Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 20:03, 19 mar 2018

m_gocha napisał(a)
Bożenko świetny instruktaż cięcia hotrek wrzuciłaś
Tak się zastanawiam, czy po takim cięciu odmładzającym hortensja wypuści dużo młodych pędów i czy będzie kwitnąć w tym roku?

pierwszy raz cięcie odmładzające przeprowadziłam 2 lata temu na mojej Grandiflorze ( chociaż wcale nie jestem pewna , że to ta odmiana ). Wyszło rewelacyjnie, nowe pędy wyrosły też w miejscach najmniej spodziewanych, nie wpłynęło to na termin kwitnienia. Wiedząc, że wcześniej czy później będę musiała to samo zrobić z Vanilkami- próbnie odmłodziłam jeden krzak w zeszłym sezonie i efekt taki sam. Dlatego w tym roku bez oporu tak drastycznie obcięłam bądź co bądź moją ogrodową wizytówkę czyli te poniżej na fotce Mam nadzieję, że się nie zawiodę a cięcie i tak musiałabym przeprowadzić .

agnieszka_m 20:06, 19 mar 2018

Uczniów przybywa i pilnie się uczą
Annak 20:32, 19 mar 2018

zbigniew_gazda napisał(a)

Uczniowie też są.

Sorry, Zbyszku, pisałam o uczennicach, bo one się odzywały Ale wszyscy czerpiemy wiedzę od Bożenki
pozdrawiam
Annak 20:39, 19 mar 2018

bozga napisał(a)

Zdecydowanie Little Lime, Bobo uważam za kapryśną ( chociaż jak zakwitnie to jej wybaczam )

Bożenko, a czy mogłabyś zrobić porównanie bobo i little lime? Plusy i minusy jednej i drugiej? Będę Ci mega wdzięczna
Urszulla 01:52, 20 mar 2018

bozga napisał(a)

Przycinanie tylko w celach korekcyjnych ( czyli gdy włazi nie tam gdzie trzeba ). przyczepia się sama do ściany, te zielone linki są przed nią - moje sznurki do suszenia prania

Ok
Kasya 06:26, 20 mar 2018

Annak napisał(a)

Bożenko, a czy mogłabyś zrobić porównanie bobo i little lime? Plusy i minusy jednej i drugiej? Będę Ci mega wdzięczna

Ciekawa jestem bo nie nam little lime
Bobo maja drobniutkie kwiatki śle kwitną bardzo mocno
Mam jeszcze z mniejszych sundae fraise i tą uważam za kapryśną bi nie kwitnie na wszystkich pędach
Ciekawa jestem jak u ciebue

A co do odmładzania, to cielas mocno stare pędy ?
Czy wypuszczały przyrosty z pozornie martwych miejsc na staryvh pędach ?
mirkaka 08:34, 20 mar 2018

Ponawiam pytanie, pewno je przeoczyłaś
Masz b.dużo drzew w ogrodzie, napisz jak sobie radzisz z plątaniną korzeni, jak hortensje dają radę przy takiej konkurencji po wodę? Czy możesz polecić jakieś niewysokie drzewko max do 5m(oprócz klonów) korzeniące się głęboko, żeby nie mieć konkurencji w korzeniach ?
Makao_J 09:07, 20 mar 2018

O żesz w mordę - ale Ty króciutko tniesz te swoje hortki. Ja zostawiam dłuższe patyki bo chcę by były wyższe. Słabiej u mnie rosną
Urszulla 10:20, 20 mar 2018

Jeszcze jedno pytanie. Czym tniesz takie grube pędy hortek- senatorem? Możesz sprzęt pokazać.
Ewa777 10:41, 20 mar 2018

Lubię oglądać Twoje lekcje pokazowe z cięcia hortensji, mimo, że dzięki Tobie umiem już to dobrze robić Ale pokazujesz je mistrzowsko, więc oglądam z przyjemnością