Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Ola54 18:21, 04 sie 2015

bozga napisał(a)

Magical Moonlight mam na dwóch stanowiskach

Pełne nasłonecznienie do późnego popołudnia ( kwiatostany wyraźnie bardziej rozwinięte)

I słońce od południa do zmierzchu

Stan na dzień dzisiejszy

Dla przypomnienie ten sam krzaczek jesienią ubiegłego roku, do końca kwiatostany pozostają białe

Mój tegoroczny Magical rośnie w pełnym słońcu jeden dzień za mało podlany i czubki kwiatostanów zwiędły.Liście odbiły a kwiaty nie.Jestem zła i planuję przenieść w trochę cieniste miejsce
rzulieta 18:28, 04 sie 2015

zawitka napisał(a)
Za to że tyle się nauczyłam przez tą setę ha ha kwiatuch

ooo świerki kwitną
sarenka 12:04, 05 sie 2015

U Ciebie takię piękne hortensje, a moją słońce tak przypiekło, że nie wiem czy uda się ją uratować (Limelight)
Marga 15:19, 05 sie 2015

Witaj Bożenko! Już drugi dzień cichutko podczytuję Twój wątek. Z zachwytem podziwiam Twoje pięknotki i uczę się o uprawie tych pięknych roślin. Ponad miesiąc temu kupiłam 2 swoje pierwsze hortensje VF i już kwitną

Mam do Ciebie jako experta pytanie: czy to dobry pomysł aby zastąpić Anabellki (w szpalerze po łuku) hortensjami Silver dollar, które nie pokładają się tak bardzo jak Anabellki? Czy jednak zostac przy Anabellkach? Przed rabatą jest spory trawnik. A może pójść w jakieś inne białe odmiany?
Pozdrawiam
bozga 20:43, 05 sie 2015

malgocha1960 napisał(a)
Bożenko,piękne hortensje.Ja ostatnio kupiłam sobie,Babopielka mi przywiozła. nigra, ruby i rastede.

Dzięki Nigry niestety nie mam, będę oglądać u Ciebie, Ruby dopiero zaczyna - myslę, że za tydzień będzie gotowa do pokazania.
Rastede gotowa do pokazu ( prawdę powiedziawszy mało charakterystyczna, bardzo podobna do Limelight tylko niższa)
malkul 20:44, 05 sie 2015

Hortensjowy raj
bozga 20:56, 05 sie 2015

Skoro jesteśmy przy rzadszych odmianach to przedstawię kolejną , która jeszcze nie gościła na ogrodowisku

White Diamond ( liście niestety powyżerane przez chrząszcze, które w tym roku wyraźnie gustowały w hortensjach)

Zaczyna Silver Dollar

Przypomnę Magical Starlight ( jedna z moich ulubionych)

Pink Lady i w donicy Polar Bear ( lada moment)

bozga 21:04, 05 sie 2015

Marga napisał(a)
Witaj Bożenko! Już drugi dzień cichutko podczytuję Twój wątek. Z zachwytem podziwiam Twoje pięknotki i uczę się o uprawie tych pięknych roślin. Ponad miesiąc temu kupiłam 2 swoje pierwsze hortensje VF i już kwitną

Mam do Ciebie jako experta pytanie: czy to dobry pomysł aby zastąpić Anabellki (w szpalerze po łuku) hortensjami Silver dollar, które nie pokładają się tak bardzo jak Anabellki? Czy jednak zostac przy Anabellkach? Przed rabatą jest spory trawnik. A może pójść w jakieś inne białe odmiany?
Pozdrawiam

Przejrzałam kilka stron u Ciebie, masz duże pole do popisu ( Anabelki rozumiem, że dopiero zamierzasz kupić?). Jeśli jeszcze nie kupiłaś to raczej wymień na inną, mniej kłopotliwą. Jeśli chcesz mieć hortensję białą prawie do samego końca to rzeczywiście może to być Silver Dollar, biała pozostaje też Magical Moonlight.
bozga 21:09, 05 sie 2015

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i gratulacje. To dla Was fotki hortensjowe w zachodzącym słońcu
I zaczynam urlop

bozga 21:15, 05 sie 2015

Tardiva

Little Lime

Pinky Winky