Iwonka Dzięki?Też tak mi się wydaje że to turzyca FC .Nie jest zielona tylko taka sino zielona taka szarawa raczej.Przetacznik śliczny zapisałam sobie nazwę będę szukać w szkółkach.
Pisałaś kiedyś o rozchodniku że ukorzeniasz i dzielisz na gałązki.Ja tak zrobiłam w zeszłe lato.Kupiłam sadzonkę.Matrony i rozebrałam na czynniki pierwsze tzn.po jednej gałązce.Tak się teraz rozrosła że hej.Z moich obserwacji wynika że tak co trzy cztery lata trzeba karpy podzielić bo liscie i kwiaty są mniejsze.Przynajmniej u mnie tak jest.
Edit:Siewki liatry mogłaś wypielić bo wyglądają jak trawa.Moje zeszłoroczne siewki mają jeden kwiat.Foto u mnie.
Iwonka,Ty robiłaś betonowe kule chyba. Chciałam zrobić takie w trzech rozmiarach z czego ta największa miałaby być naprawdę duża. Myślałam o piłce takiej jak dla dzieci do skakania jako forma dla tej kuli. Myślisz że się da? A z czego robiłaś,jakiś cement specjalny?
pierwsze robiłam z mieszanki cementu i żwiru, babranina. Teraz kupuję gotową zaprawę, dolewa się tylko wodę i wiertarką z takim mieszadłem miesza.
W piłce jeszcze nie robiłam, dziewczyny pisały że trzeba to jakoś w piasku robić bo jak wlejesz beton do gumy to zapewne straci kształt. Miałam pomysł taki : okleić piłkę tak jak pinatę się robi, wiesz o czym mówię ? jest to bardzo twarde i myślę że to by zachowało formę kuli. Później może być problem ze zdjęciem tego bo to twarde jak cholera, ale tak myślę że, jakby to wodą zmoczył to przecież namięknie. Tak sobie tylko gdybam, nie testowałam. No i waga tego, będzie ciężkie, chyba że mniejszą w środek wsadzić.
Te które robiłam to wszystkie ze szklanych kloszy