Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Agania 08:07, 19 lip 2017

Jak ty pięknie przypadkowo tworzysz kolejne hortensjowe rabaty...annabelki cudowne, mi młode kupione sadzonki zjadły ślimaki...wracam się u Ciebie do maja na derenie kwitnące?
Pozdrawiam Bożenko
Agania 08:14, 19 lip 2017

bozga napisał(a)

Czy ta niebieskość ma nazwę?
Kasya 08:50, 19 lip 2017

bozga napisał(a)

hortensje to wiadomo, ale jezowki tez mi sie podobaja
olga80 10:08, 19 lip 2017

Bożenko wiesz,że Twój ogród to dla mnie ideał hortensjowy kilkakrotnie oglądam zdjęcia i podziwiam
Agania 10:16, 19 lip 2017

bozga napisał(a)

Venus mam, jeszcze nie kwitnie ale będzie !

W zastępstwie Na razie słonecznie

Przepiękne te różowe barwy...a ta odmiana jak się nazywa Bożenko?

Kórnik i Hortulus zwiedziłaś, gdzie masz bliżej?
Ilona 20:23, 19 lip 2017

Bożenko, na stronie 566 na drugim zdjęciu zaintrygował mnie w tle gęsty krzew/drzewko(?) Możesz napisać co to jest? Pięknie u Ciebie!
bozga 21:04, 19 lip 2017

Agania napisał(a)

Czy ta niebieskość ma nazwę?

To hortensja ogrodowa Bodensee, idealna na szpaler z ogrodówek. Rośnie szybko, świetnie się zagęszcza, samoistnie robi odkłady ( ledwo pęd dotyka ziemi to wypuszcza korzonki jak bluszcz - w ten sposób bez żadnego zachodu uzyskałam materiał na szpaler w przedogródku) no i kwitnie niezawodnie, oczywiście nie jest okrywana

podobna ale o mniejszym tempie wzrostu Nikko Blue ( krzak nieco zdeformowany po wiosennej walce kotów)
bozga 21:10, 19 lip 2017

Ilona napisał(a)
Bożenko, na stronie 566 na drugim zdjęciu zaintrygował mnie w tle gęsty krzew/drzewko(?) Możesz napisać co to jest? Pięknie u Ciebie!

Chyba o to chodzi- to klon Flamingo, tak gęsty i piękny pokrój uzyskujemy przy corocznym wiosennym strzyżeniu, robię to zwykłym sekatorem, gałązki są niezwykle miękkie, skracam co najmniej aż o 3/4 nowe przyrosty
bozga 21:24, 19 lip 2017

Agania napisał(a)

Przepiękne te różowe barwy...a ta odmiana jak się nazywa Bożenko?

Kórnik i Hortulus zwiedziłaś, gdzie masz bliżej?

to dereń Cherokee Brave
Do Kórnika zdecydowanie bliżej, oba widziałam po raz pierwszy, jestem typowym domatorem, ciężko mnie wygnać z domu, dopiero od 2 lat gdzieś tam wyściubiam nosa ( może też mam i więcej czasu bo dzieci wydoroślały )

m_gocha 01:21, 20 lip 2017

Bożenko oglądam Twoje zdjęcia, oglądam i znów oglądam.... Cudnie!

PS. Czy stosujesz jakieś nawozy aby uzyskać tak cudny niebieski kolor tych hortensji ogrodowych? Ja mam jakąś starą odmianę babciną i podobno powinna się przebarwiać na lekko niebiesko, ale niestety u mnie jest różowa - być może za późno zaczęłam ją podlewać tym nawozem.
Czy te Twoje hortensje Bodensee i Nikko Blue mogą zimować bez okrycia bez uszczerbku na kwiatach w następnym sezonie?
I jeszcze jedno pytanie aczkolwiek czuję się mocno onieśmielona - Czy nie odsprzedałabyś mi Bożenko jakiejś sadzonki tych niebiańskich hortek? Chyba zachorowałam na amen na ten niebieski kolor u hortek