Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

ren133 10:35, 20 cze 2016

bozga napisał(a)

Powielam pytanie o derenia Jaka to odmiana?
Kawa 10:45, 20 cze 2016

Bożenko jak zwykle twoje roślinki powalają
bardzo fajny ten pstrokaty rozchodnik - nie widziałam jeszcze takiego
frezja 10:46, 20 cze 2016

bozga napisał(a)

Pomierzyłam w kilku miejscach i jednak najczęstszą odległością pomiędzy hortensjami w grupach jest około 80 cm

Przy okazji fotek to jeszcze taka się zaplątała -myślę, że bardzo dobrym sąsiadem berberysu Admiration jest ta pstrokata odmiana rozchodnika

Bardzo Ci dziękuję..odmianę rozchodnika, o którym piszesz mam piękne połączenie proponujesz...Admiration kocham, choć jeszcze nie mam, ale to kwestia dni
AnkaW 12:57, 20 cze 2016

bozga napisał(a)
Witam w niedzielny poranek, niewiele w ogródku się zmieniło, wczorajszy dzień spędziłam poza domem. Po powrocie do domu sprawdzając czy nie ma szkód po wielkiej ulewie, która dopiero co się przetoczyła, w świetle lampy ulicznej, dojrzałam na tulipanowcu kwiaty, dlatego dzisiaj pierwsze kroki skierowałam właśnie do niego.
Wydawało mi się, że znam każdy kącik swojego ogródka a to po prostu przegapiłam. Kwiaty na razie nieliczne ale naprawdę piękne, jest to jego pierwsze kwitnienie

Piękny a ja się wczoraj właśnie zastanawiałam czy nie posadzić na nowej rabacie tulipanowca
bozga 17:05, 21 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)

U mnie taki rozchodnik bardzo do góry się cięgnie. Kwitnie na biało.

ten bukszpan bardzo mi się podoba, jeszcze nie natknęłam się na taką odmianę. Chyba bardziej wrażliwa na mrozy?

rzeczywiście rzadko ją widać ale nie ma żadngo problemu z zimowaniem, rośnie jednak wyraźnie wolniej niż odmiana pospolita, u mnie nagminnie obsikują ją pieski nawet na moment spuszczone z oczu
bozga 17:08, 21 cze 2016

Pluszakowa napisał(a)
Widzę że nie tylko mnie tulipanowiec kojarzył się z magnolią, co nie znaczy że mi się nie podoba liście takie w różnych odcieniach to mają wszystkie czy jakaś specjalna odmiana.

Czy wszystkie mają pstrokate liście to nie wiem, odmian jest kilka, ja nazwy swojej niestety nie znam Faktem jest, że to liście a nie kwiaty są jego główną ozdobą
bozga 17:29, 21 cze 2016

ren133 napisał(a)

Powielam pytanie o derenia Jaka to odmiana?

Miałam go oznaczonego jako Eurostar do czasu aż zakwitł prawdziwy ( po wielu latach) więc teraz jest NN .Na tyle mało charakterystyczny , że mam problem z oznaczeniem ale "śledztwo trwa", mam jeszcze jeden niepewny ale do tej pory nie zakwitł (któryś z nich musi być odmianą chińską bo wiem, że kupowałam, widziałam tą odmianę niedawno w szkółce, kwitnie pięknie)
bozga 17:31, 21 cze 2016

AGDULA napisał(a)

Pienie kwitnie. Ja mam juz kilka lat tulipanowca ale bardzo wolno rośnie i kwaitów jeszcze nie miał. Jaką on lubi ziemię? Jak długo czekałaś na kwiaty??

Ziemia "miejscowa", gliniasta, będzie miał już ze 7 lat, kwitnienie pierwsze, mój na początku też strasznie wolno rósł
bozga 17:36, 21 cze 2016

mirkaka napisał(a)
Bardzo ciekawy ten tulipanowiec, kolor kwiatów śliczny
Ogrodówki już mają u Ciebie piękne kwiaty, moje dopiero się rozwijają.
Bożenko chyba przeoczyłaś moje pytanie dot Anabelki. Moja nie ma jeszcze zawiązanych kwiatów. W zeszłym roku ją przesadzałam a na wiosnę przycięłam do samej ziemi, czy to może być przyczyna?

Nie widzę związku z przesadzaniem, czy krótkim przycięciem bo ja to robię nagminnie, zajrzę później do Ciebie obejrzeć roślinkę, pewnie ma zwykłego focha i zakwitnie później. U mnie jest duża różnica w zależności od stanowiska, dużo słońca- kwiatostany prawie pełne
bozga 17:46, 21 cze 2016

A u mnie "prace budowlane" na całego, nawet na chwilę nie można usiąść bo kierownik czyli moja mama suszy głowę, poszerzam 2 łuki pod hortensjami, żeby mniejsze rośliny z przodu przykryły ich niekoniecznie piękne nogi Myślałam o tym od dawna, wystarczyło słowo a już pomocnicy w gotowości i gonią do roboty

To wczorajsza robota ( z przodu czerwona The Fairy)