Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

rozark 10:21, 27 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

Biegasz po wątkach i się uśmiechasz tylko

zostawiam pozytywne fluidy
vts 19:45, 27 sie 2017

JoannA napisał(a)

Takie mikstury typu kret precz działają krótko, a z czasem kret chyba zaczyna przyzwyczajać się do obrzydliwego zapachu.
Przerabiałam to Gosiu w ubiegłym roku.
Jesienią kret magazynuje zapasy na zimę i żadna siła go nie wypędzi jak upatrzy sobie dobrze zaopatrzoną stołówkę. Do momentu aż wyzbiera wszystkie pędraki i dżdżownice.
Jedynym wyjściem jest zakupienie żywołapki, a złapanego kreta daleko wywieść.

Skuteczne są żywołapki, mam dwie i często je nastawiam, doszłam do wprawy i b.często złapię szkodnika, który jest ślicznym zwierzątkiem, b.walecznym o pięknym czarnym aksamitnym futerku. Kreta wysypuje do wiadra i wynoszę na bezpieczna odległość. Polecam tą metodę bo już wszystkie inne bezskutecznie wypróbowałam.
Gruszka_na_w... 20:23, 27 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)
Ostatnio lałam w korytarze jakąś cuchnącą miksturę kret precz na jakiś czas skutkowało, może pora powtórzyć

Weź wąż z wodą i pod dużym ciśnieniem lej na kopiec. Cała ziemia pięknie spłynie przez dziurkę i nie zostanie ślad. Swojego już nie przeganiam. Uznaję go za pożytecznego. Larwy opuchlaków są w jego menu.
Edit: Doczytałam, że Toszka radzi to samo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 07:14, 28 sie 2017

vts napisał(a)

Skuteczne są żywołapki, mam dwie i często je nastawiam, doszłam do wprawy i b.często złapię szkodnika, który jest ślicznym zwierzątkiem, b.walecznym o pięknym czarnym aksamitnym futerku. Kreta wysypuje do wiadra i wynoszę na bezpieczna odległość. Polecam tą metodę bo już wszystkie inne bezskutecznie wypróbowałam.

Co to znaczy bezpieczna odległość myślisz, że jest taka?
Gosiek33 07:15, 28 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Weź wąż z wodą i pod dużym ciśnieniem lej na kopiec. Cała ziemia pięknie spłynie przez dziurkę i nie zostanie ślad. Swojego już nie przeganiam. Uznaję go za pożytecznego. Larwy opuchlaków są w jego menu.
Edit: Doczytałam, że Toszka radzi to samo.

Tak zrobiłam po południu, wylazł z nowym kopcem dalej... w rabacie
Gosiek33 07:17, 28 sie 2017

Wiem, że one bardzo pożyteczne ale czasem wkurzają. Wyłożyłam rurki jako domek dla owadów, wczoraj sikorka bardzo dzielnie się tam uwijała, może czegoś się nauczę
ElzbietaFranka 12:15, 28 sie 2017

Kreciki w tym roku w bardzo duzym natarciu duzo robactwa. Moj eM zbiera kopce co chwila i zostawia dziury otwarte bo krecik musi miec powietrze. Jak zasypiesz dziure to zrobi kopiec obok. Tak ma swoje kanaly i chodzi po tych kanalach jak zostana zasypane drazy inne.

Wyprobowalismy juz prawie wszystkie sztuczki walczac z nimi, ale to walka z wiatrakami. Nawet ostatnio znalazl sie nad siatka w trawie wykopal dwa metry tunelu i zrobil kopiec.
Gosiek33 13:43, 28 sie 2017

To spryciarz
Kasya 17:23, 28 sie 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Kreciki w tym roku w bardzo duzym natarciu duzo robactwa. Moj eM zbiera kopce co chwila i zostawia dziury otwarte bo krecik musi miec powietrze. Jak zasypiesz dziure to zrobi kopiec obok. Tak ma swoje kanaly i chodzi po tych kanalach jak zostana zasypane drazy inne.

Dokładnie tak
pestka56 18:21, 28 sie 2017

Krecika polubić trzeba. Dba, żeby nas robale nie zjadły Jak u Eli, kretowiska zbieramy i zostawiamy dziury. Rzeczywiście mniej kopców robi. A po rabatach leję co jakiś czas Pożegnaniem z Kretem. To trzeba powtarzać co jakieś 3 tygodnie. Chyba, że deszcz pada, to stracone polewanie.