Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Madzenka 07:04, 15 mar 2016

bozga napisał(a)
Odnośnie tych patyczków ( raczej całych pędów) trzymanych na zewnątrz to chodziło mi o czas przejściowy pomiędzy cięciem a przygotowaniem patyczków do ukorzeniania. W czasie cięcia jest tego mimo wszystko duża masa a czas leci, zbieram je wtedy do kupy, wkładam najczęściej do wiaderka i zostawiam na dworze , w jakiś sposób też oznaczam. Najczęściej dopiero po kilku dniach a bywa i tygodniach mam czas żeby je przejrzeć, wybrać najładniejsze, przyciąć a później jak kto woli- do wody, do ukorzeniacza i doniczki, bezpośrednio do gruntu. Gdybym je wstawiła do domu bardzo szybko niepotrzebnie pojawiłyby się listki a pobyt w zimnie ten proces odracza. Pozdrawiam serdecznie

Wybierasz do ukorzeniania najgrubsze pędy czy raczej srednie. Cienkie ja wywalam, cyz dobrze?
Kawa 08:17, 15 mar 2016

Bożenko macham zimowo
Ilona 12:23, 15 mar 2016

bozga napisał(a)

Magical Candle się nadaje ale ogólnie bukietowe jednak kochają słońce i tylko wtedy są dorodne ( lekki półcień oczywiście najlepszy). Gdybym ja miała zdecydować się na szpaler w cieniu to zdecydowałabym się tylko i wyłącznie na Strong Anabelle ( jeden dzień podwiązywania jest wart końcowego efektu)

Dziękuję Bożenko, cenna rada! Wystarczy je sadzić co 1m, czy lepiej gęściej dla lepszego efektu?
zawitka 07:41, 16 mar 2016

Bożenko ja spóżniona/kłopoty z kompem /zdrówka zdrówka i samych radości Ci życzę żeby spełniały się Twoje marzenia .Nie poślę Ci kwiatka bo z dyskiem wszystko poszło .
agata19762 07:48, 16 mar 2016

Bożenko u mnie słoneczko
piękny dzień się zapowiada.
W poniedz.przycięłam moje limki,
a we wrorek spadł śnieg
czy to im nie zaszkodzi ?

bozga 11:34, 16 mar 2016

żaden śnieg im nie zaszkodzi, wieczorem jeszcze raz zajrzę na forum i odpowiem na pozostałe pytania, chyba mi wybaczycie Teraz wpadłam na chwilę do domu bo mam wolne do 14 tej i latam jak kot z poparzonym ogonem. Najpilniejsze Anabelki bo już mają duże pąki.
Przy okazji pokażę jak głebokość sadzenia ma wpływ na ich rozkrzewianie
Ten sam wiek, krzaczek po prawej posadzony za płytko, przed akcją ścięłam kwiatostany, żeby mniej śmiecić

bozga 11:40, 16 mar 2016

A tu pogłębienie dołka i posadzenie co najmniej o 5-8 cm niżej i wygląd po przycięciu właściwym

A tu moja nowa rabatka o której wcześniej pisałam, jak roślinki wyjdą spod szyszek to pokażę jeszcze raz, wszystkie roślinki przeniesione z mojego ogródka
bozga 11:42, 16 mar 2016

A teraz koniec z leniuchowaniem, idę ciąć Vanilki, jeśli jutro pogoda dopisze to zabiorę się za pozostałe odmiany. Pozdrawiam
Kawa 11:44, 16 mar 2016

fajnie że pokazałaś sadzenie bo się martwiłam że za głęboko wsadziłam
ślicznie Bożenko a szyszki na rabacie wymiatają
ziele 11:44, 16 mar 2016

Szyszki jako ściółka - to tak jak u mnie. Mam je w borówkach. Niestety sosen u mnie w okolicy jak na lekarstwo. Zbieram wszystkie w swoim ogrodzie ale upłynie jeszcze sporo czasu aż zakryją ziemię tak ładnie jak u Ciebie.