Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

EwaT 08:25, 02 cze 2015

Bardzo piękny ogród. Dech zapierają Twoje hortensje! Co robisz, że są takie zdrowe, jędrne i zadowolone z życia? Pozdrawiam!
MAD 08:33, 02 cze 2015

Zbieram szczękę z podłogi. Jaki piękny gąszcz! Nie mogę doczekać się kwitnienia tych Twoich wszystkich cudowności. Ogród już zachwyca. A co to będzie za miesiąc, dwa?
aga_podlasie 09:34, 02 cze 2015

Bardzo się cieszę, że dołączyłaś do Ogrodowiska ze swoimi pięknymi hortensjami. Będę podpatrywać różne odmiany i może skuszę się na kolejne u siebie. Na razie byłam bardzo zachowawcza a widzę, że z hortensjami można zaszaleć
jona 10:22, 02 cze 2015

Bożenko, zastanawiam się czy nie zadziałała jakaś telepatia , bo zaczyna mi kwitnąć H. ogrodowa i tak sobie o Tobie myślałam i o tym jak hortensje w Twoim ogrodzie. I proszę, wstawiłaś zdjęcia
deszczowymaj 10:44, 02 cze 2015

Bożenko przepiękny hortensjowy gączcz u Ciebie
Wstawiaj jak najwięcej fotek,bo masz czym się chwalić
violinek 16:44, 02 cze 2015

I trafilam do eksperta hortensjowego ...choc dopiero zaczynam przygode z tymi kwiatami ...bede -pozwolisz ? -podgladac .
Myslalam , ze moje jakies niedokarmione , nie napojone ..ale porownujac wielkosc juz jestem spokojniejsza ..szkoda , ze tak wolno rosna
Tesska 18:00, 02 cze 2015

PIekne masz te hortensje kupiłam 4 i chyba na tym nie koniec , ja bym chciała miec tak adnie jak Ty masz w ogrodzie ale ja nie mam daru wszystko co robie to jest trudne dla mnie ,

powiedz prosze w jakiej minimalnej odległości sadzi sie hortensje , bo widze ,ze masz dośc gesto i 2 pytanie czy sprzedajesz sadzonki?
malgorzata_s... 18:14, 02 cze 2015

Wpadłam obejrzałam, podziwiam porządeczek i cudne zdrowe roślinki Pozdraiam
bozga 22:51, 02 cze 2015

Dzięki wszystkim za odwiedziny i miłe słowa

Wracając do pytań:
Cedr mieszka w moim ogródku prawie od początku czyli ponad 7 lat, jest dość wrażliwy na mróz więc nie w każdym rejonie można go sadzić ( chociaż muszę powiedzieć, że w ciągu tych lat ostrą zimę też przeżył i wyszedł bez szwanku)

Co do hortensji to bardziej powinno nam zależeć na ilości pędów niż na ich wysokości, Długie, pod wpływem ciężaru kwiatostanów, będą sie brzydko przewieszać zwłaszcza chodzi o odmiany o zbitym kwiecie, te bardziej ażurowe nawet wysokie trzymają sie prosto. Większość hortensji tych popularnych jest dość łatwa do rozróżnienia głównie na podstawie kwiatostanu chociaż sprawa się trochę komplikuje właśnie przy ażurowych- jedynie Kyushu jest rozpoznawalna na pierwszy rzut oka. Co do gęstości sadzenia- albo wybieramy od razu 1-1,2 m i cierpliwie czekamy 3-4 lata aż się zejdą, lub tez sadzimy gęściej wychodząc z założenia, że za jakiś czas co druga jest do przesadzenia ale efekt wizualny szpaleru mamy prawie natychmiast ( przesadzanie znoszą dobrze)

Na koniec trochę kolejnych fotek, żeby nie było za szaro

Limelight

Silver Dollar

Early Sensation - już z pąkami

I rzadko spotykana o postrzępionych liściach Emerald Lace, jeszcze bardzo młodziutka
bozga 22:54, 02 cze 2015

Na dobranoc upojny zapach Niech wyobraźnia działa