Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

waldek727 15:08, 05 cze 2015

malkul napisał(a)
zapomniałam ci napisać że trybula leśna to tez mój nr 1 ostatnio. musze bezwstydnie przynac że sie zakochałam zauroczyłam i przepadłam

O! Taka miłość to jest miłość, a nie jakieś tam mizianie i szeptanie ilawju, ilawju.
Wszystkie selerowate są niedocenianymi roślinami w naszych ogrodach. Myślę, że po obrazkach jakie można było zobaczyć w ostatnim czasie na CHFS to się zmieni, a trendy tworzenia ogrodów inspirowanych naturą będą ku temu najlepszą okazją.
katiaxx 09:10, 06 cze 2015

waldek727 napisał(a)

O! Taka miłość to jest miłość, a nie jakieś tam mizianie i szeptanie ilawju, ilawju.
Wszystkie selerowate są niedocenianymi roślinami w naszych ogrodach. Myślę, że po obrazkach jakie można było zobaczyć w ostatnim czasie na CHFS to się zmieni, a trendy tworzenia ogrodów inspirowanych naturą będą ku temu najlepszą okazją.

No właśnie,trochę też ulegamy modom, myślę że człowiek robi to podświadomie, ogląda i ogląda te Madziowe fotki . NIe starczyłoby ogrodów na wszystko
katiaxx 09:19, 06 cze 2015

Mam pytania do Toszki i Waldka i innych ale oni akurat zawsze bardzo konkretni .

Przyjechała glebogryzarka i pocięła na jakieś 20 cm, teren mega zachwaszczony, rosło tam samo zło pt perz itp, grabię to co jest ale jak wbiję widły to wyciągam bryłę z 40 cm - czyli tyle ile sięgną mi widły i tam jeszcze pełno kłączy perzu i innych , czy powinnam tymi widłami operować i wyciągać ile się da i jak głęboko się da ? wydaje mi się że tak, pytam jednak bo jak Ola przewalała ziemie na szpadel to Waldek mówił że nie wolno a ja tu też wyciągam widłami - przetrząsam, obsypuję i ta ziemia zostaje na wierzchu.

pytanie nr 2. mam perowskiją, cześć ziemi gdzie ma być to serio piach - będzie szczęśliwa, część to coś między przecietną a byle jaką, ale już nie piaszczystą. czy mam do dołka dawać piasek ? czy powinnam ten pas ziemi - lub okolice rośliny podsypać wapnem - jeśli tak w jakie ilości ?

Nie znajduję żadnych dżdżownic u mnie , no denerwuje mnie że ta moja ziemia taka jałowa
siakowa 10:28, 06 cze 2015

O kurcze ale dywagacje...czekam z wielką niecierpliwością na odpowiedzi ☺
pozdrawiam Kasia☺
katiaxx 21:18, 06 cze 2015

siakowa napisał(a)
O kurcze ale dywagacje...czekam z wielką niecierpliwością na odpowiedzi ☺
pozdrawiam Kasia☺

może się doczekamy dziś cały dzień w ogrodzie - ale jak to w ogrodzie czas leci, kręgosłup obolały, kark budowlańca a efekty raczej niewspółmierne ani do chęci ani do włożonej pracy ale zrobiłam zdjęcie bambusa, chciałam pokaać jak rośnie

tak wyglądał 19 maja ja przyjechał , widać bezlistne pędy, takie jakby patyki krzywe

po 3 tygodniach te patyki wyglądają tak

katiaxx 21:21, 06 cze 2015

pochwalę się perowskia okazy chyba ładne, jeszcze nie miałam czasu ich posadzić , planuję jutro późnym popołudniem

waldek727 21:25, 06 cze 2015

Kasiu.
Jak duży jest to teren i pod jakie rośliny chcesz go przeznaczyć?
Pytam o to mając na uwadze posianie zielonego nawozu.
katiaxx 21:27, 06 cze 2015

a teraz trzcinnik, zaczyna kwitnąć a ma ok 70-80 cm - nie wiem czy tak powinno być,
może to nie trzcinnik KF ?

wygląda tak z daleka - między nim ma być perowskia i oczekując nań wyściółkowałam skoszoną trawą żeby mniej zarastało.

czy to będzie on - Karl ?

katiaxx 21:30, 06 cze 2015

waldek727 napisał(a)
Kasiu.
Jak duży jest to teren i pod jakie rośliny chcesz go przeznaczyć?
Pytam o to mając na uwadze posianie zielonego nawozu.

Waldku - to jest może 8 metrów na 25 metrów, część z tego to rabata, reszta pod trawnik.
Dziękuję że zajrzałeś - zaraz jeszcze dopytam o rdzę, tylko znajdę fotkę.
waldek727 21:32, 06 cze 2015

Tak. To jest trzcinnik karl foerster.