Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gruszka_na_w... 22:29, 11 paź 2016

Gosiek, masz u siebie hortensję dębolistną?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 23:03, 11 paź 2016

Nie mam, choć macałam. Słyszałam opinie, że ona głównie dla urody liści może być sadzona a po kwiatach nie należy wiele się spodziewać. Bozga też lubi ją za liście. Może kiedyś i ja sobie taką posadzę?
Gruszka_na_w... 03:58, 12 paź 2016

Właśnie ją dla urody liści kupiłam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 08:37, 12 paź 2016

Gruszka przedstawię Ci tegoroczne odsłony tego bodziszka - to chyba kantabryjski?

kwiecień

maj

październik

tu po przesadzeniu i podzieleniu

ogólnie jestem zachwycona tą odmianą, a mam kilka innych też ale żaden nie umywa się do tej odmiany. Jak mówisz głupoorna
Gruszka_na_w... 21:01, 12 paź 2016

O , śliczny! Bardzo pachną mu liście. Cały samochód przeszedł aromatem. Jego się dzieli jak żurawkę? Przez oderwanie z piętką? W szkółce myślałam, że to jakaś tiarellka. Tradycyjnie o nazwę się nie dopytywałam. O dokładne nazwy pytam tylko w przypadku drzew i krzewów.
Gruszka_na_w... 21:25, 12 paź 2016

Obiela jest po 18 zeta w szkółce Konieczko. Mają sprzedaż internetową. U nich koszt przesyłki coś kole 19 zeta
Gosiek33 21:31, 12 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
O , śliczny! Bardzo pachną mu liście. Cały samochód przeszedł aromatem. Jego się dzieli jak żurawkę? Przez oderwanie z piętką? W szkółce myślałam, że to jakaś tiarellka. Tradycyjnie o nazwę się nie dopytywałam. O dokładne nazwy pytam tylko w przypadku drzew i krzewów.

bardzo zapachowy jest, zgadza się. Podzieliłam, go na pół, część odpadła, wsadziłam do doniczki szybko stanął na nogi Z pewnością można go porozrywać na mniejsze kępki. Dziś kupiłam Ivory Halo, i jeszcze coś ale dopiero jutro obfocę i sprawdzę. Kupiłam też kolejnego bodziszka i kolejnego pełnego marcinka w fiolet wpadającego

Wolę kupować po pomacaniu bo jakoś koszty przesyłki mnie odstraszają. Teraz jak wiem czego szukać mam szansę na kupno
Amelia2 09:03, 13 paź 2016

Fajnie masz z tymi szkółkami na wyciągnięcie ręki.
Marcinki od Ciebie mają się świetnie, te jasne nawet lepiej wyglądają bo wsadziłam je na tle bordowego berberysa. Ciemny się trafił tylko kawałek ale kłącza żyją i wsadzone w sam kompost już się rozrastają za rok bedzie ich ładna kępa.
Gosiek33 10:37, 13 paź 2016

Amelio wiosną podzielę kolejne, również te pełne odmiany
Gosiek33 10:13, 14 paź 2016

kolejny marcinek, bardziej w fiolet wpadający, dopiero zestawiony z niebieskim w obiektywie, trochę się różni, w realu zdecydowanie mocniejszy fiolet

Gruszka już wiem czemu Twój dereń sibrica tak pięknie się przebarwił jesienią a mój nie

dereń biały sibrica variegata

teraz i u mnie będzie kolory zmieniał na fotce razem z Ivory Halo. Trzmielina pogubiła liście

Fotergilla na razie na żółto się zmienia, kiedy wejdzie w swoje zwykłe ogniste kolory?

pomimo przymrozków ten malutki marcinek pokazuje coraz więcej kwiatków

i bocznolistny nie obraził się na wsadzenie do gruntu rozwijając coraz więcej kwiatków