Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 09:30, 19 sie 2016

Powoli kończy mi się urlop, lecę do ogródka dokończyć sadzenie nowych nabytków a jutro wybieram się do Wojsławic
Mam nadzieję, że wrócę mądrzejsza, wyprawa w celach naukowych

Pozdrawiam serdecznie
bozga 09:33, 19 sie 2016

kasja83 napisał(a)

Umarłam-jesteś teraz niekwestionowaną królową ze swoimi hortensjami!!Bogactwo kwiecia atakuje mi oczy.

Mam jeszcze Bożenko pytanie formalne dot. nawożenia hortensji-zasilam swoje Magiczną siłą dwa razy w mcu-do kiedy tak robić??Czy wraz z nadchodzącą jesienią zmienić coś?

Do końca sierpnia na pewno, tym bardziej, że wiele hortensji dopiero teraz ma pączki kwiatowe, warto im pomóc
kasja83 09:39, 19 sie 2016

bozga napisał(a)

Do końca sierpnia na pewno, tym bardziej, że wiele hortensji dopiero teraz ma pączki kwiatowe, warto im pomóc

A potem zmienić nawóz?Przygotować je jakoś do zimy-czy po prostu dać im spokój?
Pszczelarnia 09:53, 19 sie 2016

Ciekawa informacja o h. 'Bobo' - miałam 3 egzemplarze zanim 4 na dobre się u mnie zadomowił i tak właśnie ma. 2 pędy zawsze do przodu przed innymi.

Kawa 11:15, 19 sie 2016

Bożenko pytanie
wszystkie hortki ścinasz nisko i takie wielkie ci rosną?
czy chcąc mieć wyższy krzaczek nie ścinać nisko tylko wyżej?
Kawa 11:15, 19 sie 2016

aaa no pięknie ale to wiesz
Dorota123 18:22, 20 sie 2016

Dziękuję za odpowiedź, u mnie wanilia fresh przebarwia się zupełnie inaczej, czyli tak, jak sąsiadki tej o którą pytałam. Ciekawe dlaczego?
violinek 19:36, 20 sie 2016

Bozenko mam problem i prosze o pomoc
Moje hortki rosna na graniczacej z sasiadami rabacie - tuz przy siatce ,
w ostatnich dniach sasiedzi postawili u siebie tuz przy siatce 50 cm.na wysokosc krawezniki ....widok juz mam nie ciekawy w przerwach miedzy hortkami a najbardziej martwi mnie okres bezlistny ( plakac mi sie chce )
Szukam czegos zimozielonego , rosnacego do wysokosci 40-50 cm - tylko w celu zaslonienia muru , cos kwasolubnego , cos co toleruje towarzystwo hortek ..cos co mi pomoze widziec kwiaty a nie szary beton .
Bede wdzieczna za kazda sugestie i pomoc
Ps. pewien pomysl chodzi mi po glowie ...ale poczekam na podpowiedz profesionalistki
Pozdrawiam V.
Urszulla 17:15, 21 sie 2016

Czy jak wrócisz z Wojsławic możesz zerknąć do mnie na hortensję NN okiem specjalistki??
Filemon24 21:21, 21 sie 2016

bozga napisał(a)

Na to wygląda, że nie mam i nic mi tez nie przychodzi do głowy, Vanilka z wiekiem pokłada się coraz mniej, należy tylko pamiętać o dokładnym wycinaniu wszystkich drobnych pędów wiosną, Sundae Fraise też się pokłada. Zaciekawiłaś mnie tą informacją, trzeba przeprowadzić śledztwo

głupol ze mnie bo nie zapamiętałam nazwy tak sie skupiłam na oglądaniu sadzonek i jeszcze z panią ze szkółki rozmawiałam o tej odmianie, że szczególnie jakoś nie zwróciłam uwagi na nazwę ( chociaż ją czytałam) nawet na plakietkach z nazwą odmiany była informacja że jest to pochodna nowsza odmiana vanillki, chyba napiszę do Szmitów żeby mi podali nazwę odmiany