Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Gosiek33 20:20, 05 lis 2016

byłam, polubiłam i czekam na więcej
anna_t 20:58, 05 lis 2016

bozga napisał(a[img size=639x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/128/1287857/original.JPG[/img]

A teraz już lecę do ogródka bo chyba niedługo zacznie padać, może jeszcze uda mi się coś zrobić . Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Bożenko to dereń?
wiem że masz pare egzemplarzy, czy mogłabyś mi w wolnej chwili trochę o nich napisać? jak szybko rosna, jak sie przebarwiają?Twoje wrażenia generalnie
olga80 21:48, 05 lis 2016

bozga napisał(a)
Na starość zgłupiałam i założyłam stronę na fb, na razie jest w powijakach, zaliczyłam już kilka wpadek ale takie wyzwania są dobre dla podtrzymania pracy komórek mózgowych. Potrzebuję oczywiście trochę czasu żeby wyglądało to w miarę profesjonalnie ale tez Waszego wsparcia pod postacią " lubię to! "
Zapraszam i od razu dziękuję

https://www.facebook.com/Hortensjada-1675932006050915/

byłam polubiłam kocham Twój hortensjowy ogród
bozga 22:14, 05 lis 2016

Dzięki za odzew, wyraźnie dało się zuważyć ożywienie na stronce. A teraz idę spać bo mnie coś łupie w krzyżu, sama nie jestem pewna czy to od roboty czy od napięcia jakie mi cały dzień towarzyszyło

Dobranoc
asiak 23:00, 05 lis 2016

Lecę polubić
Elka 00:22, 06 lis 2016

U Ciebie jak zwykle cudnie.
Dużo zdrówka życzę
Milka 05:49, 06 lis 2016

Jesienny ogrod cudny. Powiedz Bożenko czy wiosną tniesz pampasową?
bozga 09:39, 06 lis 2016

Milka napisał(a)
Jesienny ogrod cudny. Powiedz Bożenko czy wiosną tniesz pampasową?

Pampasowa niedługo powędruje do garażu, związana w połowie sznurkiem - zostawiam kwiatostany bo stabilizują środek rośliny. Co do cięcia to tak -wiosną. Jak już zapowiedziałam, wiosną wysadzę ją do gruntu, jest to już kilkuletni egzemplarz i już jej ciasno w donicy, trudno też już zapewnić prawidłowe odżywiane i nawożenie

szemusia 09:57, 06 lis 2016

Bożenko, ja z pytaniem o pampasówce. Mam 2-letnią trawę pampasową, ale rośnie w gruncie (sadzona wiosną). Pieknie nabrała masy, ale nie zakwitła (czytałam gdzieś, ze kwitną tylko kilkuletnie egzemplarze - prawda to?), no i teraz nie wiem, co robić - jak będzie mroźna zima, to z pewnością zmarznie, więc może ją wykopać? Nie bardzo mi się to widzi, bo mam 5 dorodnych kęp i nie bardzo mam gdzie to przechować. I obawiam się tego wykopywania, cobym już tym zabiegiem jej nie uśmierciła.

Cudne widoki hortensjowego pokazujesz

bozga 09:57, 06 lis 2016

anna_t napisał(a)

Bożenko to dereń?
wiem że masz pare egzemplarzy, czy mogłabyś mi w wolnej chwili trochę o nich napisać? jak szybko rosna, jak sie przebarwiają?Twoje wrażenia generalnie

Ten wyższy to dereń.Co do dereni to rano przy robieniu fotek dokładnie policzyłam- mam 36 odmian dereni kousa i florida Samych krzewów ciut więcej bo 3 odmiany mam podwójne. Mam nadzieję, że tegoroczna zima nie będzie zbyt mroźna, bo mam trochę nowych nasadzeń i pierwsza zima jest dla nich niezwykle ważna. Martwię się najbardziej o derenia urbiniana, od wiosny jest w gruncie ale to bardzo wrażliwa odmiana ( na dodatek jeszcze malutki )i chyba jako jedyny dostanie ubranie z maty słomianej.
Ale mam też inne ciekawe nabytki, którymi się wcześniej nie chwaliłam ( wymienię tylko 3, żeby móc czymś zaskoczyć wiosną ( Doubloon, Celestial Shadow, Akatsuki)

A to dzisiejsze fotki, derenie przebarwiają się cudnie

Venus

Weisse Fontaine

I dwa egzemplarze Milky Way