Piekny ten berberys mam 4 szt. 2 szt.nowe jeszcze w doniczkach i 2 do przesadzenia przed domem wzdłuz wejscia na nowym miejscu bed w zwirku tak jak u Ciebie
To hortensja krzewiasta Hayes Starburst, ma unikalne kwiatostany ale dużym minusem jest jej przewieszanie się w miarę ich rozwoju ( pokłada się gorzej niz Anabelka)
Tutaj jeszcze stoi prosto
Zaczyna się przewieszać
Teraz już związana sznurkiem jak baleron bo leżałaby płasko na ziemi ( cechą charakterystyczna jest też nierównomierne kwitnienie, cały czas pojawiają się młodziutkie kwiatostany, które dają trochę pstrokaty obraz całości)
Poleciałam do ogródka sprawdzić ile obecnie mam hortensji "na patyku", - 17 sztuk, 5 kupnych reszta domowej roboty. Nie jest to trudne, zwłaszzcza u odmian, które wypuszczają długie pędy (Limelight, Phantom, Vanille Fraise). " Wyprodukowałam " ich całe mnóstwo, obdzieliłam całe sąsiedztwo, znajomych, wbrew pozorom wcale nie jest łatwo znaleźć dla nich miejsce bo należy uwzględnić rozwój korony a poza tym trudniej opanować przewieszające się pędy. Na pewno są bardziej kłopotliwe w prowadzeniu ( zwłaszcza formowaniu korony) niż formy krzaczaste . Pozdrawiam