Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Toszka 22:43, 13 cze 2017

iwka napisał(a)
rozmnażalnik
(...)
posadziłam winobluszcz przy świerku, rośnie jak wariat,

Obyś za kilka lat tego winobluszczu nie przeklinała... dalsi sąsiedzi posadzili, zaczął rozłazić się na sąsiednie działki. Ciężko było zapanować. Skasowali pnącze z wielkim trudem. Od tego czasu w swoim ogrodzie namiętnie wyrywałam siewki, czego moi bezpośredni sąsiedzi nie zrobili. Efekt taki, że pod płotem zaczął rosnąć w tempie błyskawicznym, włazi w moje tuje i cisy, a nawet ostatnio wyrywałam odrosty korzeniowe u siebie. Jestem wściekła, zwłaszcza, że sąsiedzi w tej części mają chwastowisko i im to nie przeszkadza
Zeby było mało, drudzy sąsiedzi posadzili rdest auberta - też z cholerstwem walczę, bo oni posadzili, a pnącze włazi do mnie i na moje rośliny. Dość powiedzieć, że roczny przyrost (jednej witki) to 5-8m
nawigatorka 22:46, 13 cze 2017

dodam, że u mnie winobluszcz przeszedl próbe kilkudniowego ognia a u sąsiadki wspiął się na słup, na dach, wszedł pod dachówki na strych, w ubiegłym roku było go widac jak zarasta strych od wewnatrz a teraz wyszedl wybitym oknem na zewnatrz ot taki z niego eksplorator
Makao_J 08:05, 14 cze 2017

O matko, co za straszne rzeczy dziewczyny piszą. Aż mam dreszcze. Jak w horrorze
AnnaCh 08:10, 14 cze 2017

Iwka, u mnie są zdjęcia turkucia
Mało podobne te larwy
inag 22:32, 14 cze 2017

nawigatorka napisał(a)
dodam, że u mnie winobluszcz przeszedl próbe kilkudniowego ognia a u sąsiadki wspiął się na słup, na dach, wszedł pod dachówki na strych, w ubiegłym roku było go widac jak zarasta strych od wewnatrz a teraz wyszedl wybitym oknem na zewnatrz ot taki z niego eksplorator

Jeju! Co to za winobluszcz??? Ja mam go i też bym więcej nie posadziła. To bardzo upierdliwa roślina z mnóstwem wad ale aż taki termianator z niej???
Makao_J 23:34, 14 cze 2017

Doszły Betelsy. Wielkie kępki. Z 10 razy większe od moich. Muszę wsadzić je w inne miejsce by mieć porównanie gdzie u mnie im lepiej.
iwka 23:45, 14 cze 2017

Toszka napisał(a)

Obyś za kilka lat tego winobluszczu nie przeklinała... dalsi sąsiedzi posadzili, zaczął rozłazić się na sąsiednie działki. Ciężko było zapanować. Skasowali pnącze z wielkim trudem. Od tego czasu w swoim ogrodzie namiętnie wyrywałam siewki, czego moi bezpośredni sąsiedzi nie zrobili. Efekt taki, że pod płotem zaczął rosnąć w tempie błyskawicznym, włazi w moje tuje i cisy, a nawet ostatnio wyrywałam odrosty korzeniowe u siebie. Jestem wściekła, zwłaszcza, że sąsiedzi w tej części mają chwastowisko i im to nie przeszkadza
Zeby było mało, drudzy sąsiedzi posadzili rdest auberta - też z cholerstwem walczę, bo oni posadzili, a pnącze włazi do mnie i na moje rośliny. Dość powiedzieć, że roczny przyrost (jednej witki) to 5-8m

całą piwnicę mam nim porośniętą, wiem że on tak się rozłazi, wyrywam również.

przy pniach posadziłam bluszcz, ale coś mi słabo rośnie i tak tego potwora przyszło mi do głowy wsadzić.

Toszka, ale z tym rdestem to mi dałaś do myślenia, ja nie wiem na pewno, ale chyba ja go posadziłam przy siatce właśnie. Kupiłam w ubiegłym roku jakąś sadzonkę na wyprzedaży i coś mi się kojarzy że to to
iwka 23:47, 14 cze 2017

Kawa napisał(a)
powojnik ślicnzy
rzeczywiści emozna się zakochać

świerki fakt suche... rozmnazalnik cudny
i buksy ścięte równiutko
powojnik tak
świerki tak
buksy nie
iwka 23:50, 14 cze 2017

Agi2006 napisał(a)
Najbardziej przy cieciu buksów nie lubie tego zbierania ścinków. I nawet jak sobie rozłożę jakąś tkaninę to i tak ściągając ją coś pogubie... Fajny ten Twój zywopłocik.... A powojnik bardzo romantyczny... Pokazesz go w całości? Gdzie go masz?

kiedyś też kładłam jakieś prześcieradła, teraz ciężko bo rośliny się rozrosły. Coś tam odkurzaczem połapałam, ale więcej kurzu narobiłam niż to warto. Uschnie co pozostało i tyle

Powojnik kupiony pod wpływem chwili, trafił w przypadkowe wolne miejsce między bukszpanami, cyknę na dniach to wstawię
iwka 23:54, 14 cze 2017

Shemsi napisał(a)
Iwka, wpadłam trochę nadrobiłam. Jak zwykle chętnie zostałabym u Ciebie na dłużej - nawet tam, gdzie mówisz, że masz "bałagan" jest piknie, a reszta jeszcze bardziej wymiata!

Przy okazji znalazłam u Ciebie inspirację, co dosadzić do mojej świeżo zrobionej rabaty kulkowej.

A jak tam Twoja skośna rabata kulkowo-stożkowa? W końcu powstała, czy nadal się głowisz?
hihi rabata już dawno zrobiona tzn bukszpany posadzone nie wyszło tak jak miało wyjść bo tam jest wąsko, dobra głupio się tłumaczę, nie umiałam ustawić i tyle dosadziłam zielone hakone i może jeszcze kulek mniejszych dosadzę, ale u mnie taka susza, że szpadla nie da się wbić. Zostawiłam miejsce na drzewko jakieś i też nie umiem się zdecydować. Mam małą świdiśliwę, chyba ją tam ulokuję