Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Monka 18:39, 06 lis 2016

bozga napisał(a)

Hortek na szczęście się nie kopczykuje. Bukietowe i drzewiaste radzą sobie doskonale zimą i nie potrzebują żadnej opieki, gorzej z ogrodowymi- ale tu nie mówimy o kopczykowaniu a raczej o opatuleniu całej rośliny jeśli ktoś chce

Dzięki czyli nie robię nic , to co lubię najbardziej, ja mam limki
anna_t 20:58, 06 lis 2016

bozga napisał(a)

Ten wyższy to dereń.Co do dereni to rano przy robieniu fotek dokładnie policzyłam- mam 36 odmian dereni kousa i florida Samych krzewów ciut więcej bo 3 odmiany mam podwójne. Mam nadzieję, że tegoroczna zima nie będzie zbyt mroźna, bo mam trochę nowych nasadzeń i pierwsza zima jest dla nich niezwykle ważna. Martwię się najbardziej o derenia urbiniana, od wiosny jest w gruncie ale to bardzo wrażliwa odmiana ( na dodatek jeszcze malutki )i chyba jako jedyny dostanie ubranie z maty słomianej.
Ale mam też inne ciekawe nabytki, którymi się wcześniej nie chwaliłam ( wymienię tylko 3, żeby móc czymś zaskoczyć wiosną ( Doubloon, Celestial Shadow, Akatsuki)

A to dzisiejsze fotki, derenie przebarwiają się cudnie

Venus

Weisse Fontaine

I dwa egzemplarze Milky Way

czym charakteryzują sie derenie kousa? szybko rosną? co trzeba przy nich robić?
jakiego derenia byś mi poleciła ładnie przebarwiającego się i tak 3-4m?sa takie duze?o i wielopniowy żeby był zeby mozna mu było dolne galązki przycinać aby taka ładna wielopniowa forma była widoczna
Madzenka 21:25, 06 lis 2016

Mimo niesprzyjającej pogody piekna jesień masz w ogrodzie !

Zdecydowanie preferuję sadzenie cubulowych w październiku, gdy sadziłam moje pracowałam w cienkim sweterku w słońcu....
m_gocha 23:33, 06 lis 2016

byłam na FB, polubiłam i czekam na więcej
Cudnie u Ciebie nawet w tych brązach
Kawa 10:29, 07 lis 2016

Bożenko
jesień zaklęta w tych twoich przekwitłych hortkach i dereniach
piękna
lubię to
kasja83 10:33, 07 lis 2016

Jesienna odsłona ogrodu-piękna. Hortki takie trochę nostalgiczne,ale derenie dodają energii zdecydowanie.
pestka56 14:16, 07 lis 2016

Byłam na fb u Ciebie, a teraz melduję się tutaj. Jeszcze całego wątku nie przeczytałam, ale się trochę powymądrzam

Pampasowa
Mam trochę traw, ale pampasowej unikam. Jest bardzo wrażliwa na podmakanie korzeni. Mróz mniej jej może zaskodzić niż właśnie nadmiar wody na przedwiośniu. Kiedy więc byście, Dziewczyny, jej nie sadziły to najlepiej na stoku, na pagórku. Jak płasko to dobrze jest taką góreczkę usypać.

Pszczelarnia 14:18, 07 lis 2016

36 odmian dereni - to musi być hektarowe królestwo?
Margarete 16:34, 10 lis 2016

Boskie te derenie - marzę o dereniu kousa ale nie miałam pojecia że jest go aż tyle odmian, zimą musze poczytac, poszukać...i derenia i miejsca dla niego bo mam nieduzy ogród a wielka ochote na derenia takiego własnie
mira 21:14, 10 lis 2016

Bywam u Ciebie a jak piszę to znaczy że coś chcę .

Obejrzałam derenie i aż mnie zazdrość ściska. Hortensje teraz też są ciekawe takie spokojne.

Jak sądzisz czy mogę teraz przesadzić hortensję ogrodową? Jeszcze ma liście.

pozdrawiam