2017

Trzeba zajrzeć do "szklarni" - tunelu i coś tam wysiać. Wcześniej siane bylinki kiełkują, ale są malusie. Może słoneczko im pomoże?
MirellaB 17:08, 20 kwi 2017

Alicja jakie rozchodnik zamówiłaś?
Alicja169 17:37, 20 kwi 2017

No to się naszukałam zamówienia

Rozchodnik wielki "Chocolate Drop" Sedum telephium
Rozchodnik "Rainbow Xenox"
Rozchodnik "PoolParty"
Rozchodnik "Jose Aubergine"
Rozchodnik "Xenox"
Rozchodnik "Autum Charm"
Rozchodnik "Thunderhead"
Rozchodnik "Yellow Xenox"
Funkia "first Frost"
Funkia "Aristocrat"
Funkia "Queen Jozephine"
MirellaB 17:40, 20 kwi 2017

Znam tylko Chocolade Drops.
Tyle aż zamówiłaś to chyba robisz dużą rabatę z rozchodnikami?
Alicja169 18:00, 20 kwi 2017

Zamawiałam 15 listopada ub. roku, więc zapomniałam co to i jak wygląda Trzeba poszukać i przypomnieć sobie jakie miałam wówczas zamiary
Opisy skopiowałam ze strony szkółki (mam nadzieję, że nie popełniam wykroczenia)

Rozchodnik wielki "Chocolate Drop"

Jeden z najciemniej zabarwionych rozchodników, nowość na rynku! 'Chocolate Drop' jest rozchodnikiem o bardzo intensywnej barwie liści, praktycznie jedyny o tak wyrazistej kolorystyce niemal przez cały sezon wegetacyjny. Od wiosny do lata liście mają intensywną barwę ciemnej czekolady. Podczas upalnych letnich dni barwa jeszcze bardziej się wyostrza stając się bliską połyskującej czerni. Na charakterystycznych wzniesionych pędach już w lipcu i sierpniu pojawiają się kuliste kwiatostany o barwie delikatnego różu. Jest odmianą zakwitającą bardzo wcześnie w porównaniu z innymi selektami tego gatunku. Dorasta do 20 cm, w tracie kwitnienia 35 cm oraz średnicy 35 cm.

Rozchodnik "Rainbow Xenox"

Odmiana 'Rainbow Xenox' wyróżnia się nadzwyczajną urodą wielobarwnych kwiatostanów. Kwitnienie, które rozpoczyna się w sierpniu to istna eksplozja barw, jednocześnie na szczytach pędów pojawiają się kwiaty różowe, pomarańczowe, czerwone i kremowe. Wszystko za sprawą ich nierównomiernego rozkwitu - w każdej fazie rozwoju kwiat ma inną barwę co daje niesamowity efekt. Urodę kwiatów podkreśla piękne, ciemne ulistnienie. Jest odmianą kompaktową dorastającą do około 40 cm

Rozchodnik "PoolParty"

'Pool Party' cechuje się jasno zielonym ulistnieniem, dużymi liśćmi i wzniesionym pokrojem. Latem zachwyca kwiatostanami o zaokrąglonej formie, które zbudowane są z setek drobnych, gęsto rozmieszczonych kwiatów. Pąki mają jasno zieloną barwę, ale tuż po rozwinięciu się poszczególnych kwiatów okazują się różowe w środku. To zjawisko jest osobliwą cechą odm. 'Pool Party' -wśród zielonych pąków migoczą różowe, gwiazdkowate kwiatostany, co przełamuje monotonię okresu kwitnienia. Osiąga do 45 cm wysokości.

Rozchodnik "Jose Aubergine"

Wyjątkowa barwa liści skomponowana z ciemnym różem kwiatostanów oraz zwarty, kompaktowy pokrój to główne walory tej odmiany. Nazwa tego rozchodnika 'Aubergine' oznaczająca w tłumaczeniu "bakłażan" bardzo trafnie opisuje urodę ulistnienia tego rozchodnika. Liście są skórzaste, duże i bardzo ciemne, niemal czarne jak skórka bakłażanu. Wiosną liście mają kredowo buraczkowe odcienie, później mocno ciemnieją. Kwitnie od sierpnia do października wytwarzając czerwono różowe, zaokrąglone kwiatostany, osiąga około 45 cm wysokości utrzymując bardzo zwarty pokrój.

