Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

jona 12:57, 13 mar 2016

Spełnienia marzeń Bożenko

Krys 17:30, 13 mar 2016

Bozenko duzo zdrowia,milości i by wszystko w życiu Ci sie spełniło,buziak
AnkaW 18:59, 13 mar 2016

Ode mnie też wszystkiego co najlepsze
bozga 20:48, 13 mar 2016

Serdecznie dziękuję za życzenia Dopiero teraz mam chwilę żeby z Wami posiedzieć i nadrobić zaległości ogrodowiskowe. Pozdrawiam Vanilkowo

Większość hortensji jeszcze nie została przycięta bo pogoda wyraźnie nie sprzyja pracy w ogródku. W sobotę zrobiłam pierwszą część mojej zapowiadanej przebudowy przedogródka, fotki jeszcze nie pstryknęłam. Mam tyle roślin, które nadają się do przesadzenia, że spokojnie poradzę sobie z obsadzeniem dość dużej powierzchni ( działka narożna). Jest to teraz mój priotytet i chcę zdążyć do Wielkanocy
ryska 20:54, 13 mar 2016

Szczęścia i spełnienia marzeń Ci życzę
bozga 20:59, 13 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Bożenko masz równiez hortensje ogrodowe, gdzieś je w swoim watku opisywałaś?
Jakie masz odmiany? Czy masz everbloom lub endless summer, you and me?

Mam ogrodowe ( endless summer na pewno, reszta nie wiem- oznaczenia mają, muszę sprawdzić), nie przepadam za nimi, bo są dużo bardziej kłopotliwe od krzewiastych i bukietowych, stąd daleko mi do eksperta w tej dziedzinie. Większość w donicach.

bozga 21:02, 13 mar 2016

zabaewa napisał(a)
Też już swoje przycięłam. Patyki powendrowały do słoików z wodą. Moje hortensje są młodziutkie - mają rok. Mam Vanilki, Uniqe i Tardivę. I mam krzewiastą ale jakąś starą odmianę - ma kremowobiałe kwiatostany, dość małe i raczej płaskie a nie kuliste jak u anabell. Gdybyś Bożenko miała jakieś podejrzenia co do odmiany... Wstawiam zdjęcie bez jakiegokolwiek obrabiania, żeby było widać ją jak najbardziej naturalnie. Zdjęcie z początku października.

po dłuższym namyśle obstawiam jednak, że jest to Anabelka tylko nie w pełnej swojej krasie. Może zmiana stanowiska i nawożenie jej pomoże . Pozdrawiam
bozga 21:10, 13 mar 2016

Ilona napisał(a)
Bożenko, gratulacje, piękny ogród. Nie zdołałam przeczytać całego wątku, ale i tak mogłabym go nazwać "poradnikiem ogrodnika". Znalazłam w nim wiele cennych rad.
Nawiązując do pokazywanych przez Ciebie ostatnio szpalerów, chciałabym Cię prosić o radę. Potrzebuję zrobić szpaler, który zastępowałby mi płotek odgradzający. Chciałabym go zrobić z hortensji. Tyle tylko że mam tam cień. Z wątku dowiedziałam się, że cień dobrze znoszą Magical Candle. Czy dobrze będą wyglądały w szpalerze? Może są jeszcze inne, które także dobrze znoszą cień, i dobrze by wyglądały w szpalerze? Zależy mi na takich, które się nie przewieszają. Nie miałabym Twojej cierpliwości do podwiązywania

Magical Candle się nadaje ale ogólnie bukietowe jednak kochają słońce i tylko wtedy są dorodne ( lekki półcień oczywiście najlepszy). Gdybym ja miała zdecydować się na szpaler w cieniu to zdecydowałabym się tylko i wyłącznie na Strong Anabelle ( jeden dzień podwiązywania jest wart końcowego efektu)
bozga 21:16, 13 mar 2016

mirkaka napisał(a)

Bożenko co to za powojniki rosną za Anabelką? Swietnie to wygląda bo kwitną w jednym czasie

Fioletowy to Polish Spirit ( podatny niestety na uwiąd), błękitny to niezawodny Błękitny Anioł ( bardzo polecam)
bozga 21:21, 13 mar 2016

AnkaW napisał(a)
Witam serdecznie. Podczytuję ogrodowisko od dość dawna ale ponieważ nie mam wiele jeszcze do powiedzenia to się nie odzywałam Po obejrzeniu wizytówki padłam i nie powstałam aż przeczytałam cały wątek A ponieważ przeczytałam wszystko to nie wiem jak nie nudno napisać, że to co widziałam było niesamowite Mam tylko trzy hortensje bukietowe ale jak tylko przestanie deszczyć biorę się za sekator i tnę i rozmnażam i kupuję następne odmiany Dobrze rozumiem, że jak siąpi deszcz to lepiej ich sekatorem nie traktować? A krokusy mi zakwitły na razie tylko w jednej donicy na tarasie, te przed hortensjami jeszcze nie. Czekać?

Pogoda rzeczywiście nie sprzyja, oczywiście nie tniemy gdy siąpi, przesunięcie o tydzień- dwa nic nie zmieni Większość moich hortensji jeszcze nie jest przycięta i chyba w tym tygodniu patrząc na prognozę pogody nadal tak zostanie. Pozdrawiam