Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Kasya 14:41, 04 paź 2017

Pokaz klony, przebarwiaja się ?
Gosiek33 17:45, 04 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Drogę masz wypasioną. Zazdroszczę. U nas bez szans na takową, bo droga niestety prywatną współwłasnością jest.

Ostatki na zdjęciach wyglądają zachwycająco. Piękny jest ten zakątek z małym dereniem i hortensjami.

Piłą łańcuchową nie potrafię się posługiwać, więc zapewniam niemy podziw dla twoich umiejętności.

Na razie cieszę się drogą, piłę używałam, eM mnie nauczył, teraz się przydało choć siły nie te
Gosiek33 17:48, 04 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Gratuluję drogi Ale max za 3 lata będą musiali dosypać i przewalować. My nie mamy na razie szans na odbiór drogi przez gminę. Dbamy wspólnymi siłami z sąsiadami.

Koniecznie załóż drenaż w ogrodzie. To naprawdę pomaga. U mnie glina na 30-40 cm. Wiesz, bo pisałam kilka razy, że woda po deszczach na trawniku po kostki stała. Dreny, które sami położyliśmy pomogły i szybciej obsychało. Błoto przestało się robić. A teraz, po tym jak przeczyścili sączek idący przez mój ogród, to pięknie woda schodzi, chociaż w dole piwniczkowym jezioro.

Nie jestem pewna czy 3 lata wytrzyma, jeśli duże samochody pchać się nie będą szansa jakaś będzie

Nie mam ani siły ani kasy by odwodnienie robić, zresztą dokąd jak wszędzie w koło woda wysoka
Gosiek33 17:51, 04 paź 2017

Kasya napisał(a)
Pokaz klony, przebarwiaja się ?

Klony, derenie, trzmielina wszystko zielone, tylko pojedyncze listki czerwienieją, nawet kaliny słabo się zmieniają. A jak u Ciebie?
Gruszka_na_w... 18:10, 04 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)

Klony, derenie, trzmielina wszystko zielone, tylko pojedyncze listki czerwienieją, nawet kaliny słabo się zmieniają.

U mnie tylko kaliny wciąż zielone i strzępiastokory vel strzępek wraz z tatarskim (Ginnala). Reszta już płonie. Jagoda kamczacka zakończyła całkowicie sezon i już zrzuciła prawie całe listowie.
Nie dziwię się, że nie masz sił na robienie drenażu. To mordercza robota. Już nie mówię o konieczności zrycia całej działki.
PS. Zrobiłam dla Ciebie zdjęcia klonów. Są na str.513
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 18:26, 04 paź 2017

byłam
pestka56 19:50, 04 paź 2017

Gosia, a nadsypać choć ze 20 cm. My tak zrobiliśmy jednego roku, jak dom stał pośrodku jeziora, jak amfibia. Te rośliny, które przenieśliśmy na ten niewielki pagórek ocałały.

Dreny położyliśmy robiąc rowki na głębokość 60-70 cm. Tylko 2 zgodnie z minimalnym u nas spadkiem terenu. To już dużo dało. Na froncie domu, bo tam było tragicznie i odprowadzały wodę tam gdzie ciut niżej. W sumie położyliśmy w jeden dzień 70 mb.
Bogdzia 20:10, 04 paź 2017

O kurcze ale droge ci zrobili super.
Aurelllia 22:27, 04 paź 2017

Gosia droga wypasiona W tym roku gmina szaleje z inwestycjami drogowymi i dobrze !!!!
Gosiek33 08:43, 05 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Gosia, a nadsypać choć ze 20 cm. My tak zrobiliśmy jednego roku, jak dom stał pośrodku jeziora, jak amfibia. Te rośliny, które przenieśliśmy na ten niewielki pagórek ocałały.

Dreny położyliśmy robiąc rowki na głębokość 60-70 cm. Tylko 2 zgodnie z minimalnym u nas spadkiem terenu. To już dużo dało. Na froncie domu, bo tam było tragicznie i odprowadzały wodę tam gdzie ciut niżej. W sumie położyliśmy w jeden dzień 70 mb.

Kasiu ale pod domem mam dobrze, to część ogrodowa i musi tam tak zostać