Rozchodnik "Xenox"

Odmiana o dużych, skórzastych liściach barwy purpurowo czarnej. Wytwarza sztywne, gęsto ulistnione pędy o wyprostowanym pokroju. W trakcie sezonu wzrostu liście mają barwę buraczkowo purpurową, w okresie lata przybierają bardzo ciemne zabarwienie i delikatny połysk. Latem od sierpnia rozwijają się gęste, baldachowate kwiatostany, których różowa barwa świetnie współgra z ciemną barwą liści. Osiąga około 40 cm, wysokości.

Rozchodnik "Autum Charm"

Rozchodnik 'Autumn Charm' mimo swojej pstrokatości zachowuje klasę i elegancję w swojej prezencji. Sztywne, wyprostowane pędy z dużymi liśćmi ze świetlistym, szerokim rysunkiem to wspaniałe tło dla okazałych, jednolitych kwiatostanów, które na różnym etapie kwitnienia przybierają różne zabarwienie. Najpierw są białe nieco zlewając się z jasnymi liśćmi, później dość szybko łapią odcień różu, który potem z każdym tygodniem staje się coraz ciemniejszy aż w końcu zmienia się w czerwień pięknie kontrastującą z liśćmi. Kwiaty pojawiają się w sierpniu i utrzymują aż do października. Odmiana ta jest sztywna i kompaktowa, osiąga 45 cm wysokości i podobną średnicę, jaskrawe zabarwienie liści utrzymuje przez cały sezon.

Rozchodnik "Thunderhead"

Rozchodnik 'Thunderhead' to nowa odmiana o barwnych liściach i intensywnym ubarwieniu kwiatów tworzących kuliste formy. Dorasta do około 65 cm wysokości i podobnej średnicy. Liście cechują się zmiennym ubarwieniem od karmelowego z delikatnym fioletowym nalotem wiosną do ciemnego fioletu w trakcie wytwarzania kwiatów. Wyrastające na szczytach pędów od sierpnia do września kwiatostany mają zaokrąglony kształt i intensywną, purpurowo -fioletową barwę. Niewątpliwą zaletą tej odmiany jest duży kwiatostan o mocnej barwie, oraz sztywne, wyprostowane pędy z dużymi, błyszczącymi liśćmi.

Rozchodnik "Yellow Xenox"

Jedna z nielicznych odmian rozchodnika okazałego o kwiatach żółtych! Moc atrakcyjności wzmacnia ciemne ubarwienie liści mieszczące się w odcieniach purpurowo oliwkowych. Świetnie kontrastuje ono z kwiatami żółtej barwy oraz pomarańczowo-różowym zabarwieniem pąków -nierozwiniętych jeszcze kwiatów. Odmiana bardzo oryginalna i atrakcyjna o zwartym wzroście, dorasta do około 40 cm wysokości, okres kwitnienia przypada na koniec lata.

Funkia "first Frost"
Funkia "Aristocrat"
Funkia "Queen Jozephine"
Alicja169 18:05, 20 kwi 2017

Jestem bałaganiara nie da się ukryć skopiowałam aranżację z rozchodnikami, pamietam, że były tam trawy, jeżówki no i rozchodniki, ale niestety nie wiem u kogo to widziałam no i gdzie zapisałam
Trzeba bilobil kupić
Alicja169 18:06, 20 kwi 2017

Kto pomoże, przypomni?
Albo zaproponuje jak to zaaranżować ?
GorAna 21:16, 20 kwi 2017

Ala, ale zakupy!!!!
Kobieto, aranżuj po swojemu, będzie orginalnie
asiak 21:26, 20 kwi 2017

Ale zakupy super
jolanka 21:34, 20 kwi 2017

Łoł Zatkalo mnie