Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

anbu 20:56, 24 kwi 2018

Basiu jesteś lepsza niż maszyna do darni fajnie wyszło
BKosimkArt 07:14, 25 kwi 2018

zoja napisał(a)
Basiu ja na drzewach się nie znam to nie doradzę...
...ale kiepsko z Tobą, że tak mocno zboczyłaś
fajnie będzie

No co poniektórzy by powiedzieli, że ja to zboczona jestem już na punkcie ogrodu...
BKosimkArt 07:16, 25 kwi 2018

alis napisał(a)

Super Ci ta rabatka wyszła, sama darń zrywałaś?
Miłorząb to dobry pomysł chyba

Alis sama, sama zrywałam wszędzie gdzie mam rabaty... czasami eM pomagał - wywoził taczkami
BKosimkArt 07:18, 25 kwi 2018

anbu napisał(a)
Basiu jesteś lepsza niż maszyna do darni fajnie wyszło

hehe pewnie to odczuję na "stare lata"
ale póki co cieszę się, że mogę zrobić to sama i jestem z siebie dumna
Zana 07:26, 25 kwi 2018

BKosimkArt napisał(a)
Przed:

I po:

Basia, będę szczera: zlikwidowałabym te kamienie i zrobiła porządną treściwą rabatę. Fajnie ją poszerzyłaś i powinna być jakaś całość z tym co za rogiem. Nie bij.
BKosimkArt 07:43, 25 kwi 2018

Zana napisał(a)

Basia, będę szczera: zlikwidowałabym te kamienie i zrobiła porządną treściwą rabatę. Fajnie ją poszerzyłaś i powinna być jakaś całość z tym co za rogiem. Nie bij.

Anulko ja też tak myślę ale na razie muszę skalniak zostawić póki nie znajdę innego miejsca dla niego... szkoda by mi było bo go lubię i jeszcze jak pomyślę jak wielkie są te kamienie (sporo były wkopane) to szczerze mówiąc zrywanie darni to pestka póki co wysypię tu kamyki na całej tej rabacie żeby się tak bardzo nie odcinało od skalnego...
sporo tu jeszcze pracy bo jak widać nie ma jednego schodka, czekam aż eM naprawi, dumam też co zrobić przy cyprysiku, jak go przytnę to dostanę po głowie pewnie a z kolei powiększać co roku rabatę to też bez sensu

tak czy siak dziękuję za szczerość, bo przecież nie chodzi o to żeby sobie słodzić ciągle, zwłaszcza jak się nie podoba Bić nie będę LUZ...
ściski
BKosimkArt 07:43, 25 kwi 2018

Dubelek się wkradł...
BKosimkArt 07:46, 25 kwi 2018

Znalazłam takie zdjęcie...
jak latałam z aparatem którejś niedzieli to moja młodsza córka też ze swoim aparatem za mną... ukradkiem ją uchwyciłam przy pracy...

BKosimkArt 07:47, 25 kwi 2018

Jeszcze takie...
Anitka 11:00, 25 kwi 2018

Basiu co do drzewa to jakieś z korzeniem palmowym , bo niedużo tam miejsca i podmurówka blisko, a korzenie cuda mogą z podmurówką zrobić w przyszłości. I za kilka lat będzie taki sam problem jak z cyprysikiem. Może klon palmowy. Ja bym dała tam zielonego, bo bordowy zginie na tle kratki. A skalniak i tak do przeróbki w przyszłości będzie, bo jak drzewo cień rzuci to nasadzenia trzeba będzie zmodyfikować.
Z cyprysikiem jak na moje oko i posiadaczkę dwóch takich jegomości są dwa rozwiązania zakładając, że rabaty za wiele już tam nie powiększysz.:
- tniesz dolne gałęzie, ale przynajmniej do około metra i podsadzasz krzewami
- przycinasz dolne gałęzie tak, aby były równo lub delikatnie wychodziły za obrys rabaty. Miejsce cięcia wybierz tak, aby jakaś przewieszająca się mała gałązka je maskowała. Ten sposób ja stosuje. Wrzucę później u siebie zdjęcie tego ciętego od dołu.