Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 07:06, 12 wrz 2017

anka_ napisał(a)
Gosiu patrzę na twoje ostatnie fotki i aż się cofnęłam do początku wątku. Jak duży masz ogród? I co to za sosenka czeka na wsadzenie?

Co to za tiarelka. bo znalazłam tylko wpisy, że twoja ulubiona. Piekna jest.

Gosiu a jak twoje doświadczenia z jarząbem mącznym? Zadowolona jesteś z niego (a właściwie z nich)? W porównaniu ze szwedzkim jak wypada?

A mogłabyś mi pokazać kalinę Kilimanjaro tak z szerszej perspektywy? Z czym ją połączyłaś?

tyle pytań....

całość ma ok 1800m minus dom i inne zabudowy, nie potrafię wyliczyć ile na ogród zostało. Sosenka, jak Kasia napisała to Malinki

tiarelka - zupełnie nie pamiętam, jeśli w ogóle wiedziałam

Jarząby mączne nie zachwycają mnie, za to szwedzki wygląda bardzo dobrze i na dodatek świeci owockami

kalina na razie tu

Kasya 07:50, 12 wrz 2017

A rododendron ?
Toszka 07:58, 12 wrz 2017

Gosiek33 napisał(a)
Kupiłam ją wiosna więc niewiele powiedzieć o niej mogę - na razie silny krzak, bez pąków ale na kwiatach mi nie zależy. Masę zdrowych liści ma, zaczyna się przebarwiać, słońce ma rano do południa. Ważne jak przezimuje. Na razie bardzo mi się podoba

Cieszę się, że masz dębolistną od tego roku. Też mam - dostałam ciupcią sadzonkę od Rosy i już mocno strzeliła w górę (hortka, nie Rosa)
Też ciekawa jestem jak będzie z zimowaniem. Swoją skitrałam w mocno zacisznym kącie i jako jedyne okrycie planuję obsypać ją liśćmi dębowymi.
Trzymam kciuki za twoją
anka_ 08:02, 12 wrz 2017

Dzięki Gosiu. Terenu wydaje się że masz dużo więcej. Małą sadzoneczkę tiarelki mogę sobie u ciebie zamówić?

Gosiek33 napisał(a)
Jarząby mączne nie zachwycają mnie, za to szwedzki wygląda bardzo dobrze i na dodatek świeci owockami
Właśnie o to mi chodziło. Bo mam szwedzkiego (i jestem nim zachwycona) i rozważałam mącznego. ale teraz wiem, że nie warto.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosiek33 08:08, 12 wrz 2017

Kasya napisał(a)
A rododendron ?

to zdjęcie z lipca, reszta czeka na wsadzenie
Gosiek33 08:11, 12 wrz 2017

Toszka napisał(a)

Cieszę się, że masz dębolistną od tego roku. Też mam - dostałam ciupcią sadzonkę od Rosy i już mocno strzeliła w górę (hortka, nie Rosa)
Też ciekawa jestem jak będzie z zimowaniem. Swoją skitrałam w mocno zacisznym kącie i jako jedyne okrycie planuję obsypać ją liśćmi dębowymi.
Trzymam kciuki za twoją

O popatrz nie wiedząc o tym też moją posadziłam w gąszczu innych roślin w cieniu - z nadzieją na dobre zimowanie, tam zawsze pełno liści wierzby, które otulają zimą wszystkie rośliny - i pomyśleć, że kilka lat temu pomstowałam na te drobne listki i wygrabiałam je do cna
Gosiek33 08:39, 12 wrz 2017

anka_ napisał(a)
Dzięki Gosiu. Terenu wydaje się że masz dużo więcej. Małą sadzoneczkę tiarelki mogę sobie u ciebie zamówić?

Właśnie o to mi chodziło. Bo mam szwedzkiego (i jestem nim zachwycona) i rozważałam mącznego. ale teraz wiem, że nie warto.

Będzies w Skierniewicach?
Nie ma sprawy pod warunkiem, że będę wiedziała która to?

poszłam sprawdzić bo przesadzałam wiosną kilka razy - to chyba ta kępka na górze z lewej, ta z prawej nie kwitnie tak pięknie ale jest płożąca, z przodu żurawki

chcesz tojeść w pakiecie z tiarellą płożącą?

drugi rok rosną u mnie - szwedzki w owockach i mączny który w ogóle nie kwitł

za to wrotycz nieźle się ma - niestety ślimaków nie odstrasza

Gosiek33 08:40, 12 wrz 2017

zdumiały mnie te widoki

Kasya 10:45, 12 wrz 2017

no...maslaczek ?

z korą przyjechał ?
Gosiek33 11:52, 12 wrz 2017

Kasya napisał(a)
no...maslaczek ?

z korą przyjechał ?

kiedyś miałam sporo maślaczków, po przekopaniu zaginęły ale odkąd tę korę wysypałam to miałam znowu spore zbiory