Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

agnieszka_m 12:21, 19 cze 2016

Cudowne widoki
cały tydzień czekam na te piękne widoki
Tulipanowiec ciekawy czy on duży rosnie??
Gosiek33 12:23, 19 cze 2016

Nie ma to jak południowy zachód, zupełnie inny klimat. I chyba jednak glina nie jest taka zła
bozga 12:26, 19 cze 2016

Gosiek33 napisał(a)
Jeszcze jedno, na pierwszym planie to trzmielina w kulkę cięta? Fantastyczne połączenie na dodatek ze stipą.

To taka odmiana bukszpanu mam tatkich pstrokatych kulek łącznie 6. 5 małych jak na fotce i 1 dużą ale wstyd pokazać bo muszę ostrzyc

bozga 12:31, 19 cze 2016

frezja napisał(a)

Bożenko, jaka odleglość między hortkami jest najlepsza ? u mnie luki są i myślę aby dosadzić, aby potem ewentualnie cięcie boczne jak gęsto to i efekt natychmiastowy..

Pomierzyłam w kilku miejscach i jednak najczęstszą odległością pomiędzy hortensjami w grupach jest około 80 cm

Przy okazji fotek to jeszcze taka się zaplątała -myślę, że bardzo dobrym sąsiadem berberysu Admiration jest ta pstrokata odmiana rozchodnika

bozga 12:32, 19 cze 2016

agnieszka_malysa napisał(a)
Cudowne widoki
cały tydzień czekam na te piękne widoki
Tulipanowiec ciekawy czy on duży rosnie??

Podobno mega duży więc rośnie za płotem
Gosiek33 13:02, 19 cze 2016

bozga napisał(a)

Pomierzyłam w kilku miejscach i jednak najczęstszą odległością pomiędzy hortensjami w grupach jest około 80 cm

Przy okazji fotek to jeszcze taka się zaplątała -myślę, że bardzo dobrym sąsiadem berberysu Admiration jest ta pstrokata odmiana rozchodnika

U mnie taki rozchodnik bardzo do góry się cięgnie. Kwitnie na biało.

ten bukszpan bardzo mi się podoba, jeszcze nie natknęłam się na taką odmianę. Chyba bardziej wrażliwa na mrozy?
Pluszakowa 22:54, 19 cze 2016

Widzę że nie tylko mnie tulipanowiec kojarzył się z magnolią, co nie znaczy że mi się nie podoba liście takie w różnych odcieniach to mają wszystkie czy jakaś specjalna odmiana.
AGDULA 23:37, 19 cze 2016

bozga napisał(a)
Witam w niedzielny poranek, niewiele w ogródku się zmieniło, wczorajszy dzień spędziłam poza domem. Po powrocie do domu sprawdzając czy nie ma szkód po wielkiej ulewie, która dopiero co się przetoczyła, w świetle lampy ulicznej, dojrzałam na tulipanowcu kwiaty, dlatego dzisiaj pierwsze kroki skierowałam właśnie do niego.
Wydawało mi się, że znam każdy kącik swojego ogródka a to po prostu przegapiłam. Kwiaty na razie nieliczne ale naprawdę piękne, jest to jego pierwsze kwitnienie

Pienie kwitnie. Ja mam juz kilka lat tulipanowca ale bardzo wolno rośnie i kwaitów jeszcze nie miał. Jaką on lubi ziemię? Jak długo czekałaś na kwiaty??
mirkaka 09:20, 20 cze 2016

Bardzo ciekawy ten tulipanowiec, kolor kwiatów śliczny
Ogrodówki już mają u Ciebie piękne kwiaty, moje dopiero się rozwijają.
Bożenko chyba przeoczyłaś moje pytanie dot Anabelki. Moja nie ma jeszcze zawiązanych kwiatów. W zeszłym roku ją przesadzałam a na wiosnę przycięłam do samej ziemi, czy to może być przyczyna?
frezja 10:06, 20 cze 2016

Pięknie przystrojony tulipanowiec wczoraj odkryłam, że kwitnie moja katalpa...jak kwiaty storczyka.