Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

BKosimkArt 18:36, 26 kwi 2018

Anitka napisał(a)

Dobrze, że pada i dla roślinek i dla ciebie.

no to prawda...
BKosimkArt 18:41, 26 kwi 2018

Anitka napisał(a)

Basiu kiwam palcem. Oszczędzaj się kobitko Ta darń ci nie ucieknie.
A pokaż co masz za nim i jak tam rabata idzie.

Dalej jest okropna studnia, której nie mogę wywalić, wsadziłam tam dzisiaj bluszcz może zasłoni ją kiedyś...
patrycja 18:48, 26 kwi 2018

BKosimkArt napisał(a)

Dalej jest okropna studnia, której nie mogę wywalić, wsadziłam tam dzisiaj bluszcz może zasłoni ją kiedyś...

Mój znajomy ma fajnie studnię zrobioną. "Wmurowane" drobne kamienie polne i daszek drewniane, pokryty gontem.

Latem ustawia donice z surfiniami.
Anitka 18:49, 26 kwi 2018

Już wiem o co chodzi. Tam też masz jakieś przejście, więc nie można jej wykręcić w drugą stronę. Więc tak jak zaznaczyłaś musi zostać. Kolista linia bez żadnych ząbków i fali. Może zrób z tej studni jakąś dekoracje, atut a nie coś tylko użytecznego, obłóż czym, drewnem, owiń matą wiklinową, pomaluj lub zrób taką prawdziwą studnie jak dawniej. Takie Basiu ładne dekoracje tworzysz. Na pewno coś wymyślisz. Bluszcz ją też ładnie obrośnie.
BKosimkArt 18:59, 26 kwi 2018

Jak poszerzę to zmieszczą się jakieś krzaki osłaniające zanim bluszcz obrośnie...

Na szybko palcem na telefonie wymodziłam
BKosimkArt 19:09, 26 kwi 2018

Anitka napisał(a)
Już wiem o co chodzi. Tam też masz jakieś przejście, więc nie można jej wykręcić w drugą stronę. Więc tak jak zaznaczyłaś musi zostać. Kolista linia bez żadnych ząbków i fali. Może zrób z tej studni jakąś dekoracje, atut a nie coś tylko użytecznego, obłóż czym, drewnem, owiń matą wiklinową, pomaluj lub zrób taką prawdziwą studnie jak dawniej. Takie Basiu ładne dekoracje tworzysz. Na pewno coś wymyślisz. Bluszcz ją też ładnie obrośnie.

Studnia właściwie mało użyteczna, wprawdzie mam wprowadzoną tam rynnę bo liczyliśmy na deszczówkę ale niestety woda ucieka i jest ciągle sucho w studni.. jest też bardzo głęboka więc zasypanie nie wchodzi w grę...
problematyczne jest też że przy samej studni osiada mi ziemia... wydaje mi się że wypłukuje się gdzieś przez szczeliny, oczywiście dzieje się tak rzadko ale się dzieje...więc muszę dosypywać w tym miejscu ziemię... może też bluszcz będzie trochę wyciągał tą wodę i zatrzyma zapadanie się ziemi... nie wiem

Przejście jest do kotłowni i póki co wygląda jak wygląda... kiedyś może się za to weźmiemy...może jakaś kostka tam powstanie i daszek żeby drewno można było poukładać... zobaczymy
Kasia_CS 20:34, 26 kwi 2018

Ja bym dała jakieś limonkowe trawki, np everillo albo elatę będą się ładnie te zielenie uzupełniać, a w dodatku w zimie everillo jest fajna - nie wiem jak elata, bo nie mam doświadczenia.
BKosimkArt 20:36, 26 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja bym dała jakieś limonkowe trawki, np everillo albo elatę będą się ładnie te zielenie uzupełniać, a w dodatku w zimie everillo jest fajna - nie wiem jak elata, bo nie mam doświadczenia.

O masz rację Kasiu, przyda się tu jakiś jaśniejszy akcent sprawdzę dostępność koło siebie jak będą to kupię
paulina_ns 20:38, 26 kwi 2018

BKosimkArt napisał(a)

O masz rację Kasiu, przyda się tu jakiś jaśniejszy akcent sprawdzę dostępność koło siebie jak będą to kupię

Everillo polecam i ja, zimą świeci na rabacie jak żarówka ładna z niej trawka chociaż nieźle daje po oczach
Makusia 22:11, 26 kwi 2018

Gdybyś chciała coś limonkowego, to dysponuje Żurawką w takim energetycznym kolorze
Spojrzałam na "gratisowego" klonika-piekny Ci on!