Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 14:27, 16 paź 2016

Kasya siejesz jarzmiankę? Zojalitwin podaje, że nasiona nie zawsze powtarzają cechy rośliny matecznej, i szybko tracą zdolność kiełkowania.

bozga miło czytać pochwały, ale to nie tak do końca. Za to zapraszam to razem pofocimy sobie
Bogdzia 21:28, 18 paź 2016

Gosiek33 napisał(a)
Warto poczytać - ,,Sekretne życie drzew" - komunikuja się, dbają o potomstwo i potrzebują luźnej gleby...

Nie ze wszystkim sie zgodze co tu jest napisane. Jeden przykład-buki. Autor pisze ze w parkach wszystkie maja przycięte konary i to im szkodzi. Mam buki w ogrodzie i poza nim i wiem ze one same zrzucaja te konary czasem bardzo duze. Jak mają za mało światła to konar zasycha i po jakims czasie spada na ziemie w czasie silnego wiatru i jestem przekonana ze jesli roślina robi to sama to nie szkodzi to jej raczej pomaga przetrawac całemu drzewu w dobrej kondycji.Porównanie do rodziny i złobka tez mocno naciagane.Prawdą natomiast jest ze w miastach rośliny nie mają dobrych warunków i dlatego częsciej choruja ale to kazdy wie.
Mirka 07:40, 19 paź 2016

Gosiek33 napisał(a)
Mirka wklejam moje pęcherznice

to są krzaczki posadzone jesienią ubiegłego roku, w tle stare kilkuletnie krzewy
Gosiu co cm.sadziłaś pecherznice i ile od ogrodzenia.
Gosiek33 17:05, 19 paź 2016

Bogdzia napisał(a)

Nie ze wszystkim sie zgodze co tu jest napisane. Jeden przykład-buki. Autor pisze ze w parkach wszystkie maja przycięte konary i to im szkodzi. Mam buki w ogrodzie i poza nim i wiem ze one same zrzucaja te konary czasem bardzo duze. Jak mają za mało światła to konar zasycha i po jakims czasie spada na ziemie w czasie silnego wiatru i jestem przekonana ze jesli roślina robi to sama to nie szkodzi to jej raczej pomaga przetrawac całemu drzewu w dobrej kondycji.Porównanie do rodziny i złobka tez mocno naciagane.Prawdą natomiast jest ze w miastach rośliny nie mają dobrych warunków i dlatego częsciej choruja ale to kazdy wie.

Dobrze zweryfikować artykuł z praktyką. Nie wiedziałam, że buki gubią grube gałęzie. U mnie tylko sosny, a wielka stara wierzba gubi tylko to jej wiatr połamie
Gosiek33 17:18, 19 paź 2016

Mirka napisał(a)
Gosiu co cm.sadziłaś pecherznice i ile od ogrodzenia.

Sadziłam jakoś 50cm od podmurówki co 80 cm. Stare rosną co 110 cm (chyba ciemne były wykopywane z pomiędzy nich) i jest to zdecydowanie za rzadko. Dołem robią się dziury, a nowy egzemplarz posadzony pomiędzy zupełnie nie chce się zaaklimatyzować już trzeci rok. Jeśli chcesz zagęszczać to poza cięciem sprawdza mi się w innym miejscu szpaler z ciemnych odmian sadzonych naprzemiennie - wysokie i niskie odmiany
Bogdzia 07:51, 20 paź 2016

Gosiek33 napisał(a)

Dobrze zweryfikować artykuł z praktyką. Nie wiedziałam, że buki gubią grube gałęzie. U mnie tylko sosny, a wielka stara wierzba gubi tylko to jej wiatr połamie

U mnie w sosnach zasychaja tylko dolne gałęzie , zawsze te najniższe a buki potrafia zaschnac na dowolnej wysokosci i jest to bardzo czeste zjawisko.
Makusia 11:28, 20 paź 2016

Gosiu śliczne fotki, ale i modele/modelki pierwsza klasa
Macham ciepło z deszczowej środkowej Polski.
Gosiek33 12:48, 20 paź 2016

Makusia dobrze Cię ponownie widzieć, nie dawaj się
pestka56 14:55, 21 paź 2016

Gosiek, pada u Ciebie? U mnie popołudniami od tygodnia, a teraz od wczoraj non stop siąpi, ale ziemia ciągle nie nasycona. Pół sztychu szpadlem to jeszcze wilgotno, a niżej susza jak na pustyni
Gosiek33 18:01, 21 paź 2016

Pada nocą, i od południa cały czas pada. Chciałam kupić worek ziemi by przygotować się do sadzenia cebulek w doniczki. Ale ciągle pada i pada. Liczę, że kiedyś w końcu przestanie