Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

siakowa 11:25, 11 lut 2016

w sensie ze one tak maja w zimie czy ze padł?
siakowa 11:25, 11 lut 2016

a cos drgnęło w sprawie norek?
katiaxx 11:30, 11 lut 2016

W norkach drga ale jeszcze sprawa nie zakończona, na razie wszystko wskazuje na to że inwestor się wycofa.
Bambus nie powinien tak wyglądać zimą - zmarzły liście, czekamy czy odbije, to jego pierwszy rok, teoretycznie następne zimy - z każda będzie lepiej - zobaczymy jak to wyjdzie.

Gdyby zmarzł pomyślałam że posadzę go jeszcze raz - jak nic nie wyjdzie - odpuszczę. Ja jestem z centralnej pl, pogoda jak pogoda ale na wielkim piaskowcu - tu się odczuwa zimno trochę inaczej - mówią to wszyscy napływowi mieszkańcy.
nawigatorka 12:30, 11 lut 2016

katiaxx napisał(a)
no to już porządne drzewo jednak podejrzewam że jest różnica w cenie, ja potrzebuję 6-7 sztuk więc cena ma znaczenie

Ja 5
Toszka 12:42, 11 lut 2016

odnosnie kupnego kompostu - wszystko zależy z czego on wyjściowo jest, bo jesli ze "śmieci" (trawa, liście etc) przydroznych to pod warzywa bym nie brała.
katiaxx 13:02, 11 lut 2016

Toszka napisał(a)
odnosnie kupnego kompostu - wszystko zależy z czego on wyjściowo jest, bo jesli ze "śmieci" (trawa, liście etc) przydroznych to pod warzywa bym nie brała.

dziękuję Toszko - miło Cię widzieć choć czasem widuję Cię na pincie ale nie ma Cię tam wiele

kompost jest z miejskiej kompostowni ale cena atrakcyjna 20 zł tona, w instrukcji do tegoż piszą że 5 t na hektar z tego co pamiętam, z moich wyliczeń wychodzi że ja potrzebuję jakieś 800 kg na rok (mam działkę 1600 metrów) ale mogę się mylić bo za każdym razem wychodzi mi inaczej mylą mi się metry/ary/hektary

wiec koszt mały tylko muszę se dokupić ciężarówkę bo nie dowożą

a na wątku o kompostach wrzuciłam parametry
katiaxx 13:03, 11 lut 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki?page=86#post_9

o tu jest azoty fosfory ...
Sebek 13:06, 11 lut 2016

20 zł za tonę kompostu? Nie wierzę Ci
20 zł za duży worek to rozumiem...
Toszka 13:21, 11 lut 2016

to co piszą na końcu równie dobrze moze być wynikiem dodania nawozu To tak jak z tą "ziemią" (czyt. torfem niskim) z worka.
Jestem ostrożna, bo czasami przejeżdżam koło oczyszczalni/kompostowni i widzę co sypią na te hałdy. Nie odstraszam, a tylko polecam uwadze, bo takie przydrożne to sam ołów i spaliny może być, a takich badań zapewne nie robią
katiaxx 13:35, 11 lut 2016

Sebek napisał(a)
20 zł za tonę kompostu? Nie wierzę Ci
20 zł za duży worek to rozumiem...

no to pa

http://www.radkom.com.pl/radkom/kompostownia/radkus/524,1.htm

to jest "niby-kompost" - to nosi nazwę środek poprawiający jakość gleby, patrzyłam w innych kompostowaniach - jest tańszy od kompostu , średnia cena od 40 -60 zł tegoż środka, tu jest promo do końca marca,