Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 10:13, 06 lis 2016

Bardzo ciekawie wyglądają jesienne szaty innych odmian (na tyle rośliny jeszcze małe, że pokażę zbliżenia na liście )

Teresa

Mooonbeam

I już zaprawieni twardziele
Teutonia

Snow Flurry jeszcze nie zrzucił wszystkich "jagódek" i wygląda uroczo
bozga 10:23, 06 lis 2016

szemusia napisał(a)
Bożenko, ja z pytaniem o pampasówce. Mam 2-letnią trawę pampasową, ale rośnie w gruncie (sadzona wiosną). Pieknie nabrała masy, ale nie zakwitła (czytałam gdzieś, ze kwitną tylko kilkuletnie egzemplarze - prawda to?), no i teraz nie wiem, co robić - jak będzie mroźna zima, to z pewnością zmarznie, więc może ją wykopać? Nie bardzo mi się to widzi, bo mam 5 dorodnych kęp i nie bardzo mam gdzie to przechować. I obawiam się tego wykopywania, cobym już tym zabiegiem jej nie uśmierciła.

Cudne widoki hortensjowego pokazujesz

W gruncie rosną znacznie bardziej okazale ale niestety ( mówię jako osoba gorzko doświadczona w tym temacie) nawet wieloletnie egzemplarze mogą zimy nie przeżyć, zwłaszcza jeśli grunt jest zimą podmokły. Ja na Twoim miejscu wykopałabym połowę do donicy, żeby w razie czego nie stracić wszystkiego

A kończę ogrodem, który wyraźnie kolorystyką przystosował się do elewacji

Gosiek33 11:03, 06 lis 2016

W tej masie bardzo ciekawie wygląda
Milka 12:03, 06 lis 2016

bozga napisał(a)

Pampasowa niedługo powędruje do garażu, związana w połowie sznurkiem - zostawiam kwiatostany bo stabilizują środek rośliny. Co do cięcia to tak -wiosną. Jak już zapowiedziałam, wiosną wysadzę ją do gruntu, jest to już kilkuletni egzemplarz i już jej ciasno w donicy, trudno też już zapewnić prawidłowe odżywiane i nawożenie

Bardzo dziękuję, moje mlode tegoroczne, obie w gruncie. Osiągnęły 2m, są zielone, liczę że jak u Bawarki, poradzą sobie w gruncie. Zatem wiosną tnę
I powiem ci, że ich kwiatostan podobny do trzcinnika pośredniego.
LyraBea 12:07, 06 lis 2016

Milka napisał(a)

Bardzo dziękuję, moje mlode tegoroczne, obie w gruncie. Osiągnęły 2m, są zielone, liczę że jak u Bawarki, poradzą sobie w gruncie. Zatem wiosną tnę
I powiem ci, że ich kwiatostan podobny do trzcinnika pośredniego.
Moje nie przetrwały poprzedniej zimy mimo, że dorodne, opatulone, obkopane. Obawiam się, że Twoje również sobie nie poradzą... Iskierkę nadziei daje fakt, że mieszkasz w takim rejonie Polski, gdzie średnie temperatury są zawsze najwyższe. Mam złe przeczucia
bozga 12:18, 06 lis 2016

LyraBea napisał(a)
Moje nie przetrwały poprzedniej zimy mimo, że dorodne, opatulone, obkopane. Obawiam się, że Twoje również sobie nie poradzą... Iskierkę nadziei daje fakt, że mieszkasz w takim rejonie Polski, gdzie średnie temperatury są zawsze najwyższe. Mam złe przeczucia

Zgadzam się z Tobą w 100 %
szemusia 13:05, 06 lis 2016

Dzięki dziewczyny za rady dot. pampasowej.
Raczej nie myślałam, by ją wykopywać, ale widzę, ze inaczej nie przetrwa Więc, korzystając z Waszego doświadczenia, już szukam dla niej miejscówki w garażu.

Bożenko, sliczną, kolorową masz jesień I tak sobie myslę, że jeszcze nie raz nas zaskoczysz jakąś ciekawą roślinką - już jesteś specjalistka od hortensji, dereni, trawy pampasowej...
Pozdrawiam cieplutko
TeresaK 14:31, 06 lis 2016

Zostawiam swój ślad. Już od dawna zaglądam w to urocze miejsce. Jest Wyjątkowe i Niepowtarzalne.
Monka 18:25, 06 lis 2016

Bożenko a ja z pytaniem kiedy kopczykujemy korą hortki ? robię to pierwszy raz
bozga 18:37, 06 lis 2016

Monka napisał(a)
Bożenko a ja z pytaniem kiedy kopczykujemy korą hortki ? robię to pierwszy raz

Hortek na szczęście się nie kopczykuje. Bukietowe i drzewiaste radzą sobie doskonale zimą i nie potrzebują żadnej opieki, gorzej z ogrodowymi- ale tu nie mówimy o kopczykowaniu a raczej o opatuleniu całej rośliny jeśli ktoś chce