Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

malgorzata_s... 15:52, 27 sie 2016

Utonęłam w Twoich hortensjach na amen Oglądam już pół godziny i mogę nadal Pozdrawiam
Ewa777 20:26, 27 sie 2016

Przyszłam się pozachwycać hortensjami i jak zawsze nie zawiodłam się Cudne są Twoje hortensje
Filemon24 22:14, 27 sie 2016

bozga napisał(a)

Dięki za info Oby to tylko była prawda odnośnie tej sztywności pędów a nie jakiś wybieg licencyjny. Co do pokładania się Vanilek, najważniejsze to pamiętać o wycinaniu wszystkich drobnych pędów, zostawiamy te najgrubsze, w miarę pionowo skierowane

Ja mam tylko jeną vanillkę ale mi się nie pokłada, pokładają mi się trochę sundae fraise.
asiak 22:34, 27 sie 2016

Koniecznie muszę poczytać Twój wątek Bożenko Może coś podpatrzę i zmałpuję
Jak pozwolisz?
bozga 09:53, 28 sie 2016

Gosiek33 napisał(a)
Bozga w zasadzie to można się załamać... albo i nie. Dla Ciebie czy Babopielki ważne jest wy widzieć co się uprawia, jaka odmiana, jak się rozwija która odmiana.

Co i rusz okazuje się, że kwitnąca hortensja jest inną niż metka stanowi. Im więcej czytam i oglądam zdjęcia Waszych hortensji dochodzę do wniosku, że dla większości tak naprawdę nie ma to aż takiego znaczenia. Byle wiadomo było jaki pokrój ma krzew, jaki kolor kwiatów które stanowisko dla niego najlepsze - a w gruncie rzeczy ma pięknie kwitnąć i być chlubą naszego ogrodu

Zupełnie się z Tobą zgadzam, dokładne rozpoznanie odmiany jest ważne właściwie tylko dla kolekcjonerów, dla większości ogrodników najważniejsze jest określenie gatunku ( najczęściej jeden z 5 - bukietowa, drzewiasta, ogrodowa ,pnąca i dębolistna- to głównie one królują w naszych ogrodach). To określenie jest ważne dla pielęgnacji i ewentualnego cięcia rośliny. Co do odmiany to albo się nam coś podoba albo nie, gusta są różne i nazwa nie powinna mieć większego znaczenia poza sytuacją gdy poszukujemy czegoś konkretnego (bo spodobała nam się u kogoś, w internecie lub na wystawie)
bozga 10:06, 28 sie 2016

Niestety to piekące słońce jest w tej chwili zabójcze dla kwiatów hortensji bo płatki przy braku wietrzyku długo pozostają mokre od rosy. Właściwie w ciągu jednego dnia strasznie mi przypaliło Silver Dollar, która w normalnych, suchych warunkach nie z takim upałem sobie poradziła. Przyśpieszyła też przebarwianie się

Na innych to przypalanie jest mniej widoczne
Diamantino

bozga 10:10, 28 sie 2016

Pięknie się prezentuje Dentelle de Gorron

Phantom

Little Lime

No i mega Limelight

bozga 10:16, 28 sie 2016

Vanilki nie potrzebują komentarza

Pinky Winky skromniejsze niż rok temu, chociaż jeden krzaczek ma się bardzo dobrze
bozga 10:21, 28 sie 2016

Magical Moonlight jak zwykle dorodne, lekko jakby zielonkawe

Polar Bear na razie daleki od reklamy ale swoja bielą rozświetla zakatek

Sweet Summer w bardzo różnych stadiach

Madzenka 10:22, 28 sie 2016

Wielkie dzięki za informacje omorzyczynie przypalania hortensji. Wszystkie mam w takich samych warunkach nasłonecznienia a jedna mi przypaliło, najbliżej zraszaczy trawnika, ktore uruchamiam rano a w południe paliło ją słonce..... Miałam wysadzić miniturowe miskanty sprzed nich, ale teraz juz wiem niech zostana i chociaz częsciowo niech chronia przed woda hortensje