Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

ewsyg 21:54, 28 sie 2016

A Tardiva mocno czerwienieje ? Posadziłam ją z Magical Sweet Summer i nie jestem pewna czy razem będą dobrze wyglądały.
Kasik 21:58, 28 sie 2016

Bożenko - mam ochotę na nową hortkę - Hortensja dębolistna SNOW FLAKE.
Poradź czy warto bo czytałam o dębolistnych, że kwitną na zeszłorocznych i tegorocznych pędach. CHoc te informacje w różnych miejscach są sprzeczne.
Madzenka 22:21, 28 sie 2016

Czy to możliwe aby Pinky Winky z wiekiem zmieniła kiwaty na podobne do Vanille F? Bo moje rok temy były takie ażuowe (kowlałam jako Pinky W) jak Twoje a w tym wygladają jak Vanille... Obie mają pedy czerwone...r
violinek 22:24, 28 sie 2016

I zginelo moje pytanie w tlumie
ale sie nie dziwie taki ogrod ! tylu fanow
Pozdrowka
bozga 23:02, 28 sie 2016

ewsyg napisał(a)
A Tardiva mocno czerwienieje ? Posadziłam ją z Magical Sweet Summer i nie jestem pewna czy razem będą dobrze wyglądały.

To zeszłoroczna jesienna fotka, która najlepiej zobrazuje przebarwienie Trdivy
Tardiva i Sweet Summer bardzo się od siebie różnią więc powinny razem stanowić dobry duet (chodzi o kontrast) trzeba tylko uwzględnić przy sadzeniu, że Sweet Summer wyraźnie drobniejsza
bozga 23:09, 28 sie 2016

Kasik napisał(a)
Bożenko - mam ochotę na nową hortkę - Hortensja dębolistna SNOW FLAKE.
Poradź czy warto bo czytałam o dębolistnych, że kwitną na zeszłorocznych i tegorocznych pędach. CHoc te informacje w różnych miejscach są sprzeczne.

U mnie kwitną wyłącznie na starych pędach, cięcie jeśli już tylko korekcyjne. Mimo, że mam już egzemplarze co najmniej 4 letnie to jednak nie doczekałam się jakiegoś spektakularnego kwitnienia. Kwiaty giną optycznie przy dużych liściach ( nie ulega wątpliwości, że pięknych) i najładniejsze są jednak jesienią właśnie z powodu przebarwień liści. Bardzo rozłożyste, dobrze znoszą zacienienie, Może z wiekiem to kwitnienie będzie obfitsze
ewsyg 23:10, 28 sie 2016

Dziękuję Bożenko za odpowiedź
bozga 23:15, 28 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Czy to możliwe aby Pinky Winky z wiekiem zmieniła kiwaty na podobne do Vanille F? Bo moje rok temy były takie ażuowe (kowlałam jako Pinky W) jak Twoje a w tym wygladają jak Vanille... Obie mają pedy czerwone...r

Nie jest to możliwe, kolor pędów u obu odmian rzeczywiście czerwony, dodatkowo poza różnym kwiatostanem Pinky Winky wyraźnie niższa Zajrzę już chyba jutro do Ciebie bo do mnie zbliża się burza i nieźle już błyska

Pinky Winky
bozga 23:21, 28 sie 2016

violinek napisał(a)
I zginelo moje pytanie w tlumie
ale sie nie dziwie taki ogrod ! tylu fanow
Pozdrowka

Sorki, trzeba niestety mnie wtedy ścigać Postaram się pytanie odnaleźć ale muszę już kończyć bo dzieci krzyczą, że trzeba odłączyć router bo się burza rozkręca
violinek 10:42, 29 sie 2016

Scigam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=443

Pozdrawiam serdecznie