Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

iwka 13:48, 19 cze 2017

Mirka napisał(a)
Iwonka Dzięki?Też tak mi się wydaje że to turzyca FC .Nie jest zielona tylko taka sino zielona taka szarawa raczej.Przetacznik śliczny zapisałam sobie nazwę będę szukać w szkółkach.

Pisałaś kiedyś o rozchodniku że ukorzeniasz i dzielisz na gałązki.Ja tak zrobiłam w zeszłe lato.Kupiłam sadzonkę.Matrony i rozebrałam na czynniki pierwsze tzn.po jednej gałązce.Tak się teraz rozrosła że hej.Z moich obserwacji wynika że tak co trzy cztery lata trzeba karpy podzielić bo liscie i kwiaty są mniejsze.Przynajmniej u mnie tak jest.

Edit:Siewki liatry mogłaś wypielić bo wyglądają jak trawa.Moje zeszłoroczne siewki mają jeden kwiat.Foto u mnie.

rozchodniki próbowałam ukorzeniać jesienią ale się nie udało. Najlepiej chyba wiosną. Moje mają chyba 3 rok, na razie ładne, jeden kupczy, jakiś taki rozwalający sie właśnie

z liatrą to właśnie nie wypieliłam, widziałam u Ciebie i tak ich pilnowałam, wysiały się przy trzcinnikach, bo tam mądra głowa posadziłam sobie, myślę że uschły.
Margerytka40 13:51, 19 cze 2017

No właśnie M mówił mi o tej zaprawie. Myśleliśmy żeby taką napełnioną powietrzem piłkę włożyć do większego pojemnika i zrobić jakby odlew z gipsu np. Później w ten odlew tę właściwą zaprawę. Ciekawe jak z kosztami bo wiadomo-forma jednorazowa.
Makusia 13:51, 19 cze 2017

Śliczne główkowate! Uwielbiam je- nawet jak nie kwitną- zielone, nie schną im liście, trzymają się prosto- super
Trzcinniki tez mi podsychają od dołu i w ogóle, to mi nie bardzo się one podobają- kupiłam przez przepadek, potem radość ma była ogromna, że mam trzcinnika, a teraz stwierdzam, że są trawiszcza ładniejsze, choć pewnie żadne tak szybko nie rosną jak te

iwka 14:00, 19 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
No właśnie M mówił mi o tej zaprawie. Myśleliśmy żeby taką napełnioną powietrzem piłkę włożyć do większego pojemnika i zrobić jakby odlew z gipsu np. Później w ten odlew tę właściwą zaprawę. Ciekawe jak z kosztami bo wiadomo-forma jednorazowa.
a jakby taką właśnie formę zrobić z gipsu, łączoną z dwóch części, może by była do wielokrotnego użytku, nie wiem, trzeba to rozgryźć
Margerytka40 14:01, 19 cze 2017

W sumie to myślę jeszcze jakby obsypać taką piłkę w pojemniku ziemią. Mam taką skałę prawie więc po wyschnięciu kształt trzyma idealnie,byłoby taniej.
Margerytka40 14:04, 19 cze 2017

Muszę drążyć ten temat U M. Może coś wymyśli. Lubimy tak kombinować,z tymi dwoma częściami fajny pomysł
iwka 14:06, 19 cze 2017

Makusia napisał(a)
Śliczne główkowate! Uwielbiam je- nawet jak nie kwitną- zielone, nie schną im liście, trzymają się prosto- super
Trzcinniki tez mi podsychają od dołu i w ogóle, to mi nie bardzo się one podobają- kupiłam przez przepadek, potem radość ma była ogromna, że mam trzcinnika, a teraz stwierdzam, że są trawiszcza ładniejsze, choć pewnie żadne tak szybko nie rosną jak te

też bardzo lubię główkowate trzcinnik ... i tak go kocham w tym roku overdam dorównał mu wzrostem, jak ktoś lubi pasiasto to polecam

dla mnie jeszcze molinia arundinacea jest godna polecenia, może nie tak wcześnie startuje jak trzcinnik ale jest super mam jedną kępę i sia zastanawiam dlaczego jeszcze jej nie podzieliłam
iwka 14:11, 19 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)
Muszę drążyć ten temat U M. Może coś wymyśli. Lubimy tak kombinować,z tymi dwoma częściami fajny pomysł
są takie duże kule styropianowe, dzielone na pół, może w tym spróbować, gdzieś kiedyś widziałam nawet metrową średnicę, ale parę setek kosztowała
Margerytka40 14:17, 19 cze 2017

iwka napisał(a)
są takie duże kule styropianowe, dzielone na pół, może w tym spróbować, gdzieś kiedyś widziałam nawet metrową średnicę, ale parę setek kosztowała

No wyobrażam sobie. Parę setek to prawie gotowa kula. Taka metrowa to było by coś.
Mirka 14:21, 19 cze 2017

Iwona mogły ci uschnąć Ja jak się siewki liatry wysieją to zaznaczm patykiem co by nie wypielić i do zakwitnięcia nie przesadzam bo wytwarza się cebulka.Potem można ale na jesieni najlepiej przesadzić.