Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Annak 14:29, 19 mar 2018

No i zebrała się nas, uczennic, całkiem niezła grupka. Ja też dziękuję i pozdrawiam
zbigniew_gazda 14:35, 19 mar 2018

Annak napisał(a)
No i zebrała się nas, uczennic, całkiem niezła grupka. Ja też dziękuję i pozdrawiam

Uczniowie też są.
Urszulla 14:59, 19 mar 2018

bozga napisał(a)

Poradzi sobie na każdym stanowisku, u mnie obrasta garaż( ściany północną i zachodnią). Jeśli pozwolimy jej się wczepić korzonkami w mur rośnie jak szalona, zdecydowanie wolniej rośnie na kratkach i trzeba ją trochę korygować podwiązaniami. Generalnie zajmuje dużo miejsca

Czy ta pnąca wymaga przycinania? A te zielone linki ją przytrzymują?
Makao_J 15:14, 19 mar 2018

Już tniesz hortensje? A czemu tylko nie które? Nie zdążyłaś czy reszta potrzebuje innego terminu?
bozga 19:24, 19 mar 2018

Urszulla napisał(a)

Czy ta pnąca wymaga przycinania? A te zielone linki ją przytrzymują?

Przycinanie tylko w celach korekcyjnych ( czyli gdy włazi nie tam gdzie trzeba ). przyczepia się sama do ściany, te zielone linki są przed nią - moje sznurki do suszenia prania
bozga 19:41, 19 mar 2018

Makao_J napisał(a)
Już tniesz hortensje? A czemu tylko nie które? Nie zdążyłaś czy reszta potrzebuje innego terminu?

Tak do końca marca wypadałby je przyciąć. Ogród i jego pielęgnacja to tylko odskocznia od pracy zawodowej i życia rodzinnego, i nie chcę aby to wokół niego kręciło się moje życie. Jak skończę przycinanie w maju to na szczęście świat się nie zawali
Dzisiaj wymarzona pogoda, zabrałam się za przedogródek, kolejne cięcia jak przyjdzie następny słoneczny dzień no i jak mi czas pozwoli( może w weekend?)

Pozdrawiam serdecznie kochanych "uczniów"

asiak 19:44, 19 mar 2018

Bożenko, czy jak u mnie jeszcze nie kwitną krokusy, to mam się wstrzymać?
Krys 19:48, 19 mar 2018

Bożenko szacun dzięki za kolejne instrukcje ale masz juz sporo prac z cięciem zrobione u mnie to niemożliwe jeszcze,śnieg leży i zimno ,pozdrawiam
m_gocha 19:50, 19 mar 2018

bozga napisał(a)
Oczywiście cięcie już zaczęłam więc kilka uwag praktycznych

krzaki 5-7 letnie najczęściej wymagają już odmłodzenia, u mnie pod "topór" poszły Vanilki w grupach , w planie też takie cięcie w tym roku u Pinky Winky
Takie cięcie jest mało pracochłonne, po prostu obcinamy 10-15 cm nad ziemią, pędy są na tyle grube , że miejsca cięć wymagają zabezpieczenia maścią

Bożenko świetny instruktaż cięcia hotrek wrzuciłaś
Tak się zastanawiam, czy po takim cięciu odmładzającym hortensja wypuści dużo młodych pędów i czy będzie kwitnąć w tym roku?
bozga 19:55, 19 mar 2018

asiak napisał(a)
Bożenko, czy jak u mnie jeszcze nie kwitną krokusy, to mam się wstrzymać?

Te krokusy to taka trochę przenośnia ale rzeczywiście termin się zgadza Chodzi o to generalnie, że najlepiej obciąć zanim wypuszczą listki. Mróz w cięciu nie przeszkadza ale śnieg lub deszcz oczywiście tak.