Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

LyraBea 10:25, 28 sie 2016

bozga napisał(a)
Vanilki nie potrzebują komentarza

Vanilki są cudne. Chciałam zacząć sprowadzać je do swojego ogrodu a okazało się, że dostała mi się Polar Bear (z tej drugiej, uratowanej, to nie wiem co będzie, jeśli w ogóle przeżyje zimę). PB też piękna, więc nie będę lecieć do sklepu internetowego "mordy drzeć". Dziękuję Bożenko za identyfikację.
bozga 10:28, 28 sie 2016

White Diamonds- na jednym krzaku kwiaty od pełnej dojrzałości do dopiero raczkujących

Mega Pearl bardzo koronkowa

bozga 10:32, 28 sie 2016

Koniec z siedzeniem, kuchnia wzywa

Filemon24 10:37, 28 sie 2016

Mi się magical moonlight trochę przypaliły a u Ciebie widzę, że nic ich nie ruszyło. Sweet summer w ogóle się u mnie nie sprawdziła padła po dwóch sezonach i nadal się zastanawiam czy to była wina kiepskiej jakości sadzonki? sobie nie mam nic do zarzucenia hehe bo na prawdę dbam o hortensje i leje im ogromne ilości wody.
anna_t 11:29, 28 sie 2016

Bożena a mogłabyś odpowiedzieć na moje pytania?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=445

i jeszcze mam jedną prośbę..gdybys miała wybierać to wolałabys vanilke czy diamant rouge?
czyzykowa 11:58, 28 sie 2016

Witam Bożenko Pouczyłam się u Ciebie o pielęgnacji hortensji Piękny masz ogród, bardzo dopracowany Od wiosny chciałabym zacząć sadzić pas hortensjowy, jaką odmianę poleciłabyś dla kompletnie początkującej ogrodniczki??
Przez zimę mam czas aby uzupełnić swoją wiedzę
Serdecznie pozdrawiam
bozga 12:02, 28 sie 2016

anna_t napisał(a)
Bożena a mogłabyś odpowiedzieć na moje pytania?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=445

i jeszcze mam jedną prośbę..gdybys miała wybierać to wolałabys vanilke czy diamant rouge?

Już nadrabiam
Diamantino posadziłabym raczej w szpalerze, bez luk to będzie ok 60 cm.

Co do Diamant Rouge to hortensja na pełne słońce, nawet w niewielkim zacienieniu wyraźnie później wchodzi w kwitnienie, niektóre kwiatostany nie zdążą się nawet rozwinąć do jesieni. Wyraźnie formy pienne przebarwiają się znacznie szybciej i równiej

Wersje przyziemne, które zaczynają później kwitnąć najczęściej są trochę pstrokate ( różne fazy na tym samym krzewie)
bozga 12:09, 28 sie 2016

c.d.

Diamant Rouge to jedna z niższych hortensji, raczej należy ja traktować jako taki cukiereczek będący kontrastem dla innych hortensji ( przebarwia się najintensywniej ze wszystkich odmian), Kwiaty mimo wszystko małe, wyjątek stanowi moja rekonwalescentka z warzywniaka - jest to największy kwiatostan Diamant Rouge jaki do tej pory widziałam, jest w cieniu więc jeszcze się nie przebarwia

Co do ostatniego pytania- Vanilka jako całość bardziej spektakularna
bozga 12:17, 28 sie 2016

czyzykowa napisał(a)
Witam Bożenko Pouczyłam się u Ciebie o pielęgnacji hortensji Piękny masz ogród, bardzo dopracowany Od wiosny chciałabym zacząć sadzić pas hortensjowy, jaką odmianę poleciłabyś dla kompletnie początkującej ogrodniczki??
Przez zimę mam czas aby uzupełnić swoją wiedzę
Serdecznie pozdrawiam

Odmianę musisz sama wybrać wg swojego gustu, najważniejsze żeby była to hortensja bukietowa albo drzewiasta- żadnych problemów z przemarzaniem, różnice w cięciu, pielęgnacja poza tym podobna. Warto dla oka swojego i gości sadzić odmiany same z siebie okazałe- tutaj bezkonkurencyjne są raczej 3- Limelight, Vanille Fraise i Strong Anabelle, ale oczywiście jest jeszcze kilka pięknych odmian zasługujących na wyeksponowanie- m.in. Diamantino, Magical Moonlight, Polar Bear
anna_t 12:38, 28 sie 2016

dziękuję
Diamantino posadzę tak jak radzisz w szpalerzeco 60cm a pod jablonki Vanille Fraise jak pierwotnie miało być Ty nie pamietasz może czy te dwa kłacza, ktore mi wysylałas to własnie nie vanilki? pieknie się przyjęły