Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Żywopłot strzyżony z cisa

Żywopłot strzyżony z cisa

Myrica 20:15, 05 maj 2026

Dzień dobry, to mój pierwszy post, mam na imię Alicja i od lat zaglądam na Ogrodowisko. Chciałabym poprosić o wskazówki, jak przyciąć cisy.

Zasadzone ok 3-4 lat temu. Co roku cięłam je dość mocno, na całej wysokości. W zeszłym roku za radą Ogrodnika, który kładł nam trawę, nie przycięłam ich wcale. Podrosły, jednak górna ich część to wiotkie, pojedyncze gałązki, które przeginają się w kierunku ogrodu. Chciałabym mieć efekt bardzo wąskiego, gęstego ekranu, który jest prościutki, mój ideał jest na pierwszych zdjęciach pani Danusi w tym poście.

Czy warto rozciągnąć sznurek między kratkami, żeby podtrzymać młode gałązki? Czy mogą zdrewnieć i zostać krzywe? Czy ciąć tylko na samej górze czy też niższe gałązki?
asica 14:29, 14 maj 2026

Moim zdaniem pierwsza wersja była lepsza, ciąć regularnie, co roku podnosić lekko wysokość.
Na forum było mnóstwo porad na temat cięcia cisów. Ale nie sposób przebrnąć przez setki tysięcy stron.
Na szybko znalazłam w wątku Polinki, która ostatnio wróciła na forum, może znajdzie szybciej porady Toszki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7929-miedzy-brzozami?page=8
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=2061

Myrica 22:19, 25 maj 2026

Dziękuję. Rzeczywiście trudno przebrnąć przez te wszystkie informacje. Dawniej próbowałam ciąć podobnie, skrupulatnie gałązka po gałązce. Chyba za szybko się poddałam, gdzieś tak po 2 latach. Patrzę teraz na zdjęcia efektu Polinki - i zdecydowanie spróbuję znów. Może jeszcze się da.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies