Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

katiaxx 13:35, 11 lut 2016

Toszka napisał(a)
to co piszą na końcu równie dobrze moze być wynikiem dodania nawozu To tak jak z tą "ziemią" (czyt. torfem niskim) z worka.
Jestem ostrożna, bo czasami przejeżdżam koło oczyszczalni/kompostowni i widzę co sypią na te hałdy. Nie odstraszam, a tylko polecam uwadze, bo takie przydrożne to sam ołów i spaliny może być, a takich badań zapewne nie robią

ale co na końcu - bo nie rozumiem - że próchnica 25 % ?

Toszka 13:42, 11 lut 2016

kurcze, chodzi mi o to, że jesli to kompostowane np. liscie, trawa, etc z miasta, gdzie ruch i spaliny, albo efekt czyszczenia pobocza dróg to zawartość metali ciężkich w takim kompoście może być przerażająca. A badań w tym kierunku nie robią. O to mi chodzi, aby dowiedzieć się co było i skąd użyte do kompostowania

katiaxx 13:48, 11 lut 2016

Toszka napisał(a)
kurcze, chodzi mi o to, że jesli to kompostowane np. liscie, trawa, etc z miasta, gdzie ruch i spaliny, albo efekt czyszczenia pobocza dróg to zawartość metali ciężkich w takim kompoście może być przerażająca. A badań w tym kierunku nie robią. O to mi chodzi, aby dowiedzieć się co było i skąd użyte do kompostowania

dziękuję teraz kumam, myślałam że jeszcze coś, zadzwonię i dopytam
Toszka 13:52, 11 lut 2016

wiesz, ja chciałam tak poprawnie politycznie ci to napisać, tak by nie urazić kompostowni jeśli okaże się "czysta"
Madzenka 19:59, 11 lut 2016

siakowa napisał(a)
w sensie ze one tak maja w zimie czy ze padł?

Nie pewnie sie nie zdążył ukorzenic, bamabusy sa zimozielone. Ten ewidentnie od suchych mrożnych wiatrów podmarzł. Nie obcinaj tych pędów, wiosna warto listki oskubać ale długo poczekasz na nowe
katiaxx 22:16, 11 lut 2016

Toszka napisał(a)
wiesz, ja chciałam tak poprawnie politycznie ci to napisać, tak by nie urazić kompostowni jeśli okaże się "czysta"

poprawność polityczna jest pase , wal z mostu
katiaxx 22:17, 11 lut 2016

Madzenka napisał(a)

Nie pewnie sie nie zdążył ukorzenic, bamabusy sa zimozielone. Ten ewidentnie od suchych mrożnych wiatrów podmarzł. Nie obcinaj tych pędów, wiosna warto listki oskubać ale długo poczekasz na nowe

sadziłam go dość wcześnie wiosną ale nie pamiętam kiedy, zależało mi żeby miał trochę czasu przed zimą, liczę że odżyje

tusiawka 22:35, 11 lut 2016

Z tgo co wiem, to w takim miejskim kompoście potrafią być też śmieci, szkło, kapsle itp.
Najlepiej zobaczyć go na żywo zanim się kupi.

Bambusy miałam w poprzednim ogrodzie i podmarzały czsem trochę ale ogólnie były zimozielone.
Możesz sprawdzić, czy mają zielone zaczątki lości pod tymi suchymi, ale całość bym skubała dopiero jak liście ruszą.
Teraz jeśli tam są, to po oskubaniu przemarzną.
Mogą też odbić od kłączy, więc szansa jest, że przetrwają.
katiaxx 16:46, 12 lut 2016

Bardzo liczę że przetrwają, na przyszłą zimę lepiej o nie zadbam i może lepiej ukorzenione - będa odpowrniejsze na wiatry, bo to prawda - wiatry je dobiły, gdy przyszła pierwsza fala mrozów listki się zwęziły jak igiełki , gdy puściła rozluźniły i nadal w większości były zielone z drugą falą było gorzej bo znacznie wiało.
katiaxx 16:50, 12 lut 2016

Dziś pogmerałam na rabacie seslerowej czyli przy schodach, są już miskanty, kulki a wiosną dojdzie sesleria - rabata prawie żywcem zerżnięta od Magdy i Magnolii za com jest wdzięczna

a tu tyciusie moje słodkie maleństwa
fotka telefonem bez nastawy mikro natura
tawlina jarzębolistna SEM