Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 09:58, 19 cze 2016

Tutaj rzadziej pokazywany zakątek bo żywopłot sąsiada, który stanowi tło dla moich roślin trochę chorowity ( część na pewno wypadnie ale był jakiś oprysk i trochę widać poprawę)
Powojnik Warszawska Nike i dereń China Girl to w tej chwili gwiazdorska para w tej części ogródka

A tutaj taki mix, bo jednak w pełnym słońcu źle mi się robi fotki, resztę przełożę na popołudniową sesję

Różyczka Splendid Ruffles

Powojnik Błękitny Anioł w pełnej krasie no i pierwsze lilie

Na ostatniej fotce malutka Chippendale
anna_g 10:03, 19 cze 2016

bozga napisał(a)

Ciekawe połączenie. Fajnie to wygląda
bozga 10:06, 19 cze 2016

Imienniczka napisał(a)
Są piękne. Po ilu latach Ci zakwitł?

Trudno mi dokładnie określić , tak około 7 lat będzie, drzewko wyprowadzane od maleńkiego około 1 metra , miałam duże obawy czy się uda, prze kilka lat było bardzo wątłe, wyraźny skok od 2 lat

A tutaj ostatnia moja poranna fotka hortensja piłkowana Preziosa

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Flower1 10:20, 19 cze 2016

Gwiazdorska para cudowna Bożenko u Ciebie wszystko jest piekne.
olga80 10:44, 19 cze 2016

Tulipanowca widziałam po raz pierwszy w Hortulusie i od tego czasu chodzi mi pogłowie. Twój jest śliczny zresztą jak cały ogród.Wszystko dopieszczone w najmniejszym calu. Gwiazdorska para bije blaskiem,ale czy powojnik nie zdominuje derenia ? Mam posadzony głóg ozdobny i chciałam posadzić przy nim powojnik Kardynał Wyszyński ale boję się,że on pożre głóg.
Preziosa zachwycająca .
Gosiek33 11:33, 19 cze 2016

bozga napisał(a)

Trudno mi dokładnie określić , tak około 7 lat będzie, drzewko wyprowadzane od maleńkiego około 1 metra , miałam duże obawy czy się uda, prze kilka lat było bardzo wątłe, wyraźny skok od 2 lat

A tutaj ostatnia moja poranna fotka hortensja piłkowana Preziosa

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Chyba w garażu ją trzymasz, ale żeby już kwitła w połowie czerwca?

Bardzo lubią Cię roślinki
Gosiek33 11:35, 19 cze 2016

Jeszcze jedno, na pierwszym planie to trzmielina w kulkę cięta? Fantastyczne połączenie na dodatek ze stipą.
Gosiek33 11:36, 19 cze 2016

Jak patrzę na te kwiaty tulipanowca to jakoś tam myślę, że to niejakie przedłużenie kwitnienia magnolii.... tyle że z liśćmi
frezja 11:38, 19 cze 2016

bozga napisał(a)

Bożenko, jaka odleglość między hortkami jest najlepsza ? u mnie luki są i myślę aby dosadzić, aby potem ewentualnie cięcie boczne jak gęsto to i efekt natychmiastowy..
bozga 11:58, 19 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)

Chyba w garażu ją trzymasz, ale żeby już kwitła w połowie czerwca?

Bardzo lubią Cię roślinki

Ona w gruncie, nic jej się zimą nie stało ale rosła w bardzo zacisznym i słonecznym miejscu ale zdecydowałam się tam przesadzić derenia Evę ( w jego miejsce natomiast poszła kula hortensjowa od dzieci)i sadząc po jego nowych przyrostach ( derenia) była to dobra decyzja a hortensja wylądowała pomiędzy kulkami pstrokatej odmiany bukszpanu. Kwitną te piłkowane dziwnie, zaczynając jakby od dołu, najwyższe pędy najpóźniej. Pierwsza jednak była Kurenai, na razie biała i bardzo wiotka ( chyba jednak za mało słońca. Towarzyszy jej ogrodowa Bodense, która wyraźnie nie może się zdecydować na kolor